Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Каква риба има в морето?

Снимка: БТА

По Северното Черноморие вече излезе малкият паламуд, или т.н. „циганка“. Рибарите го ловят на чепарета, тъй като още е дребен – сега е само по стотина грама.

Паламудът расте много бързо, но месото му не държи много навън на слънце. То омеква бързо и се  разваля за 2-3 часа. Любителите, които го ловят на воблери /подобни са на чепаретата и са със силиконови рибки на куките, дърпат ги с лодки/, го изчистват веднага в морето, да не тръгне да се разваля. Както сега е 100 грама, за 20-30 дни паламудът стига до кило. Много бързо наддава, защото е хищник и яде много, като делфините. Той ходи с пасажите на дребните риби и лапа постоянно, разказват рибари пред Про Нюз Добрич.

На юг го ловят с мрежи фустанели, тъй като е бърза риба и изскача като делфин, когато си гони храната. Мрежите са с по-големи тапи, които остават на повърхността на водата, а надолу слизат на 20-30 метра. Не падат на дъното, защото паламудът не е дънна риба.

Първите екземпляри идват най-рано в средата на август именно под името “циганка”. В края на септември тя вече става паламуд, а в края на октомври вече е турук.

Сега любителите вадят сафрид в района на Калиакра и Русалка. Много сафрид има, изкарват по 10-15 кг на ден на човек. Риболовните кораби пък ходят за барбуна между Варна и Бяла. Още е рано за сафрида и чернокопа да се ловят на тралове, това става през септември.

Въпреки че в момента калканът е разрешен за риболов, се предпочита барбуна. За калкан се ходи много на север, за по 4-5 дена, не си струвало, ако времето е променливо, а пък и по-големи разходи…

Сафридът на пазарите сега е 10-12 лева килото, а ако го вземеш направо от морето – по 6-7 лева. На юг се задържа повече риба и през октомври-ноември риболовните кораби слизат към  Поморие и Ахтопол. Рибари обаче се оплакват, че от март досега са имали много нулеви дни, разходите им вървят, а пък работниците оредяват заради малките надници и тежкия труд в морето.


ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС сключи второ споразумение за потенциална ваксина срещу новия коронавирус

Европейската комисия финализира сделка със "Санофи" и "Глаксо Смит Клайн", която ще позволи на 27-те държави членки да купят до 300 милиона дози от ваксина срещу новия коронавирус , разработвана от двете фармацевтични компании, предаде Асошиейтед прес. Това е вторият договор за осигуряване на потенциална ваксина, подписан от ЕК. Първото споразумение бе..

публикувано на 18.09.20 в 17:16

Открити уроци за деца в Европейската седмица на мобилността

За поредна година Варна се включва в Европейската седмица на мобилността, която се провежда в периода от 16 до 22 септември. В тази връзка възпитаници на ОУ „Христо Ботев“ се включиха в активна дискусия, свързана с тазгодишното мото „Избери как да се придвижваш“. Събитието се организира от дирекция „Екология и опазване на околната среда“ към Община..

публикувано на 18.09.20 в 16:16

Европейски градове искат по-строги правила за Airbnb

Гръцката столица Атина е сред алианс от 22 града от цяла Европа, който призова ЕС да въведе по-строги правила относно Airbnb и други платформи за краткосрочни ваканционни наеми, обвинявайки ги в повишаване на цените и изтласкване от пазара на местните жители. Представители от Париж, Барселона,..

публикувано на 18.09.20 в 08:12

Телескопът „Хъбъл” улови уникална буря на Юпитер

Телескопът „Хъбъл” улови уникална буря на Юпитер. Изображението е направено, когато планетата е била на разстояние 653 милиона километра от Земята, предаде ТАСС. Учените, използващи космическия телескоп „Хъбъл”, са направили снимка на уникална „бяла буря” на Юпитер, започнала на 18 август,..

публикувано на 18.09.20 в 06:09

Реставратори от четири страни ще консервират паметника на Бузлуджа

От днес до края насептември трябва да приключи реставрацията и консервацията на паметника на Бузлуджа. Осемнадесет реставратори от България, Германия, Швейцария и Гърция ще извършат спешни аварийни мерки, за да спасят за около пет години мозаечните платна, разположени на близо 1000 кв.м. Това е едно от най-големите мозаечни произведения на Европа,..

публикувано на 17.09.20 в 16:36

Изгревът тази сутрин

Към края на лятото изгревите над Варна стават все по-красиви. Изгревът  на Слънцето за Варна тази сутрин беше точно  в 6 часа и 51 минути. Залезът ще е  в 19 часа и 13 минути.   Продължителността на деня – 12 часа и 21 минути . Хубав и позитивен ден ви пожелава сутрешният екип на радио Варна - Милица Панайотова - звукорежисьор, Димитрина..

публикувано на 17.09.20 в 07:18
Ягодинската пещера

В Сибир откриха първата изцяло запазена пещерна мечка от ледниковия период

За първи път в света е открит изключително запазен труп на възрастна пещерна мечка, след като е замръзнал преди поне 22 000 години в дълбините на Сибир , съобщава „Ай Еф Ел Сайънс“. Тялото на праисторическото животно е открито на Ляховските острови в далечната североизточна Русия от пастири на северни елени и сега ще бъде анализирано от учени от..

публикувано на 16.09.20 в 16:43