Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да почистим клавиатурата и екрана срещу коронавирус

Погледнете клавиатурата си. Вероятно гледката, която виждате, не е най-приятната, която някога сте виждали.

Можете да забележите трохи между клавишите. Или пък мазно петно бог знае от какво.

Може би ще видите само тънък слой прах при по-внимателна проверка. Дори не хвърляйте поглед към екрана - вероятно напомня на местопрестъпление с толкова много пръстови отпечатъци.

Но сега, когато романът коронавирус влезе в живота ни, повечето от нас обръщат много внимание на повърхностите, които докосваме. Въпреки че здравните експерти не са много сигурни за това дали можем да се заразим с коронавирус чрез повърхности, Световната здравна организация съветва хората да поддържат изключителна чистота, след като обяви, че вирусът може да може да оцелее на определени повърхности за няколко часа или дори до няколко дни.

Така че, ако смятате, че клавиатурата и екранът ви изглеждат малко зацапани, ето какво трябва да направите.

След като оцените щетите, запретнете ръкави за изпитан метод: разклатете, изчеткайте и издухайте. Преди да започнете, уверете се, че компютърът ви е изключен - напълно.

Първо внимателно обърнете клавиатурата надолу и я потупайте нежно няколко пъти или внимателно я разклатете, за да видите какви забравени съкровища са скрити там. Миналоседмичен геврек за закуска? Проверете. Кичур коса? Проверете. Ако това е достатъчно, за да ви притесни, отидете по-дълбоко.

Вземете мека четка, стара чиста четка за зъби или пухкава четка за грим (не трябва да се хвърлят) и я пъхнете между празнините на клавиатурата си, за да премахнете останалите трохи. Можете също така да смените четката с някои специални почистващи електрониката субстанции.

След това идва следващата стъпка: издухайте я, но не с прахосмукачка. Много хора се обръщат към изсмукващи средства, мислейки, че ще бъдат много ефективни, но това създава само статично електричество, което може да причини сериозни щети на клавиатурата. Най-сигурно ще бъде да купите кутия сгъстен въздух. Друг съвет е да наклоните клавиатурата си настрани, когато правите това, за да предотвратите падането на отпадъците обратно в нея или да ви ударят по лицето.

С всички сухи отпадъци навън, сега е времето за течностите. Ако забележите мазен филм върху клавишите или видите някакво пожълтяване и петна, ще ви трябва влажна, универсална кърпа. Може да напръскате някои дезинфектанти върху кърпата, за да премахнете вируса от повърхността, но винаги се консултирайте с книжното ръководство на производителите, за да не съжалявате по-късно.

Въпреки че някои препоръчват да опитате неортодоксалния и също така дързък метод да поставите клавишите на механична клавиатура в съдомиялна машина (макар и без да използвате сапун и топла температура и без изсушаване), за да осигурите пълна хигиена, експертите предупреждават, че остатъците от водата сами по себе си могат да причинят проблеми в окабеляването.

И чудесен полезен съвет като цяло: Преди да започнете почистването, направете снимка. Не само ще бъде чудесно да сравните преди и след, но и ще ви помогне да поставите клавишите на правилните места.

Що се отнася до екрана, това е още по-просто: кърпа без мъх и малко мека сапунена вода.

Използвайте суха и мека кърпа за почистване от микровлакна и след това я намокрете с някаква течност за измиване или с мек сапун и вода. Изстискайте я добре, докато не остане само влажна и без прекалено голям натиск избършете екрана си отвън навътре, за да се отървете от белезите и праха, събрани върху него. Ако го направите от центъра, рискувате да остане мръсотия встрани на екрана.

Освен това никога не използвайте гъби или кърпи с груби повърхности или хартиени кърпи, за да избършете екрана си. Хартиените материи могат да надраскат дисплея, тъй като съдържат дърво. /БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във ВСУ „Черноризец Храбър“ учени от седем държави ще коментират новостите в областта на солитоните и нелинейната динамика

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" посреща за втора поредна година участниците в работна среща, посветена на теорията на солитоните, нелинейна динамика и машинно обучение, която ще се проведе от 16 до 21 август 2024 г. в университета. Форумът събира водещи учени, млади изследователи и студенти от България, САЩ, Румъния, Германия,..

публикувано на 14.08.24 в 14:47

Социално предприятие поема поддръжката на Римските теми във Варна

Почистването на Римските терми вече е възложено на социалното предприятие „ЕКО Центъра за защитена заетост“ към „Семеен център с Мария“, съобщиха от Регионалния център за развитие на социалната икономика във Варна.  Работниците ще поддържат археологическите останки и ще ги почистват няколко пъти месечно. В работата ще се включат..

публикувано на 14.08.24 в 11:21

Сърфисти запознават деца с увреждания с любимия си спорт

Сърфирането помага за повишаване на самочувствието, намаляване на напрежението, повишаване на двигателната дейност и баланса, както и подобрява умението за комуникация и себеизразяване. Мотивирани от  това, което знаят и могат инструкторите от сърфучилище ‘Акаша’ организират..

публикувано на 14.08.24 в 10:00

Времето: Предимно сухо и горещо до края на месеца

От средата на август до края на месеца по-голяма е вероятността в по-голямата част от страната да бъде с температури по-високи от обичайните, както и да е предимно слънчево и сухо, почти без валежи, сочат синоптичните прогнози.  Валежите тази година за август са под нормата, а температурите - над нормата. Най-сухо е в западните и източните райони, а..

публикувано на 14.08.24 в 08:50

Най-дългата детска рисунка за Деня на Варна

Грандиозно арт събитие под мотото „Децата на Варна рисуват” се провежда традиционно в Детския кът в навечерието на Деня на Варна. За пета поредна година на 13 август от 15 часа в Морската градина малки и пораснали деца имат уникалния шанс да поставят рекорд, сътворявайки най-дългата рисунка с акрилни бои върху платно от 150 м.  Входът е свободен,..

публикувано на 13.08.24 в 15:44

Отбелязваме Международния ден на левичарите

На днешната дата отбелязваме Международния ден на левичарите. Той се чества от 1992 година, а целта му е да се обърне внимание на производителите на различно оборудване върху проблемите на левичарите, тъй като всички уреди от бита са създадени за хора, естествено боравещи с дясната ръка. На останалите се налага да правят неестествени и трудни за..

публикувано на 13.08.24 в 05:56

Счупени стъкла от потрошена спирка във Варна пречат на минувачи дни наред

Автобусната спирка "Патриарх Евтимий" във Варна стана обект на вандалски акт миналата седмица. Стъклото на заслона е потрошено, видя репортер на Радио Варна тогава. Разпиляните стъкла обаче остават непочистени вече четвърти ден и пречат на минувачите, създават предпоставки и за инциденти, оплакаха се потърпевши.

публикувано на 12.08.24 в 18:07