Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Студенти от Икономическия университет във Варна – на стаж в Апелативния съд

Четирима студенти от специалност „Съдебна администрация“ в Икономически университет – Варна вместо да излязат във ваканция, провеждат стажа си в Апелативния съд. Целта е да натрупат практически умения, с които да разгърнат знанията си. Стажът им дава възможност да се запознаят отблизо с ежедневната работа на деловодителите, съдебните помощни, съдебните секретари и общата администрация. Те могат да видят специфичните програмни продукти, които съдебната система използва, официалната кореспонденция и вътрешната комуникация, съобщават от пресслужбата на Апелативния съд. Така бъдещите ни колеги ще оценят задълженията и отговорностите на служителите.

Един от най-активните „преподаватели“, който ги въвежда в работното ежедневие, е съдебният администратор Ани Бъчварова. „Надявам се престоят на тези млади хора сред нас да ги „запали“, да оценят емоцията и усърдието, които всеки един от нас влага. Така ще осъзнаят отговорността, която поемаме при решаването на съдбите на хората. Действително, съдиите решават делата, но без администрацията не биха могли го правят пълноценно“, казва Ани Бъчварова.

Жасмина Райкова е избрала Апелативния съд за стажа си, защото мечтае да работи в модернизирана съдебна система. Очаква от първа ръка да научи как се администрират дела. Пламена Йорданова се надява да усвои практиката със специфична база данни. Момичетата оценяват колегиалната и приятелска атмосфера в екипа на Апелативния съд. „Прави впечатление колко бързо се справят със задачите; помагат си и взаимно се допълват“, споделят двете момичета.

„Съдебните служители са основен фактор, за да може системата да функционира и да изпълнява основното си задължение – правораздаването. Виждам у студентите хора, които вече имат знания и желание да се трудят, а това ме зарежда. С дългогодишния си опит мога да преценя кога един човек влага в работата емоция или идва, само да зачете стажа си. А те са наистина ентусиазирани! Това ми вдъхва надежда, че има стойностни млади хора, които ще допълнят нашата система“, признава ръководителят на съдебната администрация в Апелативния съд Ани Бъчварова.

Стажантите се запознават с нормативната уредба – Закона за съдебната власт, Правилника за администрацията в съдилищата, вътрешните правила и актове на съда; със структурата на институцията, организацията на работа, задълженията на служителите; с разпределението на дейностите между отделните звена; възможностите за кариерно развитие. Стажът ще помогне на четвъртокурсниците да поемат отговорност при вземане на решения, да аргументират идеите си, да интерпретират информация, да прилагат знанията си в реални условия.

Специалност Съдебна администрация беше разкрита в Икономически университет – Варна през 2017 г. и догодина предстои дипломирането на първия випуск бакалаври. Сред тях ще бъдат и нашите стажанти.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре затварят улици в центъра на Варна заради „Рали България 2021“

Във връзка с провеждане на традиционното автомобилно състезание „Рали България 2021“ и състезание „Най-добър млад шофьор на България“ , на 14.05.2021 г. от 10 ч. до финала на състезанието (около 18:00 часа), ще бъде преустановено движението по бул. „Мария Луиза” - в частта от пл. „Св. Св. Кирил и Методий” до кръстовището с ул. „Шипка”; бул. „Владислав..

публикувано на 13.05.21 в 17:48

Иззеха 900 метра мрежи за улов на калкан край Кранево

Над 1 километър мрежи са извадени от водоеми в област Варна, обобщават от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), след като през последните дни служителите са извършили множество проверки и наблюдения за извършване на нерегламентиран стопански риболов .  На 4 май е извършен обход с патрулна лодка на ИАРА в акваторията на Черно море...

публикувано на 13.05.21 в 16:33

Стоян Пасев отправи покана за консултации за съставяне на РИК-Варна

Консултации за сформиране на Районната избирателна комисия за предстоящите на 11 юли парламентарни избори ще се проведат в областната администарци явъв Варна. Поканени са представители на всички парламентарно представени политически сили, които трябва да представят документи и кандидатури за членове на РИК-съобщи Стоян Пасев-областен управител на..

публикувано на 13.05.21 в 16:21

Добавката от 50 лева за пенсионерите остава

Положението, в което се намираме е тежко, свързано с кризата, предизвикана от COVID-вируса . Обществото очаква от страна на служебното правителство информация за това до колко и дали ще продължи социално-икономическите мерки. Тяхната финансова обезпеченост беше гарантирана, за някои от мерките, до края на месец май, за други до края на месец юни. С..

публикувано на 13.05.21 в 16:02

Заболеваемостта от COVID-19 във Варна със значителен спад

Заболеваемостта за последната седмица във Варна и региона намалява, днес тя е вече 196 на 100 000. Това съобщи д-р Дочка Михайлова -директор на РЗИ. Тя информира, че продължава ваксинирането с трите вида ваксини, работят и зелените коридори, а ваксината на Янсен се очаква през следващата седмица. На територията на Варненска област в лечебните..

публикувано на 13.05.21 в 15:55

Продължава пръскането срещу кърлежи във Варна

Обработката на тревните площи в парковете и градините във Варна срещу кърлежи не е прекъсвала от началото на април - това съобщи Антоанета Тончева - управител на общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация” във Варна.  Тончева посочи, че първо приоритет са били големите паркове, а междублоковите пространства се обработват само по..

публикувано на 13.05.21 в 14:31

До 26 май ще е регистрацията на партии и коалиции за вота на 11 юли

До 17 часа на 26 май е крайният срок, в който партиите и коалициите ще подават заявление в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в изборите. Това предвижда хронограмата за насрочените на 11 юли предсрочни парламентарни избори, която ЦИК обсъжда на днешното си заседание. Също на 26 май, или 45 дни преди изборния ден, ЦИК ще..

публикувано на 13.05.21 в 14:25