Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кафе с история в сграда с история в сърцето на Варна

Кафе с история предлагат в сграда с история в артквартала на Варна „Таляна“. Нежно ухание се носи по улица „Преслав", а едно от архитектурните съкровища на морската столица грейна с нов блясък. В сградата – културна ценност за града, строена през 1909 год, известна сред варненци като Търговската банка на Атанас Буров, среща си дават началото на 20 и 21 век.
В ново любимо място за мнозина се превръща кафенето, което вдъхва нов живот на бивашата банка, която вече приютява духа на новото време.
Работи ли бизнес моделът на младите предприемачи, които предлагат висококачествено кафе и уютна обстановка в заведението си, имат ли българите кафе култура, и цени ли се културното наследство на града разказа един от собствениците Атанас Малев в разговор със Светлана Вълкова.

Надигащата се „трета вълна“ от кафенета, в които се дава ценна информация на клиентите за произхода и обработката на кафето и неговите качества, поднесена от професионалисти, доказва, че новото „черно злато“, е не само стока, а занаят и наука.

Обичам кафето да има история. Интересно ми е да науча повече какъв е производителят, как е решил да се занимава с това, какви технологии използва. Това е и основната ни идея да запознаем любителите на ободряващата напитка с любопитни факти“, казва Малев.

„Трета вълна“ от кафенета се характеризират с висококачествено кафе и професионалисти зад бара, които знаят какво правят и защо го правят.  Те дават насоки на хората и помогат със съвети как да си приготвят максимално качествено кафе в домашни условия, обясни той.

Ние искаме да покажем какво представлява „специалното кафе“ (specialty coffee). Целта ни е да създадем базова кафе култура. В България все още не можем да говорим за повдигане на тази култура, тъй като хората тук не са добре осведомени, допълни Малев. Той е на мнение,че това е така, не защото нямат желание да научат нещо ново, а защото няма много подобни места.

Всеки посетител на тяхното кафене има възможност да научи всичко за растението от биологичните му особености до технология на отглеждането му и етапите на обработка. Проследява се пътя на кафето от плантацията до чашата.

Според Малев почитателите на тази напитка трудно биха посочили любимо кафе. Той е от тези примери. Това е цялата магия на кафето, всяка година излиза нещо ново - миксират се технологии, откриват се нови методи за ферментация и преработка.

Кафенето отваря врати през септември и вече има своите „редовни гости“.

Цялото интервю на Светлана Вълкова с Атанас Малев чуйте в прикачения звуков файл:
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Фреди Люпке

Варненци по широкия свят - Фреди Люпке

До петък, преди да отбележим празника на Варна – 15 август, ще ви срещаме с варненци, които живеят далеч от нас, но не са загубили връзката си с родното място. Първата среща е с Фреди Люпке, който живее повече от 20 години в Германия. Фреди е работил в немската редакция на Радио Варна, през летата на студентските си години. Сега е учител..

публикувано на 11.08.20 в 11:26

Николай Василев: Намаляването на ДДС е откровена глупост

Решението за намаляването на ДДС за нискоалкохолните напитки, спортните дейности, услугите на туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз продължава да предизвиква разнопосочни реакции. Според бившият икономически министър Николай Василев намаляването на ДДС на 9% за виното и бирата в заведенията показва липса на финансова..

публикувано на 10.08.20 в 09:00

Галин Герчев: Нудизмът сваля невидимите прегради в душата

Галин Герчев е един свободен човек, който не се страхува да бъде себе си. Той е председател на Българската натуристка федерация и е концесионер на единствения нудистки плаж, създаден по всички европейски и световни правила. Ивицата за хора, които искат да се слеят с природата и да се разхождат голи на спокойствие, се намира  в курорта Златни..

публикувано на 08.08.20 в 13:11

Неда Антонова: Трябва да се надяваме нашето време да излъчи своя герой, своя Паисий

"Безмълвие" от Неда Антонова разказва за греховната младост на Паисий Хилендарски.  Отец Паисий е останал в нашето съзнание като побелелия монах от читанките. След дълги години на проучване авторката го описва като различен човек - човек от Бога и за Бога. Жив човек. Интригуващият роман "Безмълвие" от Неда Антонова, който..

публикувано на 07.08.20 в 13:29
Кинорежисьорът Милко Лазаров

Милко Лазаров: Страхът от новото е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш

Трябва активно да искаме смяна на това, което не ни харесва. Страхът от новото, което се задава, е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш. За случващото се в страната – екшън, хорър, комедия или треторазрядна сапунка, анализ прави режисьорът Милко Лазаров в интервю на Даниела Стойнова. Той..

публикувано на 06.08.20 в 12:33
Сабина Максимова

Сабина Максимова: Ако продължим да изхвърляме пластмаса, впоследствие ще я дишаме и пием

Златен медал получи еко идеята на варненка, предложила пластмасовите чаши в детските градина да бъдат заменени с иноксови. Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ получи отличието в световната еконадпревара 2020 BEYONDPLASTIC AWARD. Кампанията за замяна на пластмасовите чаши за вода в детските градини у нас е наградена в категория..

публикувано на 02.08.20 в 12:21

Какво не знаем за лечебната билка безсмъртниче?

Лечебната билка безсмъртниче /жълт смил/ е позната от столетия, но стана хит култура в България преди 6-7 години. От нея се произвежда етерично масло с изключително ценни свойства. Безсмъртничето /Helichrysum/ расте по песъчливи и крайбрежни места. Отглежда се трудно и при дестилацията се извличат малки количества масло, затова то е доста..

публикувано на 02.08.20 в 06:36