Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

| обновено на 22.05.20 в 15:23
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.
Снимка: Снимка: МУ- Варна

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати.

Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в  Университетската болница "Св. Марина" във Варна и ръководител на екипа по донорство и трансплантации към нея.

Тази година екипът му е номиниран за награда „Варна“ за изключителни заслуги в развитието на донорството и трансплантациите и постигане на водеща позиция по реализирани донорски ситуации в  България.

Каква беше миналата година по отношение на трансплантациите. Каква се очаква да бъде сега, след като паднаха наложените ограничения заради COVID-19?

Миналата година беше изключително важна от гледна точка на донорството и на трансплантациите, основно защото се направи една програма, в чието изготвяне участвахме много специалисти. Нека да не забравяме, че точно през миналата година бе извършена първата трансплантация на бял дроб в страната, а донорът, чийто орган бе трансплантиран в болница в София, беше на УМБАЛ „Св.Марина“. Операцията беше успешна, пациентът беше в много добро състояние. 1100-1200 човека имат нужда от трансплантация на солиден орган в мoмeнта. Донорските и трансплантационни дейности тръгват с нова сила сега след като извънредното положение приключи.

В разговора на Даниела Стойнова с проф. Платиканов в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, той си спомни за ученическите години в Немската езикова гимназия в Ловеч и отправи ценно послание:

- Аз винаги съм смятал и в момента продължавам да мисля, че най-важното нещо в живота на един  човек е образованието. Колкото повече си образован, ти искаш да се развиваш още, можеш да тръгнеш в една или  друга посока, да надграждаш, да се изменяш. Но основата на всичко това е образвоанието. Върху това образование трупаш опит. Имаш вяра и в крайна сметка стигаш до това което си.

Ако трябва да кажете на хората нещо за празника в тези тежки времена, какво ще бъде то?

-  Искам да поздравя всички настоящи, бивши и бъдещи ученици. Всеки празник трябва да се празнува. Той трябва да се изживее. Да, съгласно ситуацията – разумно.  Човек празнува с душата си. Той може да го  направи и в условита на известни ограничения.


Подробностите чуйте в прикачения звуков файл: ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на филма "100 години Икономически университет – Варна с академични традиции в бъдещето"

Поради удължаването на противоепидемичните мерки в страната премиерата на документалния филм "100 години Икономически университет – Варна с академични традиции в бъдещето" ще се състои онлайн в официалния  YouTube  канал на университета  https://www.youtube.com/user/uevarnabg  на 1 декември 2020 г. от 17.00 ч. Документалният филм е подготвен от екип на..

обновено на 01.12.20 в 10:29

Хотелиер: Бизнесът сланинки и мазнинки вече няма, задават се протести на глада

Според браншовика в туризма Виктор Лучиянов, който участва в управлението на четири хотелски комплекса в Балчик и София, с целогодишен цикъл на работа, ни очакват фалити и съсипани хора.  Преболедувал Ковид – 19, Лучиянов е на мнение, че ограничителните мерки не трябва да са към здравите, а към рисковите групи. Заради локдауна той е принуден да..

обновено на 01.12.20 в 09:44

Светлозар Желев: Книгите са жизнено важни за оцеляването на духа и психиката на хората

Много е важно книжарниците да останат отворени, защото книгите, литературата и културата са жизнено важни за оцеляването на духа и психиката на хората. Книгите са лекарство в това време, в което мерките за справяне с коронавируса се засилват. Това каза Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“ към НДК...

публикувано на 27.11.20 в 12:11

Актьорът Свилен Стоянов за театъра през човешката съдба

За любовта към театъра, за театъра през човешката съдба, за богатия творчески път, за публиката, за ценните приятелства, вдъхновението и за хората, които не могат без морето разказва актьорът Свилен Стоянов в интервю на Даниела Стойнова. Актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ бе удостоен с годишната награда на клуб „Отворено общество“..

публикувано на 25.11.20 в 12:53
Елена Вутова

Ще изгубим ли човечността си заради страх от зараза

Тя е на 17 години и има мнение за всичко, което се случва около нас. Може да решава задачи и да пише есета. Математиката я е научила, че всеки проблем има решение, а литературата, че във всяко решение може да се намери проблем. Така съчетавайки двете науки расте във време на ковид-пандемия и съвсем скоро й предстои да поеме пътя си след..

публикувано на 24.11.20 в 12:25

Кой трябва да оборудва домашния офис

Светът реагира на бързото разпространение на COVID-19 чрез различни мерки, една от които е преминаване към работа от вкъщи. Все повече хора и у нас са принудени да работят в режим  "home office", след като на  работодателите бе дадена възможност едностранно да възлагат дистанционна работа на персонала. Едновременно с това те са длъжни да осигурят..

обновено на 23.11.20 в 16:05

Мариан Желев призовава "Спете спокойно"

Малки художествени форми, предимно разкази и фейлетони, есета и импресии, омесени с мемоарна, пътеписна, лирична или социално ангажирана белетристика. В практиката на книгопечатането това значи, че в ръцете си читателят ще разгърне една на пръв поглед с не много висока корица книжка, но с приличен обем и с лекота на прочитане и възприемане...

публикувано на 22.11.20 в 12:00