Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Безценни предмети от миналото показват на изложение във Варна

2
Снимка: Валери Великов / Радио Варна

Националното антикварно изложение - базар продължава до 15.00 ч. в градинката пред Аквариума във Варна. И тази година колекционери от цяла България се събраха в началото на август в морската столица.

По традиция изложението се радва на голям интерес. Посетителите са стотици - не само варненци, но и гости на града. Има дори и такива, които бяха дошли от други населени места, специално за базара.

На изложението са представени повече от 80 колекции от антични предмети, бижута, старинни оръжия, ордени, значки, книги и марки. Хората разглеждат основно старите книги и картини. Жените се спират пред старинните бижута. Възхищават им се, но като чуят цената - отминават. Мъжете пък пробват стари, но качествени бинокли или фотоапарати.

Изкушението е не само за посетителите, но и за антикварите. 88-годишният Петър Кузманов предизвика истински интерес сред познавачите с предметите, които беше донесъл - нож от 1875 година и печат на църковното дружество от неговото село от 1911 година. Разочарованието на антикварите беше голямо, когато разбраха, че предметите не са за продан. Все пак се опитаха да изкушат стареца с примамливи оферти, но той не склони да се раздели с ценностите, които е наследил от дедите си. Чуйте какво още разказа Петър Кузманов за ножа и печата:Много от посетителите просто разглеждаха. Имаше обаче и такива, които бяха дошли за да потърсят нещо конкретно, като 80-годишната Анка Гюрова, която обикаляше масите с надеждата да намери подходящото за нея сребърно кръстче:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейски градове искат по-строги правила за Airbnb

Гръцката столица Атина е сред алианс от 22 града от цяла Европа, който призова ЕС да въведе по-строги правила относно Airbnb и други платформи за краткосрочни ваканционни наеми, обвинявайки ги в повишаване на цените и изтласкване от пазара на местните жители. Представители от Париж, Барселона,..

публикувано на 18.09.20 в 08:12

Телескопът „Хъбъл” улови уникална буря на Юпитер

Телескопът „Хъбъл” улови уникална буря на Юпитер. Изображението е направено, когато планетата е била на разстояние 653 милиона километра от Земята, предаде ТАСС. Учените, използващи космическия телескоп „Хъбъл”, са направили снимка на уникална „бяла буря” на Юпитер, започнала на 18 август,..

публикувано на 18.09.20 в 06:09

Реставратори от четири страни ще консервират паметника на Бузлуджа

От днес до края насептември трябва да приключи реставрацията и консервацията на паметника на Бузлуджа. Осемнадесет реставратори от България, Германия, Швейцария и Гърция ще извършат спешни аварийни мерки, за да спасят за около пет години мозаечните платна, разположени на близо 1000 кв.м. Това е едно от най-големите мозаечни произведения на Европа,..

публикувано на 17.09.20 в 16:36

Изгревът тази сутрин

Към края на лятото изгревите над Варна стават все по-красиви. Изгревът  на Слънцето за Варна тази сутрин беше точно  в 6 часа и 51 минути. Залезът ще е  в 19 часа и 13 минути.   Продължителността на деня – 12 часа и 21 минути . Хубав и позитивен ден ви пожелава сутрешният екип на радио Варна - Милица Панайотова - звукорежисьор, Димитрина..

публикувано на 17.09.20 в 07:18
Ягодинската пещера

В Сибир откриха първата изцяло запазена пещерна мечка от ледниковия период

За първи път в света е открит изключително запазен труп на възрастна пещерна мечка, след като е замръзнал преди поне 22 000 години в дълбините на Сибир , съобщава „Ай Еф Ел Сайънс“. Тялото на праисторическото животно е открито на Ляховските острови в далечната североизточна Русия от пастири на северни елени и сега ще бъде анализирано от учени от..

публикувано на 16.09.20 в 16:43

Национален събор на ретро автомобили "Москвич" ще се състои в Шумен

Шумен ще бъде домакин на ежегодния събор на автомобилния ретро клуб "Москвич", непосредствено преди старта на рали "Стари столици" , което ще се състои от 19 до 20 септември на територията на общините Шумен, Велики Преслав и Върбица. Това съобщават от пресцентъра на общинската администрация в областния град. Съборът се организира повече от десет..

публикувано на 16.09.20 в 16:21

Окръжен съд – Варна избра многократни чаши

Варненският окръжен съд (ВОС) е първата институция, която се включи в  #МисияМногократнаЧаша  на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. От това лято от сградата на Съдебната палата на площад „Независимост“ са премахнати вендинг машините, които използват еднократни чаши за топли напитки. Те са заменени от еспресо машини с филтърни дози...

публикувано на 16.09.20 в 13:31