Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преживeните картини на Атанас Хранов в "Урок по астрономия"

2
Снимка: Галерия Le Papillon

Атанас Хранов е роден в Пловдив. Завършва Средното училище по изкуства в Котел и през 1987 г. Национална художествена академия специалност „Резба” при професор Антон Дончев. Твори в областта на пластичните изкуства и живописта, смесвайки органично жанровете. Художникът има над 40 самостоятелни изложби като осъществява и съвместни проекти с поетите Веселин Сариев и Александър Секулов.

Почитателите на съвременното изобразително изкуство могат да се докоснат до най-новите творби от многообразното творчество на талантливия художник Атанас Хранов в пространството на галерия "Le papillon"до 2 септември.



Твърдите, че не сте мореплавател, но дали сте искали някога да бъдете?

Те така се менят в мен тези желания. Когато съм в морето, съм абсолютно убеден, че съм художник, а когато съм на сушата мисълта ми е винаги в морето. Всъщност като казвам морето, в тези пътешествия морето не ми е отправната точка, а по-скоро самото пътуване. Това, че така хоризонтите ти минават през погледа и че се сменят постоянно, че не знаеш какво те чака отвъд това пристанище, този нос, който ще минеш. Тази неизвестност и търсенето на този тип емоции. Всъщност това е нещото.

Този път урок по астрономия. Какво ще преподавате?

Това е един стар спомен. Стар, стар- от преди няколко години. С един капитан, Румен Луканов, бяхме в Йонийско море и имам един много хубав спомен, с един любим мой екипаж. Тогава той ни обяснявашезвездите. И аз след това си го доизмислих естествено. И в крайна сметка бях написал една много кратка историйка. И това даде и повод да стане тази изложба. Общо взето картините повечето са такива-конкретни неща, които съм преживял. Преживeни картини- с две думи.

Имате доста летящи риби. Това винаги ми напомня за „Аризонска мечта”, за филма.

Да, наистина. Едната от картините се казва „Крадеца на риби”. Тя е малко автопортрет. Всъщност идеята на цялото това плаване и пътешестване по моретата са тези летящи мисли, които постоянно прелитат до теб или излитат от теб. Това никой не може да го разбере точно как става. Но в крайна сметка там всичко може да има крила.

Докъде Ви е страх да пътешествате?

Може би назад. Кой знае, ако се върна назад, може пък да променя много неща, а пък може би това няма да ми хареса чак толкова. Голямо щастие е, че не можем да се връщаме назад. Иначе щеше да стане пълна каша.

Къде е мястото на човека в тази вселенска космогония, която създавате?

Аз имах една любима моя изложба в София, която се казваше „Астрономия на вишните” и разказваше точно за това. Че човек може да си намери своя си свят, навсякъде, където е. Примерно, ако си под едно вишнево дърво и погледнеш нагоре, ти ще видиш всичките съзвездия, ще си измислиш твои, твоя астрология. Може да си гледаш на вишни и така нататък. Човек може да си намери звезди, където и да погледне. Една поляна, ако погледнеш с глухарчета, същата работа. Така че, ти си света.

Този път какви техники смесвате? Какво комбинирате?

Имам както винаги различни експерименти. Имам щастието да владея най-различни занаяти, които са свързани с изкуството. Често се обръщам към пластиката, така че има и такива интересни закачки, да ги наречем. Аз много ги обичам, обекти им казвам. Защото, така или иначе, като нямаш как ясно да наречеш нещо, му казваш обект. Това е така компромисно име от най-различни жанрове в изкуството. Но за сметка на това пък те са много интересни и винаги ги правя с много желание и любов. На самия мен ми е интересно какво всъщност ще излезе от това. Иначе както винаги живописните платна са абсолютно равни, няма никаква фактура върху тях.

Въпреки че живеете в свой свят, което е нормално за всеки автор.. Интересувате ли се от обществените процеси в момента? Защото непрекъснато се чуват упреци към хората на изкуството, към интелектуалците, че не се ангажират с това, което се случва в държавата.

Ако имаш собствен свят, нормално е да не се интересуваш много, много. Плюс това не съм съгласен с нито една от двете страни напълно, така че да мога да застана ясно и конкретно да кажа да, това е моята позиция. Аз не съм съгласен нито с протестиращите, нито с управляващите. Не е там истината. И в двете позиции не намирам своята истина.

Къде е Вашата истина? Имате ли си Ваши лични протести?

Ами да. Те са по-скоро отправени примерно към липсата на любопитство в съвременния човек. Той си е до голяма степен самодостатъчен дори и като говорим за хората на изкуството. В това, което те лично правят и областта, в която работят, тя им е напълно достатъчна и малко не им се ще да погледнат малко встрани да видят и какво става в другите изкуства.

Тази липса на любопитство не убива ли всъщност самото изкуство?

Естествено, че го убива. И тази липса на любопитство пък в останалия свят.. Всъщност все по-интересни и желани стават неща, които се консумират бързо и лесно. Това, което изисква усилие винаги остава малко по-настрани, а пък всъщност то е истинското и същността. И това е много жалко. Има едно желание всичко да става много бързо. И както да го добиваш много бързо, така да го изоставяш много бързо, да вземеш другото, което да е под ръка, да няма никакво усилие дори да тръгнеш малко и да го потърсиш. Те обикновено ти го снасят на готово, там, в някоя реклама и така. Срещу това протестирам.

Цялото интервю на Светлана Вълкова с художника Атанас Хранов чуйте в звуковия файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Активни потребители: Производителите замениха палмовата мазнина в бялото саламурено сирене с вода

Имитиращите продукти на бяло саламурено сирене с палмова мазнина са  заместени от свръх-оводнени сирена. Това установи за пореден път пазарна проверка на Асоциация Активни потребители. Въпреки, че през 2021 г. беше приета наредба, която да регулира този проблем, проучването ни 2022 г. показа, 75 % от тестваните продукти бяха с повишено водно..

публикувано на 31.07.24 в 07:05

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20

Д-р Баева: Стомашните неразположения през лятото са най-често от развалена храна

През юли във Варна и областта не се отчита повишаване на случаите на стомашно-чревните неразположения, но ентероколитите остават най-високия брой при заболяванията в сравнение с останалите, сочи седмичната информация на Регионалната здравна инспекция във Варна. При високи температури на въздуха храната се разваля много бързо, особено ако не са..

публикувано на 29.07.24 в 07:15
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33