Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Морско лято” във Варна - самостоятелна изложба-живопис на проф. Димитър Чолаков

Тази вечер във Варна ще бъде открита самостоятелната изложба – живопис “Морско лято” на проф. Димитър Чолаков. Откриването е в 18.30.
Арт Галерия Ларго представя за първи път в своите изложбени салони известния и тачен български художник Димитър Чолаков.

Чест гост на варненци, той има десетки участия в сборни изложби, конкурси и пленери в морската столица, както и няколко самостоятелни изложби. Настоящата експозиция се нарича „Морско лято“ и в нея са включени 25 творби, изпълнени с така характерния и разпознаваем стил на професора.

За своето творчество художникът споделя: „Винаги рисувам и живописвам това, което съм почувствал със сетивата и сърцето си. Светът и състоянията му са безкрайни и се опитвам да ги открия, усетя и предам чрез моите картини. Не живописвам буквално обектите и света около мен. Другият свят, който не се вижда, но съществува, е моя интерес и се стремя да го предам чрез картините си.“


Като че ли най-характерното за настоящата изложба е светлината, пише галеристът  Нели Вълчева. В почти всички творби e уловена типичната, позната бяла светлина, която е характерна за морските градове през лятото. В картините тя пулсира, тупти, заедно с полъха на морския бриз, който е разлюлял обектите на авторовото внимание. Въпреки, че стилът на художника може да бъде наречен, както той самия го определя, „преживяна абстракция“, в картините зрителят ще открие конкретика, свързана най-вече с изконно свързаните с морето и морския бряг идеологеми. Ще видим пейзажи на морския бряг, в които залива учудващо прилича на варненския, а носът на хоризонта прилича на Галата. Ще потънем в живописния свят на платната „Утро“ и „На брега“, в които художникът сякаш е видял и след това нарисувал свежите, тихи, интимни, миришещи на водорасли утрини долу край морето на трета буна. Със своя непогрешим усет и деликатна чувствителност Димитър Чолаков е създал пейзажи, в които всеки жител на морско селище по българското Черноморие може да припознае своя съкровен свят. Защото силата на изкуството е именно в универсалността на посланията, които всеки отделен човек свежда до интимността на своя обкръжаващ мир.

Но силата и въздействието на картините на Димитър Чолаков идват не само от универсалните послания, подредените композиции, замаскирани под абстрактен хаос и от интересната смесена техника, с която авторът сътворява своите творби. Те идват и с невероятната, неподражаема цветова палитра на художника, пише Вълчева. При Чолаков цветът е резултат от „свещенодействие, включващо забъркване на неразгадаеми смеси от бои, пигменти и лепила“, както казва проф. Десислава Минчева. Експресивен по дух, той с невероятна енергия и момчешки плам посяга при работата си към материали, които рядко ще видим в живописни творби.

Пясък, лепило, пълнители, естествена пръст, слама, както и други материали, извлечени направо от Майката – природа, са включвани в една или друга творба. А освен върху платно, художникът рисува и върху зебло и дори върху шкурка. В настоящата изложба зрителите ще имат възможност да видят именно една такава, програмна творба на Димитър Чолаков, наречена „Антична нощ“, която е полиптих от пет творби, изпълнени с акрилни бои върху шкурка. В нея материалът е впрегнат в най-висока степен в стремежа на автора да разкаже своите истории.

И още нещо интересно ще открият почитателите на творчеството на Димитър Чолаков в настоящата изложба. В нея почти всички картини като че ли са живописвани по двойки. Сякаш едната картина започва историята, а втората я довършва. А може би художникът иска да ни покаже, че една история може да бъде разказана по два различни начина. Самият Димитър Чолаков споделя, че светът и неговите състояния са безкрайни, а той като живописец се стреми да ги открие, усети и предаде чрез своите картини. И именно този стремеж често не може да приключи само с един опит и с една творба. Фантазията, изтънчената сетивност и емоционалната му чувствителност го карат да „види“ различни отсенки и мимолетни промени в един и същи пейзаж, предмет или обект. И тогава на бял свят идват различни картини на една и съща тема.

