Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-високи обезщетения за безработица и добавки към пенсиите дава правителството

| обновено на 27.07.20 в 12:09
Бойко Борисов

С месец се удължава извънредната епидемична обстановка.

Премиерът Бойко Борисов представя социалните и икономически мерки на правителството след заседанието на Коалиционния съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Сред социалните мерки са:

Увеличаване разходите за персонал с 30% на областните администрации, които са натоварени със справяне с последиците от коронавируса, както и увеличаване на ставката за нощен труд - МТСП, МЗ, МВР, НЗОК, НОИ, РЗИ, и др.;

Увеличаване на ставките за училищнтото и детското здравеопазване до достигане на определените стандарти в КТД, както и за домовете за възрастни, центрове за деца, и др. - 24.6 млн.лв.;

Еднократна добавка към пенсиите - по 50 лв. на всеки пенсионер за три последователни месеца - за целта са отделени 318 млн. лв.;

Увеличаване на субсидирането на болниците - 17.3 млн. лв.

Увеличаване на стойността на здравно-осигурителните плащания за медицинска и дентална помощ;

Допълнителни средства по бюджета на МТСП - 122 милиона лева за допълнителни средства за личните асистенти;

Увеличаване на минималния размер на дневното обезщетение за безработица от 1 октомври от 9 на 12 лева;

Увеличаване срока на изплащане на обезщетенията за безработица с допълнителни три месеца;

Осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1000 лв. за медиците на първа линия - 67 милиона лева до края на 2020г.

1.8 милиарда лева налични дава Министерството на икономиката за помощ на бизнеса. 9.5 милиона лева се предоставят на МИ за насърчаване на чуждестранните инвеститори у нас.

Допълнителни бюджети се отпускат към средствата на почти всяко министерство.

Управляващите представиха новите икономически мерки за справяне с кризата, породена от пандемията от COVID-19

Ето още подробности от извънредния брифинг :
Управляващите представиха новите икономически и социални мерки за справяне с кризата, породена от пандемията от COVID-19. Ако пандемията продължи и като гледаме приходите в бюджета, след три месеца ще говорим пак", каза министър-председателят Бойко Борисов на брифинг пред журналисти в Министерския съвет.

Ще се увеличат средствата за субсидии на лечебните заведения - търговски дружества по Наредба номер 3 за медицинските дейности, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, субсидирани от Министерството на здравеопазването. За пациенти с инфекциозни болести, пациенти с туберкулоза, и след специфични белодробни заболявания, пациенти с психични заболявания, и за лечебни заведения за болнична помощ в отдалечени и труднодостъпни райони, считано от 1 август тази година в размер на 17 млн. и 300 хил. лева. Средствата се предоставят за постигане на капацитет за обслужване на болни с COVID-19 и за достигане на нивата на работна заплата до нивата на колективния трудов договор.

За личните асистенти по Закона за личната помощ ще бъдат представени 122 млн. лева.

Минималният размер на паричното обезщетение за безработица ще бъде увеличен от 9 лв. на 12, считано от 1 октомври. За това правителството ще даде 12 млн. лв., допълни Бойко Борисов. Ще се увеличи и продължителността на изплащане на паричното обезщетение за безработица с три месеца за лицата с минимално обезщетение, считано от 1 октомври. За тази мярка ще бъдат отпуснати 4 млн. лева.

Допълнителни средства по бюджета на Министерството на културата за творчески проекти на творци на свободна практика ще бъдат дадени 15 млн. лева чрез Фонд "Култура".

Друга социална мярка, осигурена чрез пренасочване на средствата от европейските програми, е осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1 млн. лева за ангажираните медицински специалисти в борбата с COVID-19 на първа линия в размер на 67 млн. лева до края на 2020 г.

