Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписаха меморандум за развитието на Варна като „Град на знанието“

| обновено на 12.08.20 в 16:26

Съвместна инициатива, ръководена от Община Варна, има за цел да подпомогне развитието на Варна като „Град на знанието“ и да осигури устойчиви връзки между всички заинтересовани страни в общността, които чрез съвместни действия са поели ангажимента да ребрандират града, като го трансформират в модерен, зелен и високотехнологичен в областта на транспортът, туризма, медицината, ИТ и морската индустрия.

Висши училища и и водещи компании подписаха Меморандум за сътрудничество и партньорство за реализиране на потенциала на Варна като Град на Знанието . Домакин на срещата бе кметът Иван Портних, а инициативата подкрепиха представители на  Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, ВВМУ „Никола Вапцаров“, Икономическия университет, Техническия университет, ВСУ "Черноризец Храбър", Висшето училище по мениджмънт, Математическа гимназия „Д-р Петър Берон”. От сферата на ИКТ сектора - ScaleFocus, Булпрос; От областите на индустрията, науката и услугите – „Солвей Соди“ АД, „Агрополихим“ АД, „Планекс Инвест“ ООД, „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, Центъра по хидро- и аеродинамика, Института за пазарна икономика (ИПИ) и Свилен Спасов. 

Подкрепа за Меморандума има заявена от Coca-Cola European Partners, Microsoft България, KBC Group България,  SAP България и „Хайделберг Цимент Груп“.

Документът е отворен и към него могат да се присъединяват и други организации и компании, които чрез дейността си имат готовност да подкрепят усилията за развитие на потенциала на Варна, за постигане на растеж чрез инвестиции в производства и услуги, базирани на знание и иновации, създаващи работни места с висока производителност и доходи.

„Предстоят трудни времена, но казват, че всяка криза предоставя и нови възможности. Извличането на полза от трудни ситуации е голямо предизвикателство и аз съм убеден, че Варна има достатъчно потенциал, за да се справи с това. Мотивирани сме да трансформираме икономическия профил на морската столица към сектори с висока добавена стойност – иновации, модерно здравеопазване, дигитализация. Целта ни е да обединим усилията на интелигентните хора във Варна, за които бъдещето на града може да бъде кауза. С моя екип вярваме, че за успеха и изпреварващото развитие на всеки град и регион в Европа са нужни ясна визия и общи усилия. Затова съм щастлив, че имаме мотивиращата подкрепа за Варна - Град на Знанието на цялата академична общност, на научните институти, на IT сектора и бизнеса,  на аналитичния център „Институт за пазарна икономика“. Ключово и много положително е, че всички страни декларират своята съпричастност към развитието на модерна среда, на нови практични градоустройствени решения, на експортно-ориентирани индустрия и услуги, разчитащи на образованието, таланта и предприемчивостта на гражданите“, коментира кметът Иван Портних - чуйте още в звуковия файл:

Днес всички участници в срещата се обединиха около становището, че Варна е най-големият и перспективен образователен и икономически център в Северна България, в който се наблюдава постоянен приток на млади и активни хора. Отчетена бе положителната динамика в местната икономика и трансформацията към по-висока добавена стойност, в т.ч. притока на чуждестранни инвестиции в дигиталната сфера.

Страните декларираха своя ангажимент да обединят усилия за реализиране на потенциала на Варна като център за интегрирани териториални инвестиции спрямо визията за Варна – Град на Знанието. Споделено бе общото становище, че наред с летния и културния туризъм, големият потенциал на Варна е в преплитането на наука и бизнес, особено в сферите на медицината, информационните технологии, транспорта, морската индустрия. Този потенциал ще отключи бърз икономически растеж чрез инвестиции в производства и услуги, базирани на знание и иновации, създаващи работни места с висока производителност и доходи. Изразена бе готовност за участие в общи проекти и инициативи, които предполагат сдружаване и обща работа.

Водещи проекти в споделената визия за развитие на Варна са създаването на високотехнологична Индустриална зона Варна край Аксаково, изграждането и развитието на Квартал на Иновациите в местността „Малка чайка”, на нов съвременен математико-технологичен кампус, в т.ч. нова модерна сграда на математическата гимназия. Проекти, които са ключови за бъдещето на Варна и Североизточна България.

Община Варна и компаниите от ИКТ сектора ще си сътрудничат в намирането на дигитални решения, ще работят за създаване на център за подпомагане на умните и зелени градове на Северна България, за повишаване на знанията и уменията на младите и активни граждани във Варна и района.

