Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЕК предлага да предплаща и преговаря за доставката на ваксина срещу Ковид-19

Европейската комисия предложи днес да преговаря от името на държавите в ЕС с производителите на очакваната ваксина срещу Ковид-19. 

Комисията предлага също от бюджета на ЕС да бъдат предплатени част от производствените разходи.

Според предложението опасността за производителите да се провалят при изпитанията на възможните ваксини ще бъде частично покрита със средства от европейския бюджет.  Комисията предвижда изборът на производител, който да снабди навреме и в достатъчни количества с бъдещата ваксина, да бъде извършван от специалисти от държавите в ЕС.

ЕК предвижда европейските правила за етикети и опаковка на лекарствените средства, както и за използването на генно модифицирани организми, да бъдат прилагани гъвкаво при проучванията и производството на бъдещата ваксина.

Комисията предлага производителите да получат авансово средства от фонд, който разполага с 2,7 милиарда евро. Отчита се възможността тези средства да не бъдат достатъчни.

Предлага се предплатените ваксини да бъдат доплащани от държавите в ЕС. Разпределението на осигурените по този начин ваксини чрез европейска обществена поръчка ще се извършва според броя на населението на отделните европейски страни. Според комисията по този начин ще отпадне необходимостта от откриване на национални обществени поръчки за доставка на ваксините.

ЕК предлага в преговорите с производителите да бъдат предварително поставени условия за сроковете и обемите на доставка на ваксините, както и за тяхната цена. Комисията изразява очакване договарянето на покупката на големи количества да намали себестойността на ваксините.

Комисията е готова да преговаря с всички производители, които вече са започнали изпитания или които са готови да предприемат проверка на изработени от тях препарати до края на тази година.

ЕК отчита, че откриването на сигурна и качествена ваксина може да не бъде скоро. /БТА

ВИЖТЕ ОЩЕ

Китай пусна 10 000 есетри в р. Яндзъ

Общо 10 000 отгледани в плен китайски есетри бяха пуснати в средното течение на р. Яндзъ в събота, за да помогнат за възстановяването на дивата им популация. Освободените есетри са с общо тегло 13 130 кг и включват млади и възрастни екземпляри. Те са маркирани от властите, за да могат да проследят миграцията им, предава Радио Китай ...

публикувано на 11.04.21 в 17:05
Лойд Остин

Визита на американския министър на отбраната в Израел

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристига в Израел на първа американска визита на високо ниво от новата администрация на Съединените щати. Посещението на Остин идва само дни след, като Вашингтон предложи „много сериозни“ идеи за съживяване на ядреното споразумение с Иран, на което Израел твърдo се противопоставя...

публикувано на 11.04.21 в 16:25

Борисов: През май ще имаме колективен имунитет, цените на ваксините се вдигат

Според премиера Бойко Борисов още през май броят на ваксинираните в България ще надхвърли 3 милиона души и в страната ще бъде постигнат колективен имунитет. Във фейсбук включване Борисов обоснова тези надежди с очакваните доставки на 2,7 милиона ваксини от "Пфайзер/Бионтех" до средата на юни: „Всичко е договорено, да не дойде..

публикувано на 11.04.21 в 16:10

Министър Ангелов: Обмисля се разхлабването на още мерки

Обмисля се разхлабването на още от противоепидемичните мерки с оглед на спада в заболеваемостта. Това е заявил здравният министър Костадин Ангелов при посещението си на Мулдавския манастир "Света Петка" заедно с премиера Бойко Борисов , предават от пресслужбата на Министерския съвет. Спадът на заболеваемостта от COVID-19 създава..

публикувано на 11.04.21 в 14:01

Сигнал за разорани дюни на Смокиня е подаден до РИОСВ

В социалните мрежи отново са публикувани снимки  на багер и разорани дюни на къмпинг Смокиня. Подаден е сигнал на зеления телефон в РИОСВ, който е разпределен за проверка.   Голяма част от сивите дюни в природната забележителност до къмпинг „Смокиня“ са частни и се водят земеделска земя. Но дори и в частна нива, собственикът няма право да..

публикувано на 11.04.21 в 13:48

Районите на депутатите

Лидерите на основните политически партии посочиха от кой район искат да бъдат депутати. Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов ще влезе в новия парламент от 27 изборен район Старозагорски. Корнелия Нинова желае да остане избрана в листата на БСП за България..

публикувано на 11.04.21 в 13:41

Започват да пръскат срещу кърлежи

От 12 април със затопляне на времето започват първите обработки на зелените площи срещу кърлежи. Направена е организация и фирмите, ангажирани с дейността, ще извършват обработки на зелените площи, като третирането трябва да се изпълнява само при сухо време...

публикувано на 11.04.21 в 15:25