Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Алеона де Кама:Третата книга идва с любов, провокация, актуалност и широк спектър от емоции

| обновено на 24.06.20 в 10:01

Усмихвам се - първо на себе си
Творя - с желанието за красота
Споделям - с когото е възможно
Откривам - нещо ново днес

Ако успеем днес и всеки друг ден да изпълним тези четири неща, щастието ни ще е гарантирано!
Млада и красива дама. Български автор. 

Творец, с две издадени книги до момента / "Избирам теб любов" и "Страст за живот" / - тиражите, от които, са над 23 хиляди броя за период от три години. 


С намерение и готовност в съвсем скоро време да бъде издадена третата книга "Сила за ПРИЕМАНЕ. Танцуващата с вятъра и водата".

Това ще се случи на седми юли тази година. 

Предпремиерно за Радио Варна Алеона де Кама споделя повече с Ваня Славова:
- Безкрайно много обичам вашия град,  книга номер три е с подзаглавие "Танцуващата с вятъра и водата", а Варна  може да говори много за вятъра и водата. Много съм щастлива и развълнувана, че предстои излизането на книгата.
- Защо избрахте точно датата седми, седми, 2020-а? 
- Тази книга започнах да я пиша на седми, седми, 2015-а година. Идеята дойде, още докато пишех "Избирам теб Любов", но реших като творец, че е много важно да завърша произведението, което бях започнала тогава. И концепцията остана за по-късен етап, а сега е много хубав завършек на този цикъл, пет години по-късно.
- Да издадете нещо повече за самата книга, няма да разкриваме цялата история в нея. Но на какво наблягате, какви са посланията в нея?
- За първи път съм ваш гост и за първи път ще говоря пред вашите слушатели и последователи за книгата. Това е първото интервю за нея.  При мен заглавията са много разкриващи, от гледна точка на ценностите и изобщо на дълбочината, в която посока искам да отведа читателите. Всичко това е свързано с приемането, една много голяма  и основна тема в книгата, защото тя се върти около целия сюжет. Отново действието се развива в България, отново е свързано с живота на двама млади хора; любовта е много застъпена и в тази книга, защото аз държа да минавам през тази ценност, има любовна история и тук. Но провокацията я има и на друго ниво, а именно свързана с начина на живот, който младите хора водят: нощния живот, наркотиците. Знаете, напоследък е много нашумяла тема, покрай случаите с млади хора, които шофират с наркотици в кръвта си. Темите са много и са много актуални. Надявам се книгата да достигне до широка аудитория от тази възрастова група.
- Убедена съм, че ще бъде така. Вие пишете много сърцато. Снощи завърших първата книга "Избирам теб Любов", докато четях, си представих, че книгата е предпочитана от много дами, но е подходяща и за подарък на мъж... За преосмисляне на другата гледна точка към любовта.
- Много се надявам да е така, Истината е, че имаме и много мъже, читатели, които ни пишат. Дават обратна връзка, а аз обичам да комуникирам с всички. По принцип мъжката гледна точка е различна от женската, а на мен като жена ми е било любопитно да се гмурна и в тяхната гледна точка. Темите за живота, за  любовта, за приемането и за страстта касаят и двата пола.
Целия разговор с Алеона де Кама бихте могли да чуете в прикачения звуков файл горе в публикацията.
Според нея читателите, които търсят и отвъд сюжета, се замислят и взимат повече от пространството между редовете. 
Книгите са прозорец към света, но и прозорец навътре. Това е истинското им богатство.

