Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Защо зеленият боб трябва да присъства на трапезата ни

Зеленият боб е фаворит по отношение на това, че има изключително ценни качества и е много полезен за хората, които страдат от диабет, затлъстяване, както и за тези, които имат висок инсулин т.н. хиперинсулинизъм, което пък предшества появата на диабет II тип. Затова не трябва да пропускаме поне веднъж седмично в семейното меню да присъства зеленият боб.

Той представлява неузрял плод, който се състои от шушулка на бобеното растение, заедно в съдържащите се в него зелени или по-точно недоузрели семена. Технически погледнато зеленият боб би трябвало да спада към групата на варивата, като типичен член на семейство бобови, но като хранителни и вкусови качества, смело можем да наречем тази храна уникална – той е типичен зеленчук и бобово растение. Близко до него е млечният грах, но зеленият боб е на първо място. Заради тези му качества всички храни приготвени с него са изключително полезни по незаменим начин.

Най-добре се запазват полезните качества за зеления фасул, ако го приготвим на пара. В зеления боб има уникална комбинация от фолати, витамини К и C, хлорофил, бета каротин, омега 3-мастни киселини, фосфор, калций, калий, мед, манган, желязо, холин и др. Съчетанието на тези ценни полезни хранителни вещества заедно с много ниското наличие на калории, го поставят заслужено в групата на суперхраните.

Обикновенно на обяд трябва да ядем храни, които са предимно белтъчни, а на вечеря, които са въглехидратни, за да спим добре през нощта. Но тъй като той е и въглехидратна храна, но има и белтъчини и в двата случая е полезна храна.

Препоръчвам приготвянето на зелен боб на пара, съчетан с малко лимон, копър и чесън.

Зеленият боб помага при пациенти с високо кръвно налягане и при хора със сърдечно съдови заболявания. В народната медицина има популярни рецепти с отвара от изсушени бобови шушулки за лечение на диабет.

На пазара трябва да внимаваме да не е на петна, както и да се чупи лесно т.е. да е млад и крехък.

Д-р Емилова от десетилетия живее природосъобразно и предава знанията си на хората. Повече чуйте в прикачения файл:

Телефонът за връзка със секретарите е: 0888 951 288.

Повече информация вижте на страницата: www.emilova.org


ВИЖТЕ ОЩЕ

Грам профилактика е по-добре от килограм лечение

Семеен абонамент предлага от този месец Клиника „Д-р Емилова“ . Идеята е на д-р Красимир Милев, който е част от екипа на центъра вече 22 години. Целта е нашите пациенти да имат дистанционен контрол и те да получават почти всичко, което предоставяме на място, обясни д-р Милев. Семейният абонамент включва: ежемесечна консултация с..

публикувано на 30.09.20 в 18:13

Клиниката на д-р Емилова отваря врати отново в к.к. Свети Константин и Елена

От 16 септември клиниката на д-р Емилова ще работи в курорта „Св. Св. Константин и Елена“ във Варна. Както и миналата година екипът й ще бъде в хотел „Аква Азур“, а р аботата ще бъде изцяло съобразена с изискванията и предписанията на здравните власти. Телефоните 0888 951 288 и 0886 919 944 а подробности и записване телефони..

публикувано на 14.09.20 в 01:05

Как д-р Емилова създаде международна общност, посветена на здравословното хранене и живот

Всички пациенти на д-р Людмила Емилова са изключително впечатлени от приятелския дух, който цари в нейната клиника. За това допълнително помагат и специалните коктейли, които се организират от няколко месеца. Докато опитват поредното кулинарно изкушение – плодов сок в различни комбинации, пациентите разказват своите лични истории. Как..

публикувано на 31.08.20 в 07:35

Три поколения пациенти: Д-р Емилова създава култура на здравето

Преди година Албена Петрова и съпругът ѝ  за пръв път се доверяват на  медицинския център на д-р Емилова. Пристигнали в клиниката за 20 дни гладуване и 10-дневно захранване по настояване на дъщерите си. Петрови нямали голяма вяра в излекуване на многото си болести, след като дълги години безброй хапчета не могли да им помогнат. Високо кръвно,..

публикувано на 10.08.20 в 07:25

Професор Ана Савова: Плодова диета и гладуване за здраво сърце

Повече от двадесет годишно приятелство свързва професор Ана Савова, известен български кардиолог, с д-р Людмила Емилова. Професор Ана Савова вижда в д-р Емилова една борбена, колоритна личност, лекар, който се бори и проповядва това, в което вярва. Като кардиолог вие как оценявате методите? - Аз съм..

публикувано на 03.08.20 в 09:30

Всяка година идваме за здраве, за почивка, за релаксация

Цялото семейство подкрепя своето дете в борбата за съхраняване на здравето и така се срещат с екипа на д-р Людмила Емилова. Здравейте, какво се случи при вас? Казвам се Мария и съм от Пловдив. Преди 18 години детето ми имаше увеличена трета сливица, предлагаха ни оперативно да се премахне, но ние потърсихме алтернативни..

публикувано на 20.07.20 в 09:30

25 кг надолу и вече без лекарства за високо кръвно и диабет

Това се случва в живота на един господин, който от една година спазва съветите на д-р Емилова и е направил нейната програма няколко пъти. - Казвам се Руслан Митев, преди една година бях тук и направих пълната програма 20 плюс 10 захранване. Двайсет дни на плодове - това е лечебната програма и изчезна кръвното, в смисъл падна..

публикувано на 13.07.20 в 09:30