Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Анелия Клисарова: От 40 до 60% са намалели приходите на общинските здравни заведения във Варна

Снимка: БГНЕС

В ПК "Здравеопазване" е направен анализ на всяко общинско здравно заведение, като те са предоставили данни на своите планове, приходи и разходи. Всичко това е пренасочено към администрация и ПК "Финанси и бюджет" за да могат да бъдат коригирани и постепенно възстановени разходите на ДКЦ- тата. Анализът показва, че различните общински здравни заведения във Варна имат намалени приходи от 40 до 60% с каза проф. Анелия Клисарова от групата на общинските съветници на БСП. Това се дължи не само на увеличените разходи за консумативи и дезинфекция, но поради факта, че пациентите избягват посещенията в условия на пандемия, каза още тя. „За това, здравната комисия взе решение, те да бъдат подпомогнати, очакваме до месец комисия финанси и бюджет да потвърди тази помощ”- допълни тя.

Ето какво каза проф. Клисарова по отношение на избора и за зам. председател на Общински съвет Варна, която предизвика нееднозначни реакции в градската организация: "Когато има наш представител в председателския съвет, много от проблемите които се решават там, ще получат своята публичност и прозрачност, ще стана ясни и ще казваме защо искаме или не искаме да се съобразим с дадено решение"

От БСП са категорично несъгласни с тезата, че бюджетът на Варна не се нуждае от актуализация към този момент. Има нужда от ремонт на бюджета, тъй като действаме в условията на криза породена от коронавируса, допълва проф. Клисарова. "А в тези условия икономиката на града търпи финансови щети. Актуализацията на бюджета трябва да покаже как освен държавата и общината може да помогне на най- засегнатите от настоящата и евентуално бъдещата икономическа криза."

Категорично несъгласие изразиха от групата общински съветници от БСП Варна с гласуването на имотните сделки анблок на последната сесия. В предаването на Радио Варна „Позиция” проф. Анелия Клисарова каза, че общинските съветници са били принудени да се запознаят съвсем повърхностно с материалите за заседанието в понеделник, тъй като информацията по имотните сделки е била представена в невъзможни срокове. "В комисията "Собственост и стопанство" имаше преписки от 2019-та година. Т.е. от година и половина администрацията ги е подготвила, а ние трябваше да се запознаем с тях в рамките на 7 дни, 118 точки от дневния ред, получихме 120 имейла. В тези седем дни имаше три комисии! Няма как при този интензитет да прегледаме всичко, да го асимилираме, проверим, сверим, да разберем същността на сделките, защото всяка една от тях е уникална- просто няма как да бъдем адекватни корективи на предложенията които се правят":

(Цялото интервю може да чуете в звуковия файл)





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иван Плачков: Усетихме се българи едва в свободна Украйна

Никога не съм учил специално български език, говорехме го само вкъщи. Дори, когато започвахме училище по времето на СССР, първата година в Чушмелий (Криничкое) беше нулева и учихме само руски език. Съветския съюз правеше всичко възможно да не се чувстваме българи. Това разказва украинският политик от български произход Иван Плачков, с когото..

публикувано на 24.08.24 в 08:45

Новият наставник на БК "Черно море-Тича" Георги Давидов: Когато всички сме обединени, нещата се получават

Новият наставник на баскетболния тим на "Черно море-Тича" Георги Давидов вече е във Варна и работи по селекцията на тима.  Отборът се събира за официална първа тренировка на 26 август. Новите сигурни двама са Николай Стоянов и Цветомир Чернокожев, които идват от „Спартак“-Плевен. Чакат се и двама американци, съобщи за Радио Варна Давидов. В момента..

публикувано на 23.08.24 в 08:00

Художничката Светла Косева: Варна все още носи духа на Belle Époque

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се откри самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с композициите,..

публикувано на 22.08.24 в 08:00

Младият скулптор Мартиан Табаков за опитите да разкрие свойствата на звука

Младият скулптор Мартиан Табаков показва на варненска публика звука "Преди музикалните инструменти" в едноименна изложба. Музикалните му скулптури демонстрират естественото взаимодействие между материалите. Творческата му амбиция успява да извади от метална фуния духа на Алпите с наподобяващи тонове от алпийски рог. Скулптурите си разработва от..

публикувано на 21.08.24 в 08:40

Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER): Не можеш да угодиш на всички

Интервю с Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER) По-малко от две седмици ни делят от седмия "Running Free Festival". Подробностите – накратко - 30-31 август, къмпинг "Стринава“, Дряново. Двудневното мероприятие ще бъде закрито с концерт на дет пионерите BENEDICTION. С помощта на организаторите от HMC "Metal Force" специално интервю за „От..

публикувано на 21.08.24 в 07:30

Даяна Иванова: Виетнамците са постоянно забързани, но винаги намират време за приятел, за разходка, за почивка...

Фотоизложбата "Простор по виетнамски" е подредена до 22 август в пространството за култура и обучение "Аморфа" на ул. "Драган Цанков" 10 във Варна. Неин автор е виетнамистът Даяна Иванова, куратор е фотографът Михаела Аройо. Експозицията е част от обучителната програма на Фондация "Аморфа", която има за цел да подбере с конкурс младежи на..

публикувано на 20.08.24 в 08:15

Dire Straits Legacy: Автентичността е нещото, което издържа проверката на времето

Рок легендите от Dire Straits Legacy бяха част от първия фестивален ден на Breeze by Exit във Варна. Празничният концерт събра хиляди край Пантеона.  Групата е в състав  Алън Кларк (кийборд),  Тревър Хорн (бас),  Дани Къмингс (барабани),  Фил Палмър и Джак Сони (китари),  саксофонистът Мел Колинс (член на King Crimson, свирил с Нопфлър,..

публикувано на 19.08.24 в 12:10