Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на годината ще е готова новата Програма за морско дело и рибарство на МЗХГ

Снимка: БГНЕС

До края на годината ще имаме завършен работен вариант на Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР ) за следващия програмен период ‪2021-2027‬ г. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева по време на видеоконферентна среща с представители на браншови организации в сектор „Рибарство“, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите. На нея бе представен и обсъден Ситуационният анализ на състоянието на сектора. 

Заместник-министър Василева уточни, че именно той е основополагащият документ, който ще бъде част от бъдещата Програма. „Предвиждаме в началото на месец юли анализът да бъде качен за едномесечно обществено обсъждане на сайта на МЗХГ. След това ще бъдат отразени направените коментари и бележки “, поясни още тя. По думите й, в него се включва SWOT-анализът и идентифицирането на потребностите в сектора, на база, на които ще стъпи Управляващият орган на ПМДР и ще се разработят бъдещите мерки. „Това е изключително важен етап за планирането на бъдещия програмен период и всички заинтересовани браншови организации трябва да изкажат мнението си по него“, категорична бе д-р Василева.‬

В Ситуационния анализ са проследени и анализирани тенденциите по основните подсектори, а именно стопански и любителски риболов , аквакултури, преработка и пазарът на риба и други водни организми, заетост и доходи в сектор „ Рибарство“, както и тенденции в консумацията на риба и рибни продукти в страната. Направен е преглед на екологичните аспекти на сектора, както и на развитието на образованието, обучението и научно-изследователската дейност. Включени са прегледи на достъпа до финансови средства, състояние на нормативната уредба, както и на функциите и правомощията на институциите.

По време на срещата заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Василева съобщи, че през месец юли се предвижда да се проведе обсъждане с бранша по другия елемент от подготовката на Програмата. „Това е Многогодишният национален стратегически план за аквакултурите в България ‪2021-2027‬ (МНСПА). Целта ни е до началото на месец септември да завършим тези два анализа и веднага след това да проведем първото заседание на сформираната Тематична работна група, която ще започне разписването на мерките. Изключително важно е и на ниво ЕК да продължи активната работа по Регламента за Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури (ЕФМДРА) ‪2021-2027‬ г.“, обясни още тя.‬‬/БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът заседава извънредно днес

Очаква се извънредното заседание трябва на народното събрание да започне в 11 часа. Това ще се случи веднага след издаване на указите на държавния глава – за новото правителство и за назначаване на предсрочни парламентарни избори. Те са седми поред за последните три години и ще се проведат на 27 октомври. Очаква се президентът и..

публикувано на 27.08.24 в 07:54

Части от три квартала във Варна без вода

Поради авария без вода от 7.00 .часа тази сутрин са абонатите на част от жк.Младост, жк.Трошево и жк.Победа във Варна. Нормалното водоподаване ще бъде възстановено около 17.00 часа днес, съобщават от ВиК-Варна.

публикувано на 27.08.24 в 07:10

Вторият служебен кабинет на Димитър Главчев полага клетва днес

Новият стар служебен премиер представи своя кабинет на 26 август на „Дондуков 2“ и получи одобрението на държавния глава, който само преди седмица отказа да приеме предложеното от Горица Грънчарова правителство заради участието в него на Калин Стоянов като вътрешен министър. Този път  мястото на Стоянов ще бъде заето от Атанас Илков, който е..

публикувано на 27.08.24 в 06:25

Слънчево, следобед ще превали

Сутринта ще е предимно слънчево, но около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд, възможни са гръмотевици, ще има условия и за градушки . Ще духа слаб до умерен вятър от север, следобед от североизток. Максимални температури между 30° и 35°, по Черноморието от 28° до 31°, за Варна..

публикувано на 27.08.24 в 05:47

Адресите без ток

В периода 27.08.2024 - 28.08.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - м-ст Свети Никола, м-ст Бриз, м-ст Бриз Юг, ул. Василаки Пападиполу, ул. Д-р Борис Окс, ул. Д-р Иван Теодоров, ул. Д-р Кирил..

публикувано на 27.08.24 в 05:00

Пожарът в гората край Каменар е овладян

Пожарът в гористите местности под село Каменар е овладян, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във Facebook. Тлеещият огън е ограничен в определен периметър. Изкопана е бразда за спиране на разпространението и пламъците са почти погасени, допълва той. Няма опасност да бъдат засегнати къщи или имущество. През нощта ще останат да бдят пожарни екипи,..

публикувано на 26.08.24 в 23:17

Платиха над 4 млн. лв. на хотелиери, държавни и общински бази, осигурили подслон на бежанците от Украйна

Над 4 млн. лева са средствата преведени на хотелиери, държавни и общински бази, предоставяли подслон и изхранване по Програмата за хуманитарно подпомагане на хора от Украйна с предоставена временна закрила в България.  В одобрения на 14 август с Решение на Министерския съвет Списък № 23 са включени дължими суми към хотелиери, държавни, общински и..

публикувано на 26.08.24 в 19:53