Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вълчев: Обучението в електронна среда е неизбежно, но класната стая не може да се замени

Все повече ученици и студенти ще използват електронни платформи и ресурси като средство за учене, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде БГНЕС.

„Обучението в електронна среда и чрез електронни ресурси е неизбежно да се прилага в бъдеще. То стартира успешно благодарение на ситуацията и на усилията, положени от учителите, както и на добрата ангажираност на родителите, но то си има и своите трудности и дефицити. В никакъв случай не може да замести присъственото обучение в училище. В следващите години, десетилетия, системите на образованието ще продължат обучителния процес в традиционната класна стая“, заяви образователният министър пред депутатите от ресорната парламентарна комисия.

Вълчев обяви още, че се работи и по законова промяна, която да дава възможност електронното обучение да се прилага и при бъдещи грипни ваканции.

„Трябва да продължим да надграждаме“, подчерта още образователният министър и поясни, че системата е стартирала с временни правила заради възникналата епидемия от коронавирус. „До края на това десетилетие основните образователни ресурси за учениците трябва да бъдат електронни“, допълни още той.

Във връзка с предстоящото отваряне на детските градини министър обяви, че е проведено представително проучване между 95 хил. родители, от които 38% са изразили готовност да пратят децата си на училище. 30% обаче се колебаят и очакват препоръките на специалистите, които казват, че който има възможност, трябва да задържи децата си вкъщи, защото това е най-сигурната среда.

„Търсим баланс. Никой не може да даде абсолютна увереност на родителите, че детската градина е безопасно място“, смята Вълчев. Той поясни, че препоръките на образователното министерство са групите да бъдат между намалени 12 и 18 деца, да се провежда постоянна дезинфекция, а ако времето го позволява, по-голямата част от заниманията да се провеждат на открито. Образователният министър поясни още, че дистанция ще се спазва между отделните групи, между родителите и персонала, но не и между децата в самата група. /БГНЕС


ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва приема за второ класиране на първокласниците

От днес - 19 юни, до полунощ на 22 юни, отново е отворена електронната система за приема на първокласници във Варна. Приемат се както нови заявления, така и може да бъде редактирано вече съществуващо в системата, съобщават от община Варна. 415 са свободните места за първокласници, обявени на второ класиране в общинските училища. Свободните..

публикувано на 19.06.21 в 16:05

Променлива облачност и в неделя

През денонощието облачността ще остане променлива, по-често значителна. Ще има и краткотрайни, но значително по-слаби в сравнение с изминалите дни, превалявания от дъжд. Вятърът ще е слаб, през нощта от северна четвърт, през деня във вътрешността ще се ориентира от северозапад, по крайбрежието от юг. Минимални температури между 14° и 19°,..

публикувано на 19.06.21 в 16:02

7 години от наводнението в Аспарухово

Седем години от наводнението в Аспарухово се навършват на днешния 19 юни, при която животът си загубиха 13 души. Само за броени минути тогава - н а 19 юни 2014 година, малко след 19 ч. за броени минути част от квартала потъна под вода. Огромни приливни  вълни от две дерета в "Аспарухово“ заляха и потопиха къщи и улици и предизвикаха бедствие с..

обновено на 19.06.21 в 15:56

Разкриват рекордните 791 секции за гласуване в чужбина

Рекорден брой секции в чужбина ще бъдат открити за извънредните парламентарни избори на 11 юли – 791, реши Централната избирателна комисия (ЦИК). Най-много секции ще има във Великобритания – 135, следвана от Турция – 121, и Германия – 116. Големият брой места за гласуване зад граница се дължи на последните поправки..

публикувано на 19.06.21 в 15:30

Автоинструктори настояват за ревизия в автомобилна администрация

За ревизия в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ настояват представители на браншовите организации на автошколите у нас, съобщава БНР. Автоинструкторите се обявяват за възстановяване на диалога с агенцията, който беше прекъснат заради недоволството им от предложените изменения на Наредба 37, регламентираща дейността им...

публикувано на 19.06.21 в 15:10

Русия възобновява полетите с България

По информация на посолството ни в Москва за България се възстановяват полетите по маршрутите Москва - София, Москва - Варна, Москва - Бургас с честота от четири полета седмично по всеки маршрут и Екатеринбург - Бургас, Екатеринбург - Варна, Минерални води - Варна, Самара -..

обновено на 19.06.21 в 14:58

Започват плащания за извършено строителство към фирмите

Извършените, но неразплатени строително-монтажни работи на стойност 600 млн. лв. ще бъдат платени след проверка за количество и качество. Половината от тези проверки вече са направени, всичко е както трябва и започваме плащанията. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета..

публикувано на 19.06.21 в 14:55