Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алея на книгата и това лято във Варна

От  31 юли до 9 август морската столица отново е домакин на най-голямото пътуващо книжно изложение в България. „Алея на книгата” акостира във Варна за своето единадесето издание. Близо 50 български издателства и книгоразпространители ще представят хиляди книжни заглавия в пешеходната част на бул. „Сливница” всеки ден от 10:00 до 22:00 часа.  Съпътстващата културна програма ще е в  традиционния Литературен кът и на шатрите на участниците.Това разказа за Радио Варна Десислава Алексиева - член на УС на Асоциация "Българска книга", организатор на събитието.

Официалното откриване на „Алея на книгата”  е на 31 юли от 18:00 часа.

„Алея на книгата” е уникален формат, който през последните години се утвърди като най-мащабното пътуващо книжно изложение в България. Началото е положено именно в морската столица през 2010 г. съвместно с Община Варна, като всяка година изложението утвърждава позицията си на любимо културно събитие от летния афиш на града. Неизменна и любима част от „Алея на книгата” е Литературният кът на открито, изграден на пешеходния бул. „Сливница” на пресечката с ул. „Стефан Караджа” специално за изложението. Освен домакин на откриването той представлява и място за срещи между автори, издатели и читатели. Част от програмата му тази година са събитията:
  • Пощенска кутия за приказки представя разказите на Никола Крумов с участието на Ники Станоев на 01.08. от 18:00 часа;
  • Представяне на „Водните лилии на паметта” на поета е преводач Хайри Хамдан, носител на световни литературни награди в Египет, Саудиска Арабия и Палестина, както и на награда „Перото“ за превод, и наградата на Съюза на българските преводачи – 2018 г. - 01.08. от 19:00 часа;
  • Представяне на „Книга за песните“ на Стефан Вълдобрев на 01.08. от 20:00 часа;
  • Представяне на романа „Безмълвие“ от Неда Антонова на 04.08. от 19:00 часа;
  • Представяне на сборник Български исторически четения 2020 „Наследство Българско“ на 07.08. от 18:00 часа;
  • Представяне на книгата „Хранене, дишане и сексуална култура” на 07.08. от 19:00 часа;
  • Представяне на книгите „Методика за обучение по Иайдо”, автор Леонид Караваев, Кай Сей Кан доджо и „Дзен в бойните изкуства” от Тайсен Дешимару на 08.08. от 18:00 часа;

Литературни срещи очакват читателите и на шатрите на изложителите, сред които тази година са с Елица Виденова, автор на стихосбирката „Хляб за утре“ - 31.07. от 19:00 часа и Ангел Г. Ангелов, автор на романа „Пътуването” и на сборника с разкази „Внезапно сбогуване“, удостоен с наградата „Милош Зяпков“ - 01.08. от 19:00 часа.

Достъпът до всички събития в Културната програма на „Алея на книгата“ е свободен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Юбилейна изложба на Киро Янев във варненската Градска галерия

Киро Янев – едно от уважаваните имена в общността на варненските скулптори и художници, събира почитателите на своето изкуство на 14 октомври в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. Поводът е 70-годишнината на артиста, която той превръща в стимул за творческа равносметка. Повече от 20 голямоформатни рисунки и още толкова..

публикувано на 14.10.20 в 13:56

Погледни нагоре към забележителната архитектура на Варна

„Погледни нагоре“ предлага нова гледна точка към забележителната архитектура на гр. Варна от края на XIX и началото на XX век. Дебютната фотографска изложба на варненеца Боян Любенов включва 20 сгради - паметници на културата, представени както от птичи поглед с дрон, така и с акценти в близък план върху отделни любопитни..

публикувано на 08.10.20 в 13:00

Фестивал на историята днес във Варна

Първа езикова гимназия организира за трета поредна година Фестивал на историята. Фестивалът е празнично събитие, представящо различни програми от художествени изпълнения с литературно – музикална и историческа насоченост, които целят да обединят и наситят културните пространства на град Варна, местата, където се съхраняват знакови за цялата..

публикувано на 07.10.20 в 13:13

"Поразените" с премиера на варненска сцена

В началото на своята 100-годишнина варненският ДТ „Стоян Бъчваров” театрализира най-новата книга на Теодора Димова. През юни „Поразените” спечели Националната литературна награда за български роман на годината "13 века България" 2020. Премиерата е тази вечер, 2 октомври, в Градската художествена галерия във Варна, за нея пристига и самата..

публикувано на 02.10.20 в 16:10

"Зелен маратон" стартира на 11 октомври

Шестото издание на "Зелен маратон" стартира на Аладжа манастир на 11 октомври. Това е благотворително състезание за почитателите на планинското колоездене и горското бягане. Очакват се над 200 участници в събитието, което и тази година е подкрепено финансово  от Община Варна. Стартовете ще бъдат в неделя (11.10) от 9:30 часа от поляната с..

публикувано на 02.10.20 в 08:35

Почистваме обществени места във Варна до края на октомври

До края на октомври ще продължат акциите на почистване на различни обществени места и културно-археологически забележителности във Варна от доброволците на фондация „Гея”, част от проекта „Заедно за чиста околна среда“ по програма „Младежки проекти“. До момента са почистени и облагородени районът около паметника на граничаря в Морската..

публикувано на 29.09.20 в 14:59

"Варна играе" отново на 26-ти септември

"Варна играе" за четвърта поредна година ще събере деца и родители на едно място, за да играят и да се забавляват на открито. Датата е 26 септември, събота, в района между сцена „Раковина“ и Морското казино във Варна. Мероприятието ще продължи от 11 до 15 часа, добре дошли са семейства с деца, възрастни с деца, а водещ ще е..

обновено на 26.09.20 в 11:53