Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" във Варна се готви да посрещне новата учебна година с напълно обновена материална база като ремонтът на сградата ще продължи и през летните месеци. Междувременно училището планира на тържествената церемония на открито на 25 юни да бъдат изпратени зрелостниците от випуск 2020, да им бъдат връчване на дипломите за средно образование и свидетелствата за професионална квалификация.
Новият випуск ученици след 7 клас ще се обучават за придобиване на професиите „Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост” със специалност „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия”, „Хотелиер” със специалност „Организация на хотелиерството”, „Ресторантьор” със специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения” или специалност „Кетъринг” и професия „Готвач” със специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки".
Магдалена Тодорова - преподавател по "Информационни технологии" в ПГТ "Проф. д-р А. Златаров" сподели в интервю за Радио Варна, че одобреният държавен план-прием за 2020-2021 година напълно отговаря на заявката на туристическия бизнес и на прогнозите за професиите в тази сфера, които са и ще бъдат актуални на пазара на труда и в перспектива за новоприетите гимназисти - неслучайно тази година броят на паралелките с прием след 7 клас, които ще обучават по професия "Готвач" е увеличен с още една.
Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..
Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..
Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..
27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..