Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Георги Шопов: Има ли вяра, човек е жив завинаги!

| обновено на 25.06.20 в 15:05
Георги Шопов
Снимка: Д.Дончева

43-годишният Георги Шопов от Варна заслужено триумфира в тазгодишното музикално шоу „Гласът на България“. С вокалните си заложби той спечели публиката въпреки голяма конкуренция и показа, че рокът е жив.

Георги Шопов е художник и музикант, познат на варненската публика. Завършил е живопис във Велико Търново. Записва се в "Гласът на България" заради дъщеря си, за да ѝ даде добър пример. Радио Варна  излъчи и публикува интервю с него на 6 май този година. Всяко лято през последните години неговите изпълнения заедно с К. Джамбазов събират на открито в Гръцката махала варненци, приятели, гостуващи в града ни актьори и музиканти, просто преминаващи.

"Такъв глас и тембър са дар от Бога", каза треньорът на Жоро Иван Лечев при представянето на финала.

С Георги Шопов разговаря Димитрина Дончева:


Щастлив ли си от успеха?

Много съм щастлив. Случват се много красиви неща, но няма да издавам много тайни.

Кое твое качество най-много ти помогна?
Първо трябва да можеш да пееш, но според мен искреността и това, че съм естествен. Аз съм голям мечтател. Записах се за участие заради моята дъщеря, представих си, че ще спечеля, просто имах вътрешно усещане.
Какво не знаем за теб?
Много искам с цялата си душа хората да сме по-добри и когато правим нещо да го правим заедно. Само тогава има голям успех, когато се събереш с някого. Вярно, че егото е важно нещо, а егото в повече вече е опасно, но хора, които имат его ги води до градивност и до сбъдване на нещата, с които се занимават. Призовавам всички хора да се събират един с друг и да правят нещата заедно. Ние затова сме родени толкова много на земята. Да сме заедно и да имаме цел, за която да работим заедно.
Какво е твоето мнение за сегашната ситуация - пандемията с коронавируса?
Имам много строго мнение, но не искам да го казвам, защото може да има хора, които да кажат: "Дай ще се бунтуваме." Просто това е умишлено създадено нещо. Вярно, че е един сериозен грип, който аз изкарах преди нова година, почти щях да умра. От това, което се говори мисля, че е то, този вирус - трудно дишане с температура. Бях на антибиотик една седмица и се оправих. И моята жена също. Минава се това нещо, но не е тази тотална паника - покажеш се навън и ще умреш.
Бунтар ли си?
Бунтар съм, но не на всяка цена. В името за постигане на нещо красиво. И най-вече защото съм зодия скорпион се боря за честността.
Ако трябва да направиш свой Топ 10, кое ще е на първо място?
На първо място са любовта и вярата, а там са детето, жената, семейството, приятелите. Всичко е на първо място. Не знам кое бих сложил на 10-то място. На мен всичко ми е на върха! Всичко е номер едно. Трябва да се вярва, да си честен човек и да правиш добро.
Имаш твои песни.
Да, скоро ще ви дам в радиото да пуснете песента "България", тя е готова вече. От вчера вече снимаме клипа. За тази песен искам да благодаря на Невен Ненов, мой приятел с когото направихме демото вкъщи. И още на китаристът Детелин Йосифов - Питкина, той направи звукозаписа в студиото на група "Фанданго". После на Димитър Димитров от Кабакум, голям музикант и басист, един огромен човек - известен е като Митьо Дебелия, колкото е голям, толкова е добро сърце има, той свири баса - невероятен музикант и приятел. И другият е Орлин Радински - Линча, който живее в Англия, но е записвал с много известни музиканти албуми / три от албумите на Глен Хюз са с него/. Тези музиканти участват в песента и свирят и аз съм много горд. Приеха всичко на сърце и направихме записа заедно.
Как приемаш популярността? Преди да започнем този разговор тук в Морската градина, беше "нападнат",  в добрия смисъл на думата, от хора, деца, които те разпознават и искат да се снимат с теб?
Малко ми е странно, но започвам да я приемам. Аз съм скромен човек, така съм устроен. Но това ме радва. Хората се вълнуват, защото ми гласуваха доверие, нещо познаха в мен и това е много мило. И като получавам покана за приятелство във Фейсбук от някое дете разтапя ми се душата, защото като знам аз как съм се вълнувал за красивите неща и за музиката като малък...И сега безрезервно приемам покани от деца, защото ми е много мило. Те растат по този начин и искат да вземат и от твоя пример.
Какво ти предстои?
Създаването на песни и клипове към тях това ми е най-важното в момента, защото хората ме видяха по телевизията, започвам да ставам популярен и трябва да дам това, което съм обещал.
На всички пожелавам да вярват в мечтите си. Доказано е, че постоянството води до успех. И вярата трябва да има. Има една милимунка мъничка, която ти казва: "Аз съм жива!" и колкото и да е трудно в момента - има ли вяра,  човек е жив завинаги!
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Бискайския залив до хипермаркета

