Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Шопов: Има ли вяра, човек е жив завинаги!

| обновено на 25.06.20 в 15:05
Георги Шопов
Снимка: Д.Дончева

43-годишният Георги Шопов от Варна заслужено триумфира в тазгодишното музикално шоу „Гласът на България“. С вокалните си заложби той спечели публиката въпреки голяма конкуренция и показа, че рокът е жив.

Георги Шопов е художник и музикант, познат на варненската публика. Завършил е живопис във Велико Търново. Записва се в "Гласът на България" заради дъщеря си, за да ѝ даде добър пример. Радио Варна  излъчи и публикува интервю с него на 6 май този година. Всяко лято през последните години неговите изпълнения заедно с К. Джамбазов събират на открито в Гръцката махала варненци, приятели, гостуващи в града ни актьори и музиканти, просто преминаващи.

"Такъв глас и тембър са дар от Бога", каза треньорът на Жоро Иван Лечев при представянето на финала.

С Георги Шопов разговаря Димитрина Дончева:


Щастлив ли си от успеха?

Много съм щастлив. Случват се много красиви неща, но няма да издавам много тайни.

Кое твое качество най-много ти помогна?
Първо трябва да можеш да пееш, но според мен искреността и това, че съм естествен. Аз съм голям мечтател. Записах се за участие заради моята дъщеря, представих си, че ще спечеля, просто имах вътрешно усещане.
Какво не знаем за теб?
Много искам с цялата си душа хората да сме по-добри и когато правим нещо да го правим заедно. Само тогава има голям успех, когато се събереш с някого. Вярно, че егото е важно нещо, а егото в повече вече е опасно, но хора, които имат его ги води до градивност и до сбъдване на нещата, с които се занимават. Призовавам всички хора да се събират един с друг и да правят нещата заедно. Ние затова сме родени толкова много на земята. Да сме заедно и да имаме цел, за която да работим заедно.
Какво е твоето мнение за сегашната ситуация - пандемията с коронавируса?
Имам много строго мнение, но не искам да го казвам, защото може да има хора, които да кажат: "Дай ще се бунтуваме." Просто това е умишлено създадено нещо. Вярно, че е един сериозен грип, който аз изкарах преди нова година, почти щях да умра. От това, което се говори мисля, че е то, този вирус - трудно дишане с температура. Бях на антибиотик една седмица и се оправих. И моята жена също. Минава се това нещо, но не е тази тотална паника - покажеш се навън и ще умреш.
Бунтар ли си?
Бунтар съм, но не на всяка цена. В името за постигане на нещо красиво. И най-вече защото съм зодия скорпион се боря за честността.
Ако трябва да направиш свой Топ 10, кое ще е на първо място?
На първо място са любовта и вярата, а там са детето, жената, семейството, приятелите. Всичко е на първо място. Не знам кое бих сложил на 10-то място. На мен всичко ми е на върха! Всичко е номер едно. Трябва да се вярва, да си честен човек и да правиш добро.
Имаш твои песни.
Да, скоро ще ви дам в радиото да пуснете песента "България", тя е готова вече. От вчера вече снимаме клипа. За тази песен искам да благодаря на Невен Ненов, мой приятел с когото направихме демото вкъщи. И още на китаристът Детелин Йосифов - Питкина, той направи звукозаписа в студиото на група "Фанданго". После на Димитър Димитров от Кабакум, голям музикант и басист, един огромен човек - известен е като Митьо Дебелия, колкото е голям, толкова е добро сърце има, той свири баса - невероятен музикант и приятел. И другият е Орлин Радински - Линча, който живее в Англия, но е записвал с много известни музиканти албуми / три от албумите на Глен Хюз са с него/. Тези музиканти участват в песента и свирят и аз съм много горд. Приеха всичко на сърце и направихме записа заедно.
Как приемаш популярността? Преди да започнем този разговор тук в Морската градина, беше "нападнат",  в добрия смисъл на думата, от хора, деца, които те разпознават и искат да се снимат с теб?
Малко ми е странно, но започвам да я приемам. Аз съм скромен човек, така съм устроен. Но това ме радва. Хората се вълнуват, защото ми гласуваха доверие, нещо познаха в мен и това е много мило. И като получавам покана за приятелство във Фейсбук от някое дете разтапя ми се душата, защото като знам аз как съм се вълнувал за красивите неща и за музиката като малък...И сега безрезервно приемам покани от деца, защото ми е много мило. Те растат по този начин и искат да вземат и от твоя пример.
Какво ти предстои?
Създаването на песни и клипове към тях това ми е най-важното в момента, защото хората ме видяха по телевизията, започвам да ставам популярен и трябва да дам това, което съм обещал.
На всички пожелавам да вярват в мечтите си. Доказано е, че постоянството води до успех. И вярата трябва да има. Има една милимунка мъничка, която ти казва: "Аз съм жива!" и колкото и да е трудно в момента - има ли вяра,  човек е жив завинаги!




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10