Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

| обновено на 22.05.20 в 15:23
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.
Снимка: Снимка: МУ- Варна

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати.

Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в  Университетската болница "Св. Марина" във Варна и ръководител на екипа по донорство и трансплантации към нея.

Тази година екипът му е номиниран за награда „Варна“ за изключителни заслуги в развитието на донорството и трансплантациите и постигане на водеща позиция по реализирани донорски ситуации в  България.

Каква беше миналата година по отношение на трансплантациите. Каква се очаква да бъде сега, след като паднаха наложените ограничения заради COVID-19?

Миналата година беше изключително важна от гледна точка на донорството и на трансплантациите, основно защото се направи една програма, в чието изготвяне участвахме много специалисти. Нека да не забравяме, че точно през миналата година бе извършена първата трансплантация на бял дроб в страната, а донорът, чийто орган бе трансплантиран в болница в София, беше на УМБАЛ „Св.Марина“. Операцията беше успешна, пациентът беше в много добро състояние. 1100-1200 човека имат нужда от трансплантация на солиден орган в мoмeнта. Донорските и трансплантационни дейности тръгват с нова сила сега след като извънредното положение приключи.

В разговора на Даниела Стойнова с проф. Платиканов в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, той си спомни за ученическите години в Немската езикова гимназия в Ловеч и отправи ценно послание:

- Аз винаги съм смятал и в момента продължавам да мисля, че най-важното нещо в живота на един  човек е образованието. Колкото повече си образован, ти искаш да се развиваш още, можеш да тръгнеш в една или  друга посока, да надграждаш, да се изменяш. Но основата на всичко това е образвоанието. Върху това образование трупаш опит. Имаш вяра и в крайна сметка стигаш до това което си.

Ако трябва да кажете на хората нещо за празника в тези тежки времена, какво ще бъде то?

-  Искам да поздравя всички настоящи, бивши и бъдещи ученици. Всеки празник трябва да се празнува. Той трябва да се изживее. Да, съгласно ситуацията – разумно.  Човек празнува с душата си. Той може да го  направи и в условита на известни ограничения.


Подробностите чуйте в прикачения звуков файл: ВИЖТЕ ОЩЕ

Вилиан Стефанов: Привличат ме дивата природа, трудните маршрути, усамотените райски кътчета

Родопа планина ражда хора! И то само какви хора: с борбен дух и свободолюбив начин на живот; хора, които са сякаш от друго измерение. Като Вилиан Стефанов, роден в Смолян. По професия е IT специалист, но по дух е пътешественик, авантюрист и любител фотограф. С родопска упоритост прекосява България надлъж и шир...

обновено на 30.05.20 в 15:53

Актьорът Стоян Стоянов: В тази професия трябва да си всеотдаен и честен с публиката

Най-важното за един актьор е да успее да ангажира вниманието на публиката, да стигне до нея и да я докосне. Всеки един в залата трябва да бъде съучастник на това, което се случва на сцената, а не просто да бъде пасивен зрител. Затова актьорът трябва да е всеотдаен и честен с публиката. За предизвикателствата в професията, за удовлетворението от добре..

обновено на 27.05.20 в 10:03
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Отличен 6: Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

публикувано на 22.05.20 в 11:03
Елена Алексиева с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“

Елена Алексиева: Пандемията ни напомни, че светът не се върти около нас

Докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става..

публикувано на 21.05.20 в 10:47