Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уимбълдън обича бялото

Автор:



За да играеш на Уимбълдън, трябва да си в бяло.

Дрескодът на тенис турнира Уимбълдън е нещо, което е почти като закон. Белият дрескод се появява през 1940 г. В пуританската викторианска епоха на втората половина на 19 век тенисът все още не е спорт, азабавление за аристократи. Беше немислимо благородна дама да се поти на публично място. По тази причина се приема екипите да са бели, като така потта на се забелязва. Има спор за белите дрехи и изпотяването, но няма да го водим сега. Всъщност в ерата на индустриализацията  бялото облекло се превръща в индикатор за елита, който може да си позволи да прекара лятото сред природата, където е много по-чисто, отколкото в града, а това променя тъмните градски тоалети с леки курортни в бяло. И тъй като тенисът е част от  лятното свободно време на заможни хора, се приема белият дрескод.

Тед Тинлинг, дизайнер, през 1947 г  облича британката Джой Гелън на  Уимбълдън в бяла рокля с тънка розова и синя ивица по дължината на подгъва. Тоалетът стана хит сред тенисистите. Дизайнерът е бомбардиран с поръчки.



Следващата година Бети Хилтън се представи в още по-цветна рокля. Тя се приема с враждебност и през 1949 г. се появи страховитото изискване. В съблекалните висят надписи: „Участниците трябва да бъдат облечени в бяло“.

Тинлинг през 1962 г. направи рокля с ярко розово покритие за Мария Буено и изпълни условието за следващия турнир в Уимбълдън: облеклото на всички играчи трябва да бъде „предимно бяло“. Тази доста мека формулировка се запази през следващите 30 години.

 Бьорн Борг спечели на тенис светилището в страхотните дизайни на „Фила“ с тънка контрастираща лента и синя яка. Пат Кеш спечели с поло с широки цветни ивици, а  Андре Агаси, който избягваше Уимбълдън в младостта си, успя да играе в униформа с широки цветни фигури.



През 1995 г. бялото правило беше затегнато до „почти бяло“ облекло.

През 2002 г. полицията на Уимбълдън изпревари Анна Курникова с нейните черни къси панталони дори в тренировъчния парк Аоранги, където изискванията изглеждаха не толкова строги.

През 2004 г. белите аксесоари бяха добавени към необходимата белота на формата, но правилото отново беше нестабилно. Серина Уилямс спечели Уимбълдън през 2010 г. в рокля с червени шорти (вдъхновени от ягоди със сметана), през 2012 г. с лилави шорти и китки и превръзка. През същата 2012 г. Мария Шарапова игра на турнира в рокля с широки презрамки в цвета на тенис топка, а през 2013 г. – в оранжеви къси шорти. Тя не е изпратена да сменя дрехи, но след това Роджър Федерер беше помолен да смени маратонките си с оранжева подметка.



Някъде от средата на 2010 г. белотата на дрехите на Уимбълдън се наблюдава по-фанатично. През 2014 г. е издаден 10-точков дрескод, достигащ до абсурда: „нюансите на бялото и кремавото не се считат за бели“, а цветни може да бъдат само кантовете, не по-широки от 1 сантиметър. Дори Федерер, рядко изразявайки категорични мнения, тогава каза: „Според мен това е твърде много.“

 


През 2017 г. младежите провериха цвета на своите долни гащи директно на корта. Австралиецът Юри Родионов беше изпратен да смени дрехите, осигурени от турнира, а дори петкратната шампионка Винъс Уилямс смени розовия сутиен с бял по време на почивката на мача. Тя отказа да направи коментар по темата.

Уимбълдън, турнирът който обича бялото.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Една легенда в тениса на маса отбеляза 90 години

Иван Василев е легендарна фигура в спорта тенис на маса за Варна и България. Остава непобедим в годините в градските първенства. Национален състезател в продължение на пет години, с участия на много турнири и спечелени много награди. Само преди 48 часа Иван Василев отпразнува своя 90-годишен юбилей. Заедно с вас се връщаме в спомените му..

публикувано на 23.04.24 в 11:50

Дончич напусна Локомотив /София/, Балъков го наследява

Локомотив София освободи Данило Дончич.Ръководството на клуба взе решение да се раздели с досегашния старши треньор на клуба. С него си тръгват още помощник-треньорът и главен анализатор на тима Ивайло Захариев, треньорът на вратарите Владимир Манолков, както и кондиционният специалист Николай Георгиев.Начело на тима застава легендата на българския..

публикувано на 23.04.24 в 10:24

Спартак /Варна/ приема Монтана

ФК Спартак Варна приема Монтана в 30-ия кръг на Втора лига. Двубоят е в събота, 27-и април от 13:15 ч. Двата тима ще се срещнат за 44-и път. Във всички 43 официални мача до сега, Спартак има 23 победи, 10 равни и 10 загуби, и голова разлика 66:40. В Б група / ВПЛ / Втора лига са 36 мача, в които Спартак има 19 победи, 7 равни и 10 загуби. В..

публикувано на 23.04.24 в 10:22

Българските боксьори блестят на ринга

Един полуфинал и още 11 четвъртфинала. Такава е равносметката за България след приключване на първите два кръга на Европейското първенство по бокс за мъже и жени в Белград. Аслъхан Мехмедова стана поредната родна участничка, която достигна до Топ 8 на Стария континент в сръбската столица. Под наставленията на треньорите Борислав Георгиев и Роман..

публикувано на 23.04.24 в 10:21

Великденски турнир по баскетбол

Повече от 150 деца играха във Великденския турнир "Шоутайм". Във Варна се проведе великденски турнир организиран от баскетболен клуб "Шоутайм" в партньорство с Община Варна, отдел "Спорт" и "Декатлон". За втора година, младият клуб събира всички деца от школата си покрай великденските празници. Участниците в тазгодишния турнир надхвърлиха 150..

публикувано на 23.04.24 в 10:20

ВИДЕО: Успехи за варненските отбори по водна топка

Ватерполистите на КПС Варна записаха две убедителни победи в мачове от шампионата по водна топка. Те се наложиха първо над Комодор-Варна с 18-8 при 15-годишните. В рамките на същия ден КПС се поздрави с втори успех срещу Комодор, но при мъжете с 12-7. Състезателите по водна топка на Черно море също нямаха никакви проблеми и спечелиха   мача си..

публикувано на 22.04.24 в 11:50

Победа за "икономистите" от Варна

Футболистите на Икономически университет Варна записаха победа с 8-5 в мач от шампионата по футзал. Те се наложиха като домакини срещу състава на Русе.

публикувано на 22.04.24 в 11:42