Участие в официалната церемония взе Димитър Костадинов, Директор на летище Варна, който заяви, че в въпреки, че спадът на трафика е значителен -57% за летище Варна от началото на годината до края на м. юли и -73% за летищата Варна и Бургас заедно за същия период, ние сме оптимисти и още по-ангажирани да си партнираме с местната общност за да можем заедно да укрепим позицията, достъпността и свързаността на град Варна, като по този начин да осигурим дългосрочното развитие на града.“

Броят на пътниците на летище Варна нарасна от над 12 000 обслужени през май до над 31 хиляди през м. юни и над 103 хиляди предходният месец. На летище Бургас са обслужени над 1 500 пътници през май, над 6 200 юни и над 121 хиляди миналият месец.

Резултати м. юли 2020г.

Летище Варна

През м. юли са извършени общо 1 103 редовни и чартърни полети, което е спад от -59% спрямо миналата година. През същия месец са превозени над 24 700 пътника с чартърни полети от/до: Австрия, България, Чехия, Германия, Литва, Полша, Русия и Украйна.

По брой пътници Топ 10 класация на дестинациите обслужени от Летище Варна през м. юли са: Германия, България, Полша, Обединеното кралство, Чехия, Нидерландия, Австрия, Белгия, Люксембург и Кипър.

Летище Бургас

През м. юли са извършени общо 1 160 редовни и чартърни полети, което е спад от -78% спрямо миналата година. През същия месец са превозени над 46 300 пътника с чартърни полети от/до: Белгия, България Чехия, Дания, Германия, Литва, Холандия и Полша.

По брой пътници Топ 10 класация на дестинациите обслужени от Летище Бургас през м. юли са: Полша, Чехия, Германия, Обединеното кралство, България, Холандия, Украйна, Белгия, Дания и Австрия.

“Предвид променящите се нива на заболеваемост в страната и рестрикциите от различните държави при пътувания от/до България e изключително е трудно да се направят точни прогнози, дори и за текущия месец, защото ситуацията е изключително динамична. Очаква се тенденцията от месец юли да се запази, с възможно минимално подобрение на спада на трафика предвид новостартиралите 9 нови целогодишни дестинации на Wizz Air на летище Варна,” добави летищният директор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

До две години ни доставят 7 двуетажни влака

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководството на полската компания “Stadler Polska Sp. z o.o.” подписаха днес договора за доставка на 7 двуетажни влака, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от МТС. „Подписваме този договор след повече от 20 години, в които страната ни не е..

публикувано на 26.04.24 в 13:35

26 тона капачки събраха във Варна в дъждовната събота

26 000 килограма капачки са събрани по време на последната акция на кампанията "Аз вярвам и помагам". 9 500 лева е сумата от предадената за рециклирани пластмаса, която ще бъде използвана за закупуване на медицинска апаратура.  На 20 април се проведе 10-тото издание на събитието. И този път освен капачки, хората предаваха и стотинки. Организаторите от..

публикувано на 26.04.24 в 12:57

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите на 9 юни

Централната избирателна комисия заличава регистрацията на партия "Атака" за изборите на 9 юни. Това става ясно от решение на комисията, публикувано снощи. Причината е, че при извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели. Решението подлежи на обжалване пред Върховния..

публикувано на 26.04.24 в 11:15

На първо четене: Забраняват рекламата на хазарт в медиите

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за хазарта, които предвиждат хазартни зали да има само в населени места с над 5 хиляди жители. Забранява се рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, на обществени места, фасади на сгради, в печатни произведения и електронни медии. Рекламирането ще се допуска само върху билбордове,..

публикувано на 26.04.24 в 11:07

Биляна Якова с коментар по темата за интегрирания градски транспорт и валидаторите

Ръководителят на проекта "Интегриран градски транспорт"-Варна инж. Биляна Якова изпрати писмо до редакцията на Радио Варна  във връзка с публикации в медиите, в които е отразена пресконференция на кмета на Община Варна Благомир Коцев и неговия екип от 18 април 2024 г.  Внесоха сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на проекта за интегриран..

публикувано на 26.04.24 в 10:31
Ангел Кунчев

Доц. Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюша

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи за БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш. Според Кунчев не се налагат извънредни мерки, а карантина ще се въвежда само в конкретни училища и..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Днес трябва да бъде последният работен ден на депутатите от 49-ото Народно събрание. Заседанието ще се проведе без председател на институцията, след като в четвъртък бе гласувана оставката на Росен Желязков. Парламентът освободи предсрочно председателя на НС Росен Желязков Очаква се депутатите да гласуват на първо четене забраната на реклама на..

публикувано на 26.04.24 в 08:35