Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

От Бискайския залив до хипермаркета във Варна

| обновено на 09.07.20 в 12:03

Вкуса на черноморските стриди и пътя им от Бискайския залив до варненския хипермаркет коментира доц. д-р Ценка Консулова, консултант в изграждането на първата ферма у нас, която се намира край село Кранево. Според биолога стридите и черната мида са много подходящ обект за култивиране, защото са в началото на хранителната верига в морето и нямат нужда от допълнително хранене. Стридата обаче е по-трудна за отглеждане от мидата:

Мидата има нишки, с които се закрепва за спуснатите въжета. Стридата е съставена от две неравни черупки – с едната се закрепва за твърда основа, а в горната черупка се намира тялото, което е много вкусно.“

Доц. Консулова обяснява, че в живота си веднъж се е срещнала с жива стрида в района на Шкорпиловци, където се е намирала естакадата на Института по океанология:

Оттам събирахме миди за проби. Имаше една–единствена жива стрида, която се беше прикрепила към краката на естакадата.

Стридите са съществували в Черно море, обаче в намалени количества. Най-подходящите места за отглеждане на стриди са райони, защитени от ветрове и вълнения.  "Нашето черноморско крайбрежие е бедно на такива места. Нужна е и добра проточност на водите, защото стридите се хранят с планктон."

В първата ферма за стриди у нас, която се намира на 400 метра от Кранево отглеждат вид тихоокеанска стрида:

Собствениците на фермата внасят малки стриди от Бискайския залив. Около две години са нужни, за да достигнат промишлени размери от порядъка между 5 и 7 сантиметра. Отглеждането им е целогодишно, но има прекалено много грижи - създава се среда за развитие на много други организми и се образува платна покривка, която трябва непрекъснато да се чисти. Това е най-трудоемката работа.“

Стридите са много скъпа, но и много вкусна храна. "Черноморските" са с превъзходно качество, заради по-ниската  соленост на водите.

Цялото интервю чуйте в прикачения файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на филма "100 години Икономически университет – Варна с академични традиции в бъдещето"

Поради удължаването на противоепидемичните мерки в страната премиерата на документалния филм "100 години Икономически университет – Варна с академични традиции в бъдещето" ще се състои онлайн в официалния  YouTube  канал на университета  https://www.youtube.com/user/uevarnabg  на 1 декември 2020 г. от 17.00 ч. Документалният филм се подготвя от екип на..

обновено на 30.11.20 в 07:54

Светлозар Желев: Книгите са жизнено важни за оцеляването на духа и психиката на хората

Много е важно книжарниците да останат отворени, защото книгите, литературата и културата са жизнено важни за оцеляването на духа и психиката на хората. Книгите са лекарство в това време, в което мерките за справяне с коронавируса се засилват. Това каза Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“ към НДК...

публикувано на 27.11.20 в 12:11

Актьорът Свилен Стоянов за театъра през човешката съдба

За любовта към театъра, за театъра през човешката съдба, за богатия творчески път, за публиката, за ценните приятелства, вдъхновението и за хората, които не могат без морето разказва актьорът Свилен Стоянов в интервю на Даниела Стойнова. Актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ бе удостоен с годишната награда на клуб „Отворено общество“..

публикувано на 25.11.20 в 12:53
Елена Вутова

Ще изгубим ли човечността си заради страх от зараза

Тя е на 17 години и има мнение за всичко, което се случва около нас. Може да решава задачи и да пише есета. Математиката я е научила, че всеки проблем има решение, а литературата, че във всяко решение може да се намери проблем. Така съчетавайки двете науки расте във време на ковид-пандемия и съвсем скоро й предстои да поеме пътя си след..

публикувано на 24.11.20 в 12:25

Кой трябва да оборудва домашния офис

Светът реагира на бързото разпространение на COVID-19 чрез различни мерки, една от които е преминаване към работа от вкъщи. Все повече хора и у нас са принудени да работят в режим  "home office", след като на  работодателите бе дадена възможност едностранно да възлагат дистанционна работа на персонала. Едновременно с това те са длъжни да осигурят..

обновено на 23.11.20 в 16:05

Мариан Желев призовава "Спете спокойно"

Малки художествени форми, предимно разкази и фейлетони, есета и импресии, омесени с мемоарна, пътеписна, лирична или социално ангажирана белетристика. В практиката на книгопечатането това значи, че в ръцете си читателят ще разгърне една на пръв поглед с не много висока корица книжка, но с приличен обем и с лекота на прочитане и възприемане...

публикувано на 22.11.20 в 12:00

Пламен Монев: Чудото на картините е дарът на несъществуващото в реалността

Животът не спира и ситуацията ме провокира да осъществя една отдавнашна своя мечта – да рисувам места, където съм бил и искам да отида отново. Пътувам единствено в Стария свят – Италия, Франция, Германия...Винаги ме тегли към моретата, крайбрежията. Всичко ми е интересно, всичко може да бъде видяно с нови очи, казва варненският художник Пламен Монев в..

обновено на 21.11.20 в 20:45