Вкуса на черноморските стриди и пътя им от Бискайския залив до варненския хипермаркет коментира доц. д-р Ценка Консулова, консултант в изграждането на първата ферма у нас, която се намира край село Кранево. Според биолога стридите и черната мида са много подходящ обект за култивиране, защото са в началото на хранителната верига в морето и нямат нужда от допълнително хранене. Стридата обаче е по-трудна за отглеждане от мидата:
„Мидата има нишки, с които се закрепва за спуснатите въжета. Стридата е съставена от две неравни черупки – с едната се закрепва за твърда основа, а в горната черупка се намира тялото, което е много вкусно.“
Доц. Консулова обяснява, че в живота си веднъж се е срещнала с жива стрида в района на Шкорпиловци, където се е намирала естакадата на Института по океанология:
„Оттам събирахме миди за проби. Имаше една–единствена жива стрида, която се беше прикрепила към краката на естакадата.“
Стридите са съществували в Черно море, обаче в намалени количества. Най-подходящите места за отглеждане на стриди са райони, защитени от ветрове и вълнения. "Нашето черноморско крайбрежие е бедно на такива места. Нужна е и добра проточност на водите, защото стридите се хранят с планктон."
В първата ферма за стриди у нас, която се намира на 400 метра от Кранево отглеждат вид тихоокеанска стрида:
„Собствениците на фермата внасят малки стриди от Бискайския залив. Около две години са нужни, за да достигнат промишлени размери от порядъка между 5 и 7 сантиметра. Отглеждането им е целогодишно, но има прекалено много грижи - създава се среда за развитие на много други организми и се образува платна покривка, която трябва непрекъснато да се чисти. Това е най-трудоемката работа.“
Стридите са много скъпа, но и много вкусна храна. "Черноморските" са с превъзходно качество, заради по-ниската соленост на водите.
Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море. Това каза доц. д-р Виолин Райков..
Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..
Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..
Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..
Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..
Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..
Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна, продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова. Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..