В Министерството на икономиката по различни програми има 1 млрд. и 800 млн. лева налични, които ще бъдат предоставени за различни икономически мерки. "Първата задача на икономическия министър е да се подготви електронният регистър, за да може максимално бързо мярката "3/10" и по-голямата мярка в рамките на 10-15 дни да отиде до хората", изтъкна Борисов. За допълни средства по бюджета на Министерството на икономиката за насърчаване на инвестициите на местни и чуждестранни предприятия, изпълняващи инвестиционните проекти по Закона за насърчаване на инвестициите ще бъдат представени 9,5 млн. лева. "Това са такива големи инвеститори, на които трябва да им се направи или път или канализация", уточни премиерът.

Допълнителни средства на стойност 210 млн. лева ще бъдат преведени по бюджета на Министерството на туризма за предоставяне на помощ за ползване на основни туристически услуги за вътрешен туризъм.

За лицата, които пряко са осъществявали или осъществяват дейности, свързани с лечението, предотвратяване на разпространението и/или предоставянето, са предназначени 8 млн. лева. Средствата са за повече от 38 000 души.
БТА, БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна, изгревът тази сутрин

Понеделник с променлива облачност

Днес ще има променлива облачност, но почти без валежи. Ще духа слаб, следобед до умерен югоизточен вятър, по Черноморието от източна четвърт. Максимални температури от 19° до 24°, по Черномориеето между 17° и 20°, за Варна около 19°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода между 15° и 17°. Изгрев на Слънцето за Варна в 5 часа..

публикувано на 20.05.24 в 06:13

Адресите без ток

На 20.05.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - карето, заключено между бул. Чаталджа, ул. Ген. Колев, ул. Иван Аксаков и ул. Цар Асен, електрозахранени от ТП 64 и ТП 416. Временни смущения в..

публикувано на 20.05.24 в 05:00

Черна неделя: шофьор уби пешеходец на ул.”Вяра”, вряза колата си в строеж

                                        Две тежки катастрофи в рамките на два часа във Варна Пешеходец на видима възраст 60 години е загинал на място , след като е бил..

публикувано на 19.05.24 в 18:45

Плочи с кауза за "Аз Вярвам и Помагам!"

За пореден път колекционери и търговци от цялата страна се събират в подкрепа на благородната кауза "Аз Вярвам и Помагам!"  Датата е 19.05,  неделя от 11.00-18.00 на добре познатото място под асмата срещу Старбъкс.  Не е нужно да си колекционер на грамофонни плочи, нужно е да имаш голямо сърце и да подкрепиш каузите на хората от Кампанията..

публикувано на 19.05.24 в 13:50
снимката е илюстративна

Издирват трима моряци от кораба MOHHAMMED Z

Трима моряци от кораба MOHHAMMED Z се издирват, а осем от екипажа са  спасени, след сблъсък с друг кораб край бреговете на Румъния -съобщиха от Морската администрация във Варна. Корабът MICHEL, който плава под флага на Коморските острови, е в пристанище Варна, тъй като товарът -тръби от Украйна, е с тази локация. Най-вероятно именно MICHEL е..

публикувано на 19.05.24 в 12:11

Регионалната здравна инспекция Добрич организира бдение със свещи тази вечер пред сградата на Младежкия център

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва всяка година в третата неделя от месец май.  Мотото на международната кампания тази година е „Помним! Приемаме! Подкрепяме!”. По този повод РЗИ Добрич организира днес бдение със свещи от 20.00 часа пред Младежкия център „Захари Стоянов“. Те канят жителите на града..

публикувано на 19.05.24 в 11:16

Варна откри туристическия сезон с голям концерт на входа на Морската градина

Пожелавам силен и успешен туристически сезон. Община Варна организира разнообразна програма, наситена с много фестивали, концерти и културна програма. Хубаво лято на всички, каза кметът на Варна Благомир Коцев. Подробности за фестивалите във Варна от разговора на Даниела Стойнова с кмета Коцев: Община Варна даде старт на летния..

публикувано на 19.05.24 в 11:04