 „Морското лято“ през погледа на Димитър Чолаков може да видите  от 18.30 в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8.

Очаква се на откриването да присъства и автора. Изложбата продължава до 31 август.

За художника:

Димитър Чолаков е роден на 25.07.1954 г. в град Попово. През 1973 г. завършва ХГ „Илия Петров“ в София, а през 1981 г. се дипломира в НХА – София в класа на акад. Светлин Русев със специалност „Живопис“. От 1990 до 2013 г. е директор на ХГ „Никола Маринов“ в Търговище. През 1999 г. специализира в “Cite des Arts” - Париж. Димитър Чолаков има над 50 самостоятелни изложби в България и в чужбина. Участва в повече от 100 международни изложби, пленери и симпозиуми, по-важни от които: Фестивал на изкуствата в Кан Сюр Мер, Франция (1984), Есенен салон в Париж (1990), пленер „Процес – пространство“ (1986-1993), Международен пленер и изложба в гр. Пулави, Полша (2013), представителни изложби „Съвременно българско изкуство“ в  Москва, Рим, Каракас, Варшава, Мадрид и др. градове. Носител на множество награди, сред които: Международна награда за живопис “Микети”, Италия (1988), Награда на изложбата “Човекът и морето”, Варна (1992), Голямата награда за живопис на “Алианц – България“ (2008), Голямата Награда за живопис "Лудогорие" – Разград (2013), Награда на БХГ „Петко Задгорски” в изложбата „Акварел 2020“ на името на Ненко Токмакчиев, Бургас (2020) и др. От 2006 г. е професор по живопис в ШУ „Епископ Константин Преславски“. Живее и работи в Търговище и в Шумен.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35

Етнически групи в креативен спектакъл на Арлекин

Всички деца имат таланти и всички ги проявяват по различен начин. Младите таланти на "Арлекин" в партньорство с Международната асоциация на театър за деца и младежи ASSITEJ NORWEY - осъщетсвиха спектакъла "Какво мислиш за мен? /Приятелство чрез изкуства/". Участниците са от  Суворово, Пет могили, Игнатиево, Казашко, Каменар...

публикувано на 24.04.24 в 11:19

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна. Концертът на 29 април е финален за 20-тото издание на Европейския музикален фестивал - Варна и първи от съпътстващата програма на ММФ „Варненско лято“ 2024. „Работата с такива изключителни професионалисти е едно творческо..

публикувано на 23.04.24 в 16:34

Фестивал на любителските състави в Балчик на Лазаровден

Традиционният общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” ще се проведе и тази година в Балчик.  19-ото издание ще събере na 27 април колективи от общинските читалища и пенсионерските клубове.  Тази година обичайната сцена на проявата се променя и мястото ще бъде информационният център "Мелницата", като за първа година там ще се организира и..

публикувано на 23.04.24 в 14:39

Маратон на четящите хора във Варна

И тази година на 23 април (Международния ден на книгата и авторското право) празнуваме книгите и четящите хора в една инициатива, родена във Варна, и превърнала се вече в национална кампания. 22-то издание на „Маратон на четящите хора“ се провежда под мотото „Литературата среща образите” и търси връзките между пространствата на въображението, които..

публикувано на 22.04.24 в 19:04

Седмица на камерната музика започва днес в Добрич

Седмица на камерната музика започва от днес в Добрич. Настоящото ѝ издание е посветено на 100-годишнината от рождението на създателя ѝ проф. Константин Илиев – диригент, композитор, музикален педагог и критик. Програмата е избрана внимателно и с професионализма на диригента на Българския камерен оркестър маестро Арто Чифчиян.  Проф. Константин Илиев..

публикувано на 22.04.24 в 10:30