Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Топчета палмово масло изплуваха и на плажа "Карадере" край Бяла

Топчетата мазнина на плаж Карадере край Бяла, Варненско
Снимка: публикация Юлияна Георгиева

Снимки и видео бяха разпространени във фейсбук групата "Да спасим Карадере".

Сигнал за замърсяването е проверен на 1 август от Басейнова дирекция "Черноморски район" и е входиран днес. Изпратен е по компетентност към Регионалната здравна инспекция във Варна и "Морска администрация" за предприемане на спешни мерки, съответно изследване на морската вода и локализиране на замърсяването, уточниха от Басейнова дирекция.

В коментарите във фейсбук групата "Да спасим Карадере" хората пишат и за семейства с деца, всички те са със стомашни проблеми след контакт с тези плаващи бели топчета.

От Община Бяла съобщиха, че местността е труднодостъпна и ще търсят начин за почистване и извозване на белите топчета палмово масло, притесняващи почиващите в района.

  

Топчета с палмово масло бяха регистрирани за първи път на 29 юли на плаж "Иракли". Тогава бе извършена проверка от служители на Басейнова дирекция "Черноморски район", ИА "Морска администрация", Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и представители на Община Несебър.

Стана ясно, че замърсяването е от палмово масло, изхвърлено в морето при миенето на транзитно преминаващ кораб, превозващ продукта. Това е разрешено от международните регулации при спазване на строго определени изисквания за отдалеченост от брега - извън 12-милната зона, както е било в случая, по тази причина няма основание за налагане на санкция дори при намиране на кораба замърсител. От "Морска администрация" уточниха, че подобен товар не се разтоварва в течно състояние в българските пристанища.

След Иракли топчета палмово масло изплуваха и по плажовете на юг от Иракли - Арапя, Корал и по целия Централен плаж на Ахтопол.

Снимките са от публикация на Юлияна Георгиева във фейсбук групата "Да спасим Карадере".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомените за Белослав на старите гебеджанци

Димитровден е празникът на Белослав.   Близкото до Варна селище става град през 1981 година и макар повече от 100 години да се нарича така, още има хора, които му казват Гебедже.   За  името, историята и хората на Белослав – репортаж на Ваня Славова. Местна жителка - коренячка, казва, че най-старото име на Белослва е Крушево.  Селището е..

обновено на 26.10.20 в 15:59

Храмът във "Владиславово" отбеляза празника си

На Димитровден много жители на кв. "Вл. Варненчик" от рано посетиха храма "Свети великомъченик Димитър Солунски", който днес отбелязва храмовия си празник,  за да се помолят за здраве и благоденствие на светеца. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи празнична архиерейска литургия в светата обител,  Негово Високопреосвещенство..

публикувано на 26.10.20 в 15:42

Марияна Маркова за коронавируса от първо лице

Марияна Маркова я срещнах в топлия минерален басейн. Случайно. Изпъкна на фона на останалите събеседници с бодрия си дух и с това, което сподели за коронавируса. Марияна работи 16 години в Дом за стари хора в Англия. Прибира се в България и се възползва от лечебните минерали в така наречения гьол. Попитах я как се е излекувала от Ковид-19 и как  е..

публикувано на 25.10.20 в 13:36

Маймунче се роди във Варненския зоопарк

В утрото на 24-ти октомври, семейството на маймунките Кънчо и Алекс от Варненския зоокът се увеличи с още един член. Малкото маймунче се роди по изгрев, а майката Алекс гордо го показва на всички посетители, съобщават от Зоопарк Варна.

публикувано на 25.10.20 в 06:28

Матрица с уникалния шрифт на Яков Крайков ще посреща ученици от Добрич във Възрожденското училище

„Красотата на буквите“ запознава публиката с любопитната история на Яков Крайков чрез аудио-визуално представяне, а акцент е работилницата по печат, в която всеки има възможност реално и самостоятелно да отпечата страница от предварително подготвена матрица с уникалния шрифт на Яков Крайков. Готовият отпечатък остава за спомен на всеки..

публикувано на 24.10.20 в 05:52

Две грабливи птици, пациенти на Спасителния център във Варна, вече са в естествената си среда

Две грабливи птици – малък креслив орел и голям ястреб, пациенти в Спасителния център във Варненския зоопарк от около месец, бяха върнати по-рано днес в естествената им дива среда. Това каза за Радио Варна Нора Люцканова, уредник в зоокъта. Птиците са напълно възстановени и бяха откарани в ПП „Златни пясъци”. Повече за спасените птици разказва..

публикувано на 23.10.20 в 12:03

Какво е да си наследствен пощенец?

През последните месеци добруджанското село Пчеларово се прочу с културните събития, които организират в артистичния дом на Константина Петкова. Но в населеното място има и много история – от 16 век до днес. Сградата на пощата например е строена по времето, когато Пчеларово, както и цяла Добруджа са били под румънско управление. Ако влезете в..

обновено на 22.10.20 в 12:21