Вкуса на черноморските стриди и пътя им от Бискайския залив до варненския хипермаркет коментира доц. д-р Ценка Консулова , консултант в изграждането на първата ферма у нас, която се намира край село Кранево. Според биолога стридите и черната мида са много подходящ обект за култивиране, защото са в началото на хранителната верига в морето и..

публикувано на 09.07.20 в 10:42

Чисто море и плажове - лятната акция на варненските "Приятели на морето"

Почистване на плажове и подводни зони по българското черноморие започва от днес варненският Морски клуб „Приятели на морето“ в партньорство със Сдружение БГ Бъди активен. Това каза за Радио Варна председателят на клуба Дарина Иванова. Основната цел е да се поддържа чистотата на плажовете и морето, а акцент тази година е информирането и агитирането..

обновено на 07.07.20 в 10:44

Къде децата могат да видят, да пипнат, да вдъхнат автентична история

Над 100 хиляди  души са преминали през единственият по рода си Музей на стъклото в Белослав. Създаден е преди 10 години на мястото, където трябваше да спрат пещите в цеха за стъкло на компанията „Инхом” след газовата криза в началото на 2009-та г., на мястото, където за първи път в България в края на 19-ти век започва промишленото..

обновено на 06.07.20 в 18:32

Фотографът Веселин Боришев: Медиите имат основна вина за късата памет на българите

Един личен проект ни припомня колко кратка е нашата памет, как забравяме събития и фигурите от тези събития, обвързаностите помежду им, скандалите и отношенията. Фейсбук страницата на фотографа Веселин Боришев със заглавие от стара градска песен, има за цел не да ни подсети за забравени чувства, а да ни напомни за късата памет. Тази, която ни кара да..

обновено на 06.07.20 в 18:28

Доц. Петрова: Законът трябва да пази повече диви орхидеи у нас

В България се срещат над 70 вида диворастящи орхидеи. Малко повече от половината са в Червения списък , и малко повече от половината са защитени от Закона за биоразнообразието . Има нужда още някои видове да бъдат защитени. Това каза пред БГНЕС директорът на Ботаническата градина на БАН доц. д-р Антоанета Петрова...

публикувано на 05.07.20 в 12:38

Общинската фирма "Градски транспорт" не може да се възползва от мярка 60/40 поради задължения към НАП

Още от миналата година общинският превозвач е със задължения от над 9 млн. лева, голяма част, от които са към приходната агенция, тъй като не са плащани осигуровки на работещите. Това каза в предаването "Позиция" на Радио Варна общинският съветник от "Да, България" Стела Николова. Поради тази причина "Градски транспорт" ЕАД Варна не..

публикувано на 04.07.20 в 16:15

Бранимир Балачев: Нужни са 1.5 млрд лева за канализация във Варна, което да минимизира щетите от наводненията по улиците

Темата за наводненията след силни дъждове по варненските улици е много голяма. Проведохме срещи с ръководството на ВиК Варна, знаем откъде идват част от проблемите - каза за предаването „Позиция” председателят на групата варненски общински съветници от ГЕРБ Бранимир Балачев. „Наводненията са свързани с остарялата канализация във Варна", каза още той..

публикувано на 04.07.20 в 15:19