Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Масов мор по пчелите в Тервел

| обновено на 22.05.20 в 13:11

За поредна година за масов мор по пчелите алармират стопани от община Тервел. Причината според тях е в пръскането на земеделските площи със забранени препарати, както и без предварително уведомление, както е по регламент. 


Те се оплакват и от ниските изкупни цени на меда, които в момента са от 3.20 лв. Пчеларите са притеснени, че ако тенденцията да се неглижира този сектор на земеделието продължи, браншът, специално в Добруджа, е обречен на фалит.

Наблюденията върху сектор пчеларство в цяла България през последните години показва, че случаите на нерегламентирано пръскане, водещи до масов мор по пчелите, се увеличават. Това споделя Ясен Янев, който е председател на сдружението Български свободни пчелари.

Венцислав Вълчев отглежда 90 пчелни семейства в землището на село Нова Камена. На 15 април установява, че около 70% от пчелните му семейства са загинали. На място проверка осъществяват от Агенцията по храните, както и кметовете на близките населени места. Венцислав Вълчев изпраща проби от пчелите за лабораторен анализ, което му коства 420 лв.

Въпреки направената проверка от ОДБХ в Добрич до този момент няма установено нарушение, няма виновни, сътоветно няма и наказани. Потърсихме ги за коментар, но такъв ни беше отказан.

Мариян Чакъров се занимава професионално с пчеларство от 2003 година, като това е единственият му доход. Той също търпи загуби заради натровени пчели.

По думите на Ясен Янев в цяла България до този момент има 4-5 санкционирани арендатори, но по примера от предишни години той очаква актовете им да паднат в съда.

Пчеларите са изключително притеснени и заради финансовите си загуби - освен големите разходи за възстановяването на натровените пчелни семейства и плащането на лабораторни изследвания, приходите им допълнително намаляват и заради ниската изкупна цена на меда.

Николай Колев споделя, че за миналата година реалният му доход е от 400 лв. на месец.

Тъжните предвиждания на пчеларите са, че до една две години секторът в региона ще фалира напълно и ще изчезне. За да не се стигне дотам, те настояват да се увеличат изкупната цена на меда и субсидиите на кошер, както и да се въведе строг регламент за времето и видовете препарати при пръскането на земеделските площи. Всички свои искания пчеларите ще представят за пореден път на протест на 23 май в София.

Повече по темата чуйте от репортажа на Мая Щърбанова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори протест във Варна тази вечер - с факли срещу Закона за социалните услуги

Около  петдесет души се събраха в градинката на Севастопол.  Те се отзоваха на организираното събитие факелно шествие чрез Facebook  от групата Единение за семейството и децата Отнасяме нашия светлинен протест, както и нашите надежди към конституционните съдии!  Законът за социалните услуги, под маската на защита на децата и други..

обновено на 13.07.20 в 21:35

Четирима починали с Covid-19 във Варна за последните 24 часа

Това съобщава сайтът  ДНЕС+.  Починал е 55 год. мъж без придружаващи заболявания, но с двустранна бронхопневмония и положителен за Ковид -19.  Другите жертви на коварния вирус са две жени и един мъж, като при  всички е доказана коронавирус инфекция.  Общо заразените в страната вече са 7 252, а активните..

публикувано на 13.07.20 в 21:12

СЗО: В обозримо бъдеще няма да има връщане към „старото нормално“

СЗО предупреди този  понеделник, че твърде много страни вървят в грешна посока при справяне с пандемията на коронавируса, поради което не би могло скоро да има връщане към нормалността. "Искам да бъда директен: няма да има връщане към "старото нормално" за..

публикувано на 13.07.20 в 20:40

Кристин Лагард: България направи голяма стъпка по пътя си към еврозоната

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард по повод приемането на България в чакалнята на еврозоната. Участието във Валутния механизъм II и Банковия съюз свързва икономиките..

публикувано на 13.07.20 в 20:26

Четвърти ден антиправителствен протест във Варна /обновява се/

Поредна вечер участниците в протеста срещу управлението на страната се събраха във Варна пред сградата на общината.  От петък насам те поемат по  по бул. "Сливница" в посока площад "Севастопол" Вижте хронологията на събитията тази вечер, които следи фоторепортерът Румен Сарандев: 18.30 Около 200 варненци вече се събраха пред сградата на..

обновено на 13.07.20 в 20:14

Марица Гърдева: Лидерът на „Да, България“ във Варна продаде на ТИМ обекти на „Алея първа“

Лидерът на „Да, България“ във Варна – Нелко Начев и брат му Жулиан Начев, са продали съществуващите тогава сгради на Алея Първа (калните бани, къпалните) - на ТИМ. Това обяви Марица Гърдева, общински съветник от ГЕРБ, по време на сесия на Общинския съвет във Варна. В местния парламент съветниците от „Да, България“ и ДСБ са в обща група „Демократична..

публикувано на 13.07.20 в 18:19

172 са свободните места в детските градини за третото класиране

Толкова са местата за първа група и 27 места за яслена група са обявени за трето класиране в детските градини във Варна, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности" към Община Варна. Подаването на нови или редактирането на активни електронни заявления може да се извърши в периода от 14 юли 2020 г. до 23:59 часа на 17 юли .2020..

публикувано на 13.07.20 в 18:13