"В теб има нещо неземно, Сиси. В теб има една огромна доброта. Или може би Любов. Или може би най-вече едно огромно приемане. Толкова сме изкривили любовта, секса, семейството, приятелството. Всичките тези свещени неща са изгубили истинската си стойност. Толкова сме ги извратили, за да можем да ги продаваме. Опаковките, които слагаме върху тези истини, вече са ги превърнали в неистини. Казваме „приятел“ на човек, за когото не се интересуваме как се чувства. Купуваме подаръци на семействата си по Коледа, за да изпълним един дълг, не за да покажем признателност. Сливането на две тела, на две души през секса, вече е заличено и се е превърнало в порнография. А тя е преляла в почти всички сфери, за да използваме дълбоките копнежи на хората и да продаваме по-добре, каквото и да било. А любовта... любовта сме я превърнали в един уникално работещ инструмент за манипулация. Казваме „обичам те” на кой ли не, а дори не го поглеждаме в очите. Да, изкривили сме всичките тези най-съкровени неща и сме ги принизили до прости интереси. Единственото, за което сякаш все още не сме намерили начин да унищожим, да поробим, да извратим, е приемането. А то се крие в основата на всичко по-горе. Защото разликата между любовта и социалното партньорството, между секса и порнографията, между семейните ценности и дълга, между топлината на приятелската ръка и интереса, се крие именно в приемането. Готовността да приемеш онзи, който и да е, само защото е пресякъл пътя ти, което значи, че има какво да ти даде. Готовността да го приемеш, без да го разбираш, но и без да го съдиш. Без да се доближава до теб, без да прилича на теб, но и без да търсиш начин именно заради това да го принизиш, за да издигнеш себе си. Приемането е разковничето на всичко красиво, истинско и дълбоко в живота ни. И за съжаление сякаш все повече се отдалечаваме от него, защото ни подават все повече причини да се разграничаваме и да се отделяме един от друг, слагайки красиви аргументи около тази измама – че сме уникални. Няма лошо в това да признаем уникалността си, само и единствено ако сме готови да я признаем и у другите. Да я признаем и да я приемем, колкото и различна да ни се струва тя на нас, колкото и грозна да ни се струва спрямо нашата, ограничена всъщност, призма.
– Приемането... " Алеона де Кама
Из "Сила за ПРИЕМАНЕ. Танцуващата с вятъра и водата".


Алеона де Кама подкрепя каузата на Асоциация на сърфисти "Черно море без пластмаса и бетон".

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Петрова: Законът трябва да пази повече диви орхидеи у нас

В България се срещат над 70 вида диворастящи орхидеи. Малко повече от половината са в Червения списък , и малко повече от половината са защитени от Закона за биоразнообразието . Има нужда още някои видове да бъдат защитени. Това каза пред БГНЕС директорът на Ботаническата градина на БАН доц. д-р Антоанета Петрова...

публикувано на 05.07.20 в 12:38

Общинската фирма "Градски транспорт" не може да се възползва от мярка 60/40 поради задължения към НАП

Още от миналата година общинският превозвач е със задължения от над 9 млн. лева, голяма част, от които са към приходната агенция, тъй като не са плащани осигуровки на работещите. Това каза в предаването "Позиция" на Радио Варна общинският съветник от "Да, България" Стела Николова. Поради тази причина "Градски транспорт" ЕАД Варна не..

публикувано на 04.07.20 в 16:15

Бранимир Балачев: Нужни са 1.5 млрд лева за канализация във Варна, което да минимизира щетите от наводненията по улиците

Темата за наводненията след силни дъждове по варненските улици е много голяма. Проведохме срещи с ръководството на ВиК Варна, знаем откъде идват част от проблемите - каза за предаването „Позиция” председателят на групата варненски общински съветници от ГЕРБ Бранимир Балачев. „Наводненията са свързани с остарялата канализация във Варна", каза още той..

публикувано на 04.07.20 в 15:19

Томислав Дончев: Варна трябва да се развива дръзко

„Опитваме се да планираме, организираме, финансираме по най-добрия начин всичко, което има да се случва във Варна и около Варна в следващите 4-5 години. Има амбиции от страна на общината, на ръководствата на всички академични институции в града и на други фактори Варна да се развива дръзко. И държавата трябва да осигури цялата възможна помощ..

публикувано на 04.07.20 в 13:35

Варненски лекар: Поне четири месеца с имунитет след COVID-19

Първите пациенти, които са преболедували от новия коронавирус през февруари и март,  имат достатъчно напрегнат имунитет. Това съобщи за Радио Варна д-р Снежан Снегаров , собственик на една от големите лаборатории във Варна : "Не съм попадал на човек, тестван със сигурен тест, който да няма антитела от порядъка на 3-4 месеца." Доктор Снегаров..

обновено на 04.07.20 в 10:20

Кафе с история в сграда с история в сърцето на Варна

Кафе с история предлагат в сграда с история в артквартала на Варна „Таляна“. Нежно ухание се носи по улица „Преслав", а едно от архитектурните съкровища на морската столица грейна с нов блясък. В сградата – културна ценност за града, строена през 1909 год, известна сред варненци като Търговската банка на Атанас Буров, среща си дават началото на 20 и..

публикувано на 03.07.20 в 14:18

Стефан Вълдобрев: Варна се превърна в нашето най-любимо място, където свирим

Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени откриха летния сезон на концертите си във Варна. Те гостуваха в едно от плажните заведения на Алея 1. Това обаче няма да е единственото им участие за сезона в морската столица. Групата е замислила голям концерт на 31 юли в Летния театър. Тази година актъорът, композитор и певец Стефан Вълдобрев..

публикувано на 02.07.20 в 13:44