Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танго, фламенко, валс на Лятна сцена „Зад Театъра“ на 17 юли

Лятото зарежда с енергията си този кипящ от живот спектакъл, който събира музика и танц в едно празнично изживяване на 17 юли на Лятна сцена „Зад Театъра“. „Танцувай с нас“ е по идея на фаготистката Константина Тодорова. Тя е водач на квинтета от духови инструменти „Хабанеро“, който ще пресъздаде музикалните картини в представлението. Заедно с нея са Радостин Златинов - кларинет, Лъчезар Апостолов - валдхорна, Надежда Енчева - обой и Красимира Аскерлакова - флейта. Ще се включи и Зорница Стефанова – ударни. Върху музикалната основа ще се разгърнат танцовите интерпретации на солистите от Балета на Държавна опера - Варна Галина Велчева и Павел Кирчев и балетистите Галина Великова, Даниел Христов, Денко Стоянов, Илияна Славова, Полин Фаже, София Еремина, водени от хореографа Светлана Тоншева. Медиатор между артисти и публика ще бъде актьорът Валери Вълчев.
Програмата е плетеница от прекрасни танцови композиции от различни времена и народи. Началото е със старинната „Тамбурина“ от Жан-Филип Рамо от 17. - 18. век, ще я последват два антични унгарски танца на Ференц Фаркас и Кларинет полка на А. Хупфат със солист Радостин Костадинов. Горещата фламенко тема Арагонеза от прочутата опера „Кармен“ на Жорж Бизе ще ни пренесе в 19. век, толкова богат на танцувални шедьоври в музиката. От този период са Танцът на часовете от операта „Джоконда“ на Амилкаре Понкиели, и Танцът на нубийските роби от Шарл Гуно.
Новото време влиза в програмата на пъстрия спектакъл с един от най-слушаните валсове на ХХ век – легендарния Валс №2 на Шостакович, написан през 1938 г. Ще прозвучи още една творба на Шостакович – популярният „Таити трот“ от филма „Чай за двама“, с любопитна история около създаването си – през 1927 големият композитор се хванал на бас с приятел, че ще оркестира току-що чутата мелодията по памет за по-малко час и… спечелил 100 рубли. А музикантите по цял свят десетилетия наред печелят с нейното изпълнение бурни аплодисменти, защото тя се е превърнала в един от любимите номера за бисове.
Финалните изпълнения ще дойдат със страстното танго Ole Guapa на холандския композитор Арие Маасланд, станал известен с името Арие Маландо, и най-новото произведение - от 2002 - Friovolity на руския композитор Андрей Рубстов.
И музикантите, и балетистите в проекта споделят, че това е музика за танцуване и приканват всеки от публиката, който иска да изрази радостта си от срещата с изкуството, да сподели сцената с професионалните танцьори.
Началото е в 21:00.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя от днес до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35