Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Актьорът Стоян Стоянов: В тази професия трябва да си всеотдаен и честен с публиката

| обновено на 27.05.20 в 10:03

Най-важното за един актьор е да успее да ангажира вниманието на публиката, да стигне до нея и да я докосне. Всеки един в залата трябва да бъде съучастник на това, което се случва на сцената, а не просто да бъде пасивен зрител. Затова актьорът трябва да е всеотдаен и честен с публиката. За предизвикателствата в професията, за удовлетворението от добре свършената работа разказа актьорът Стоян Стоянов от Държавен куклен театър – Варна пред Светлана Вълкова. Тази година той получи индивидуална номинация за награда „Варна“ в раздел „Театър“ за яркото си актьорско постижение в ролята на Лисугера в спектакъла за възрастни „Лисугерът“ по Славомир Мрожек. Стоян Стоянов вече 13 години е на сцената и казва, че се чувства призван да бъде там.

Как прие тази номинация? Как се чувстваш? Досега си получавал колективна награда „Варна“ със състава на Кукления театър.

Приятно е. Всяка една номинация носи удовлетворение от добре свършена работа. Явно определен кръг от хора са преценили, че сме се справили с представлението – било то колеги или критика.

Какви бяха отзивите за този спектакъл? Как работи по тази роля?

Отзивите бяха възторжени. На нас ни се искаше да е така. Ние всички приехме присърце работата по Славомир Мрожек, по тези четири миниатюри, които проф. Пламен Марков ни предложи да реализираме тук. Всички с много желание се впуснахме в това приключение, защото това беше първата среща на проф. Марков и нашия театър. Получи се един много интересен и динамичен репетиционен процес. Радваме се, че резултатът е такъв. Добре се прие от публиката. Мрожек е сложен автор, но посланията стигнаха до хората.

Беше ли ти трудно в някакъв момент?

Предизвикателно беше. Предизвикателство имаше, защото първо обемът от текст е доста голям. Второ, характерно за персонажа е, че той много бързо трябва да сменя средствата.Трябва да е много комбинативен, за да оцелее. Предизвикателство беше както за мен, така и за целия екип, защото представлението е много динамично.

А не е ли такова и твоето актьорско амплоа? Ти си много разнопосочен, комбинативен. Участваш в различни проекти.

Веднага усетих персонажа като много близък. Наистина за мен е удоволствие да го играя. Той е изправен на ръба на оцеляването и в критични моменти трябва да взема бързи решения, комбинативни и премислени за много кратко време.

В кукления театър ли ти е най-комфортно? Пробвал си и други неща.

Тук се чувствам на мястото си. Ние пак през кукления театър сме се включвали в много проекти. Имаме балетна постановка с Държавна опера – Русе,  с  Държавна опера - Варна. Тук се случват неща, които са предизвикателни като проекти, те са различни. Има и за деца, и за възрастни. Така че наистина се чувствам доволен.

Кое е най-голямото ти лично творческо постижение?

Аз се опитвам с всяка една роля и всяка една задача да давам всичко от себе си. За постиженията може би другите трябва да се произнесат. 

Повече от разговора на Светлана Вълкова със Стоян Стоянов чуйте в прикачения звуков файл:ВИЖТЕ ОЩЕ
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Преждевременно станахме големи оптимисти

Две трети от българите очакват да се върнат към нормалността до края на годината. За мнозинството от сънародниците ни ситуацията с коронавируса изглежда е под контрол. Това сочат данни на "Галъп интернешънъл" към началото на месец юни.  Числата за разпространението на заразата в последните седмици обаче са силно динамични и са възможни промени в..

обновено на 01.07.20 в 18:42

С 15 минути четене на глас всеки ден правим най-доброто за бъдещето на децата ни

Вал Стоева е от хората, за които всъщност не си даваме сметка колко много работа вършат в социален и просветителски аспект. Тя е сред онези будители, за които не се чува всеки ден, но делото им остава трайна следа в живота на десетки малчугани. И за тях това е може би най-важната среща в детството - с истината за буквите, с мъдростта на четенето и..

публикувано на 30.06.20 в 17:56

Скоро ще можем да пием виното на траките от лоза на повече от 3000 години

Вино от лоза на повече от 3000 години, направено по автентична технология на траките, тръгва на пазара скоро. Това разкри варненският хотелиер и лозар Атанас Карагеоргиев, който успява да възкреси древен сорт грозде от времената на Орфей край Варна. Античната лозичка била открита съвсем случайно в близост до оброчището на Орфей, край..

публикувано на 29.06.20 в 12:34
Клуб

Хармония с природата в един клуб за здраве, доверие и екзотика

Всеки ден сами избираме дали ще посегнем към ябълката или към цигарите. Дали ще пием вода или алкохол. Дали ще излезем сред природата, за да дишаме чист въздух, да спортуваме и откриваме нейните чудеса, или ще включим скарата на поляната и ще се излегнем на тревата с илюзията, че сме сред природата. Това интервю е с познатия не само у..

публикувано на 25.06.20 в 19:33
Георги Шопов

Георги Шопов: Има ли вяра, човек е жив завинаги!

43-годишният Георги Шопов от Варна заслужено триумфира в тазгодишното музикално шоу „Гласът на България“. С вокалните си заложби той спечели публиката въпреки голяма конкуренция и показа, че рокът е жив. Георги Шопов е художник и музикант, познат на варненската публика. Завършил е живопис във Велико Търново. Записва се в "Гласът на България" заради..

обновено на 25.06.20 в 15:05
Проект

От юли в ТУ-Варна стартира ефективно проектът "Студентски практики - 2"

Технически университет – Варна е един от първите университети, участвали в проекти за практическото обучение.  Още преди стартирането на първата фаза на проекта през 2008г. висшето училище печели проект „Иновационно практическо обучение на студенти от техническите университети в модерна бизнес-среда” към МОН за практическо обучение на студентите..

обновено на 25.06.20 в 12:26

Алеона де Кама:Третата книга идва с любов, провокация, актуалност и широк спектър от емоции

Усмихвам се - първо на себе си Творя - с желанието за красота Споделям - с когото е възможно Откривам - нещо ново днес Ако успеем днес и всеки друг ден да изпълним тези четири неща, щастието ни ще е гарантирано! Млада и красива дама. Български автор.  Творец, с две издадени книги до момента / "Избирам теб любов" и "Страст за..

обновено на 24.06.20 в 10:01