Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

| обновено на 22.05.20 в 15:23
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.
Снимка: Снимка: МУ- Варна

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати.

Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в  Университетската болница "Св. Марина" във Варна и ръководител на екипа по донорство и трансплантации към нея.

Тази година екипът му е номиниран за награда „Варна“ за изключителни заслуги в развитието на донорството и трансплантациите и постигане на водеща позиция по реализирани донорски ситуации в  България.

Каква беше миналата година по отношение на трансплантациите. Каква се очаква да бъде сега, след като паднаха наложените ограничения заради COVID-19?

Миналата година беше изключително важна от гледна точка на донорството и на трансплантациите, основно защото се направи една програма, в чието изготвяне участвахме много специалисти. Нека да не забравяме, че точно през миналата година бе извършена първата трансплантация на бял дроб в страната, а донорът, чийто орган бе трансплантиран в болница в София, беше на УМБАЛ „Св.Марина“. Операцията беше успешна, пациентът беше в много добро състояние. 1100-1200 човека имат нужда от трансплантация на солиден орган в мoмeнта. Донорските и трансплантационни дейности тръгват с нова сила сега след като извънредното положение приключи.

В разговора на Даниела Стойнова с проф. Платиканов в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, той си спомни за ученическите години в Немската езикова гимназия в Ловеч и отправи ценно послание:

- Аз винаги съм смятал и в момента продължавам да мисля, че най-важното нещо в живота на един  човек е образованието. Колкото повече си образован, ти искаш да се развиваш още, можеш да тръгнеш в една или  друга посока, да надграждаш, да се изменяш. Но основата на всичко това е образвоанието. Върху това образование трупаш опит. Имаш вяра и в крайна сметка стигаш до това което си.

Ако трябва да кажете на хората нещо за празника в тези тежки времена, какво ще бъде то?

-  Искам да поздравя всички настоящи, бивши и бъдещи ученици. Всеки празник трябва да се празнува. Той трябва да се изживее. Да, съгласно ситуацията – разумно.  Човек празнува с душата си. Той може да го  направи и в условита на известни ограничения.


Подробностите чуйте в прикачения звуков файл: 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иван Плачков: Усетихме се българи едва в свободна Украйна

Никога не съм учил специално български език, говорехме го само вкъщи. Дори, когато започвахме училище по времето на СССР, първата година в Чушмелий (Криничкое) беше нулева и учихме само руски език. Съветския съюз правеше всичко възможно да не се чувстваме българи. Това разказва украинският политик от български произход Иван Плачков, с когото..

публикувано на 24.08.24 в 08:45

Новият наставник на БК "Черно море-Тича" Георги Давидов: Когато всички сме обединени, нещата се получават

Новият наставник на баскетболния тим на "Черно море-Тича" Георги Давидов вече е във Варна и работи по селекцията на тима.  Отборът се събира за официална първа тренировка на 26 август. Новите сигурни двама са Николай Стоянов и Цветомир Чернокожев, които идват от „Спартак“-Плевен. Чакат се и двама американци, съобщи за Радио Варна Давидов. В момента..

публикувано на 23.08.24 в 08:00

Художничката Светла Косева: Варна все още носи духа на Belle Époque

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се откри самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с композициите,..

публикувано на 22.08.24 в 08:00

Младият скулптор Мартиан Табаков за опитите да разкрие свойствата на звука

Младият скулптор Мартиан Табаков показва на варненска публика звука "Преди музикалните инструменти" в едноименна изложба. Музикалните му скулптури демонстрират естественото взаимодействие между материалите. Творческата му амбиция успява да извади от метална фуния духа на Алпите с наподобяващи тонове от алпийски рог. Скулптурите си разработва от..

публикувано на 21.08.24 в 08:40

Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER): Не можеш да угодиш на всички

Интервю с Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER) По-малко от две седмици ни делят от седмия "Running Free Festival". Подробностите – накратко - 30-31 август, къмпинг "Стринава“, Дряново. Двудневното мероприятие ще бъде закрито с концерт на дет пионерите BENEDICTION. С помощта на организаторите от HMC "Metal Force" специално интервю за „От..

публикувано на 21.08.24 в 07:30

Даяна Иванова: Виетнамците са постоянно забързани, но винаги намират време за приятел, за разходка, за почивка...

Фотоизложбата "Простор по виетнамски" е подредена до 22 август в пространството за култура и обучение "Аморфа" на ул. "Драган Цанков" 10 във Варна. Неин автор е виетнамистът Даяна Иванова, куратор е фотографът Михаела Аройо. Експозицията е част от обучителната програма на Фондация "Аморфа", която има за цел да подбере с конкурс младежи на..

публикувано на 20.08.24 в 08:15

Dire Straits Legacy: Автентичността е нещото, което издържа проверката на времето

Рок легендите от Dire Straits Legacy бяха част от първия фестивален ден на Breeze by Exit във Варна. Празничният концерт събра хиляди край Пантеона.  Групата е в състав  Алън Кларк (кийборд),  Тревър Хорн (бас),  Дани Къмингс (барабани),  Фил Палмър и Джак Сони (китари),  саксофонистът Мел Колинс (член на King Crimson, свирил с Нопфлър,..

публикувано на 19.08.24 в 12:10