Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кафе с история в сграда с история в сърцето на Варна

Кафе с история предлагат в сграда с история в артквартала на Варна „Таляна“. Нежно ухание се носи по улица „Преслав", а едно от архитектурните съкровища на морската столица грейна с нов блясък. В сградата – културна ценност за града, строена през 1909 год, известна сред варненци като Търговската банка на Атанас Буров, среща си дават началото на 20 и 21 век.
В ново любимо място за мнозина се превръща кафенето, което вдъхва нов живот на бивашата банка, която вече приютява духа на новото време.
Работи ли бизнес моделът на младите предприемачи, които предлагат висококачествено кафе и уютна обстановка в заведението си, имат ли българите кафе култура, и цени ли се културното наследство на града разказа един от собствениците Атанас Малев в разговор със Светлана Вълкова.

Надигащата се „трета вълна“ от кафенета, в които се дава ценна информация на клиентите за произхода и обработката на кафето и неговите качества, поднесена от професионалисти, доказва, че новото „черно злато“, е не само стока, а занаят и наука.

Обичам кафето да има история. Интересно ми е да науча повече какъв е производителят, как е решил да се занимава с това, какви технологии използва. Това е и основната ни идея да запознаем любителите на ободряващата напитка с любопитни факти“, казва Малев.

„Трета вълна“ от кафенета се характеризират с висококачествено кафе и професионалисти зад бара, които знаят какво правят и защо го правят.  Те дават насоки на хората и помогат със съвети как да си приготвят максимално качествено кафе в домашни условия, обясни той.

Ние искаме да покажем какво представлява „специалното кафе“ (specialty coffee). Целта ни е да създадем базова кафе култура. В България все още не можем да говорим за повдигане на тази култура, тъй като хората тук не са добре осведомени, допълни Малев. Той е на мнение,че това е така, не защото нямат желание да научат нещо ново, а защото няма много подобни места.

Всеки посетител на тяхното кафене има възможност да научи всичко за растението от биологичните му особености до технология на отглеждането му и етапите на обработка. Проследява се пътя на кафето от плантацията до чашата.

Според Малев почитателите на тази напитка трудно биха посочили любимо кафе. Той е от тези примери. Това е цялата магия на кафето, всяка година излиза нещо ново - миксират се технологии, откриват се нови методи за ферментация и преработка.

Кафенето отваря врати през септември и вече има своите „редовни гости“.

Цялото интервю на Светлана Вълкова с Атанас Малев чуйте в прикачения звуков файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15