Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принципите, които направиха Бергкамп велик

Автор:


През 2005 г авторът Саймън Купер бил на вечеря в Амстердам. На нея присъствали много от звездите на местия футбол. Около полунощ подпийналите гости свеждат разговора до вечния въпрос: кой е най-добрият холандски футболист за всички времена ? Играчи от Холандия са получили  седем Златни топки. По три – Ван Бастен и Кройф, една-Гулит. Беше нормално и логично да бъде назовно името на някой от тях за №1.

«Но Ян Мюлдер — в миналото великолепен нападател, който става след това писател назовава името на футболист, който даже не се доближи до получаването на някаква награда. Даже нямал спечелена ШЛ. Ян каза, че №1 за всички времена е Денис Бергкамп. Гуус Хидинк кимна с глава в знак на съгласие и въпросът беше решен“, спомня си Купер.

Най-силното качество на този футболист се нарича-интелект. Според Кройф той винаги бил на точното място  и никога не закъснявал за топката. Мислел с няколко хода напред. Един от най-добрите голмайстори на Арсенал Йън Райт си спомня: „На тренировки той повишаваше класата си, но как можеш да научиш и да знаеш всички възможни ъгли в които може да отскочи топката. Къде се учи това? Трябва да го носиш. Той е асистент на много мой голове. Получава топката, следва толкова прецизен пас, че аз само с едно докосване я насочвам във вратата. Аз просто бягам, а топката вече е в краката ми. Не трябва да правиш нищо, то вече е свършено от Денис. Подаваше така, че да е удобно за мен и неудобно за съперника“, коментира Райт.



Идолът на Денис е Глен Ходъл: «Не ме интересуваше дрибълът, финтът и гола. Контролът-това беше нещото, което ме вълнуваше. Гледахме доста мачове на англичаните. Ходъл ме възхищаваше. Винаги имаше баланс. Укротяваше топка падаща от високо на крака му и веднага стреляше. Максимален контрол“, казва Бергкамп.

Говори се, че Йохан Кройф и Луис ван Гал го научили на техника и я развили. В същото време в момента на идването си в Аякс Бергкамп можел да прави всичко. В свободното време играе с децата на двора и развива качествата си.

Бащата на Денис е обикновен работник. Момчето от малко слуша: направи всичко възможно, раздавай се напълно и резултат ще има. От тази концепция Денис никога не се отклонява. В Арсенал ветеранът остана след тренировка и продължавал сам. Арсен Венгер винаги го давал за пример на младите. Робин ван Перси идва 20-годишен в Лондон.

След една тренировка той влиза в джакузито и си казва-ще изляза, когато Денис обърка при стрелбата си. Трябвало да остане поече от 45 минути. Бергкамп стреля без грешка.

„Той се раздаде на максимум. Пръстите на крака ми се сбръчкаха от водата, а Денис нямаше греша. Седях и гледах“, разказва Ван Перси.



«Не се досещам някога Денис да е казал-давайте да се забавляваме. Никога. Той се задълбочаваше в най-малкото нещо. Топката не е напомпена достатъчно-сменете я. Вятърът духа от тази посока, съобразявайте се с това. Следеше за всичко“, разказва звездата Тиери Анри.

„Той промени дори мен и отношението ми към тренировката. Можеше да каже: Аз съм Денис Бергкамп, на 35 години съм. Защо да си давам зор на тренировка, като дори няма да изляза на терена в предстоящия мач. Но той продължаваше да тренира, като титуляр“, допълва Анри.

Треньорът на Арсенал Арсен Венгер си има закон: нападател над 30 години-отърви се от него.Но Бергкамп остана в тима до 37 години. Игра до последно. Той пренася в клуба навици, които стават част от работата на футболистите. Ако тренировката започва в 10.30 ч, той е на терена не по-късно от 10.00 ч. Винаги проверява щателно екипировката си. Всичко трябва да е в идеално състояние.

Освен, че е играл в отборите в които е искал, Бергкамп е помогнал много и на други футболисти. Йън Райт смята, че Денис е повишил качеството на играта му с 40 %. Ван Перси преосмислил отношението си към играта, когато вижда тренировките на ветерана.

Дори в края на кариерата си нападателят бил в полза. В сезон 2003/4 холандецът има изиграни 1764 минути, средно по 63 на мач, като отбелязва 4 гола и прави 8 асистенции. При това Бергкамп винаги играе на любимата си позиция-изтеглен напред нападател.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Габриела Георгиева приключи в Париж

Габриела Георгиева завърши на седмо място в сериите на 200 метра гръб на Олимпийските игри в Париж 2024. Тя записа време от 2:12.15 минути. Тя не се класира за полуфиналите.

публикувано на 01.08.24 в 12:36

България има финалист на Олимпиадата в Париж

България има финалист на Олимпиадата в Париж. Състезателката по гребане Десислава Ангелова в олимпийския си дебют намери място сред най-добрите на скиф. 26-годишната българка направи страхотно гребане и преодоля дистанцията от 2000 метра за 7:27.16 минути с трето време. Надпреварата за медалите ще се състои на 3 август от 11:18 часа българско време.

публикувано на 01.08.24 в 12:34

"Черно море" играе важен реванш днес с израелци

Черно море и Апоел (Беер Шева) излизат един срещу друг в мач от втория предварителен кръг на Лигата на конференциите. Това е среща реванш, която ще се играе на стадион “Хювефарма Арена”. Начало 20:30 часа, а главен съдия ще бъде Данило Николич от Сърбия. В първата среща в Ловеч двата тима направиха 0-0. Варненци имат всички шансове да..

публикувано на 01.08.24 в 10:50

Българите на Игрите днес

Шест наши състезатели ще вземат участие в 6-ия ден на Олимпийските игри в Париж 2024. Сестрите Габриела и Стефани Стоеви излизат първи днес срещу Чжънчън Чън и Жия Йифан от Китай на 1/4-финал в турнира по двойки на бадминтон от 9:30 часа. Десислава Ангелова ще гребе в полуфинал №1 на скиф при жените в коридор №6 от 10:30 часа. В 12:10 часа Габриела..

публикувано на 01.08.24 в 10:05

Ибанес стартира страхотно на Игтрите

Хавиер Ибанес започна с победа в Париж на 57кг в бокса.Натурализираният кубинец надигра Айдер Абдураимов (Украйна) с единодушно съдийско решение (5-0 гласа). Следващият двубой на Хавиер Ибанес ще се изиграе на 3-и август (събота).

публикувано на 01.08.24 в 08:50

Нов успех за Киуан на Олимпиадата

Европейският шампион Рами Киуан записа страхотна победа над първия поставен в категория до 71 кг на Олимпийските игри в Париж 2024. Българинът се класира на четвъртфиналите. Успехът дойде с единодушно съдийско решение. Европейският шампион Киуан се наложи с 5:0 (30:27, 30:27, 30:27, 30:27, 30:27) съдийски гласа над водача в схемата Шанън Дейви от..

публикувано на 01.08.24 в 08:19

Иванов напуска Париж

Националът ни по джудо в категория до 90 килограма Ивайло Иванов допусна поражение на 1/16-финал на Игрите в Париж. Българинът отстъпи с оценка “вадзари” и “шидо” от настоящия олимпийски шампион в дивизията Лаша Бекаури (Грузия).

публикувано на 01.08.24 в 08:17