Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослава Боор: Новата графична визия на Операта и Театъра тепърва ще се види

| обновено на 25.08.20 в 13:03

Художникът и графичен дизайнер Радослава Боор е автор на новите лога и графичен стил на Опера Варна, Драматичен театър Варна и Театрално-музикално продуцентски център Варна (виж галерията). Предстои обновяване и на интренет страниците им. "Нов век - нова визия" е насловът за промяната, защото Варненският драматичен театър навършва 100 години през м.март догодина. На варненската опера й предстои 75-годишен юбилей. Боор беше избрана от екипа на ТПМЦ-Варна, заради богатия си опит и оригинални идеи. Радослава активно работи като свободен художник за театри и издателства. В портфолиото си има 13 години стаж като художник в Театър Българска Армия. Има създадени плакати за театрални и оперни постановки, показвани в България и чужбина, на фестивали, национални и самостоятелни изложби. От 10 години живее и работи в Прага, Чехия. В предаването "Новият ден" на Радио Варна тя разказа за работата си по новата графична концепция на варненските културни институти:

Още за Радослава Боор: Тя е второ поколение художник - графичен дизайнер. Завършила е Националната Художествената Академия, специалност “Книга и печатна графика”. Професионалното и развитие преминава от графичен дизайнер, илюстратор, уеб дизайнер, плакатист. В портфолиото си има 13 години стаж като художник в Театър Българска Армия. Работила е за Народната Опера в София, Пловдивския Драматичен театър, Благоевградския драматичен театър, НАТФИЗ, Театър София, Малък градски театър, Младежки театър, Сфумато, Държавна опера Варна и Драматичен театър Варна и др. Радослава Боор е автор на логото и цялостния графичен стил на Драматичен театър “Никола Вапцаров”  Благоевград, отбелязали неговата 100 годишнина, през 2019 г. Също реализира цялостен ребранд - нов графичен стил, за материалите на НАТФИЗ - Учебен театър и Куклен театър НАТФИЗ.

Рецензия за логата, от Кирил Златков - известен художник, графичен дизайнер, типограф и варненец:
"Новата графична идентичност на ТМПЦ Варна прави много добро впечатление. Отдавна варненските културни институти имаха нужда от подобна промяна в начина по който се подписват и се комуникират в общественото пространство. Идеята за единна графична идентичност на Дъжавната опера, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и ТМПЦ е стратегически правилна и професионално защитена с много добри проекти.Дизайнерката Радослава Боор е успяла да намери чудесна комбинация от букви и символи, които звучат категорично и освободено от ненужни детайли. Цветовите кодове са много добре намерени, позволяват разпознаваемост на конкретните институции във всички медийни и материални проявления на новата графика. Съпровождащата типография е аскетична и ясна, осигурява висока четивност на имената. Логата съдържат огромен потенциал за развитие на динамична и емоционална съвременна графична система около тях. Това важи за всички печатни и екранни материали, които биха могли бързо и ефектно да наложат цялостната идентичност на културните институции. При наситеността на културния живот във Варна, преходът между стара и нова идентичност би могъл да се случи бързо и безпроблемно за няколко месеца. До края на 2020 старите лога и инертният подход към комуникационните материали във всички медии ще бъдат заменени от свежата новост, и никой няма дори да може да се сети как са изглеждали старите лога.Искрено поздравявам Дъжавната опера, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и ТМПЦ за решението да сменят старите си лога и графични идентичности с нови, и то толкова жизнени, с мъдър поглед за съвременно присъствие."
Радослава Боор в момента разработва и своя личен проект "We are Earth project" - независим творчески проект за околната среда и климатичните промени (виж галерията). За него Боор споделя: "Най-общо идеята възникна след пожарите в Амазонската гора, през 2019 г., което беше тревожен сигнал за много от нас. Тогава открих информация, че един от начините да помогнем е като разпространяваме информация за екологичните проблеми - “spread the word". Реших, че това е, което мога - да създавам силни визии. По моя идея и художествена реализация, съвместно с фотографа Милош Нешич, създадохме 15 визии на различни екологични теми. Всички са отразени върху човешки портрети, за да илюстрираме, че каквото и да правим с планетата, рано или късно се връща към нас, хората. Това е и мотото на "We are Earth project”. Проекта е напълно независим и създаден с добрата воля на всички, които приеха да участват в желанието си да помогнат. В реализираните 15 визии са участвали 14 души от 9 националности. Зад кадър съм аз, като Творчески директор от България и фотографът Милош Нешич, от Сърбия, а заснемането стана в Прага.  
Имаме засега предложение да осъществим изложба с визиите в Брюксел, в сграда на Европейската комисия - Covent Garden building, през януари 2021 г."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев: Не можем да правим филми, които само тровят хората и ги отчайват

Има един много важен фактор - колкото и да е драматичен филмът, колкото и да е силно значението му, колкото и да е интелектуален, филмът трябва да достигне по-широка публика. Филмът трябва да има занимателен елемент. Не можем да правим филми, които само да тровят хората и да ги отчайват. Това каза режисьорът Момчил Карамитев, който е председател на..

обновено на 27.08.24 в 19:09

За пореден 17-и път прелетните птици в изкуството спират своя полет в Балчик

От 9 до 15 септември Белият град е отново домакин на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа понтика“. И в 17-ото му издание художници, музиканти, театрали, фотографи, кинодейци, представят своите професионални търсения, които осяват целия град с изложби, театрални представления, концерти, кинопрожекции. Във форума участват артисти от..

публикувано на 27.08.24 в 17:41

"Отражения" - новият сингъл на SoulFever

SoulFever е една от най-активните групи на варненската сцена. Съставът ѝ включва Габриела Георгиева - вокали, Веселина Пейкова - вокали и пиано, Йордан Къртиков - китара, Иво Въндев - китара, Диян Цветанов - бас, и Пламен Божков - барабани. Музикантите изпращат силно лято с участия на няколко фестивала във Варна и в други български..

публикувано на 27.08.24 в 11:23

Полската режисьорка Кинга Дембска: Обичам да показвам различни гледни точки, както и да добавям хумор

Последният си филм "Празник на огъня" представи полската режисьорка Кинга Дембска по време на фестивала "Любовта е лудост". Лентата е екранизация по едноименния роман на Якуб Малецки, в който се проследява живота на двете сестри Настка, която страда от церебрална парализа, и Луция, която е балерина. Дембска споделя, че в книгата са представени трите..

публикувано на 26.08.24 в 17:30

Елена Аначкова с "Пейзажи на ума" във Варна

Още един млад талантлив творец прекрачва прага на Галерия A&G Art Meeting тази година. В един от най-наситените и силни сезони за художественото пространство Анна Халамян и Герхард Хорнман канят скулптора Елена Аначкова за самостоятелна изложба. Откриването е на 28 август, сряда, от 18:30. Мотото на експозицията е "Пейзажи на..

публикувано на 26.08.24 в 16:04

В последната седмица на август няколко изложби намират място в изложбените пространства на Двореца в Балчик

Красен Бербенков - изложба живопис От края на август до 10 септември художникът представя в зала „Тунела“ на галерия „Тихото гнездо“ 26-ата си самостоятелна изложба. Тя носи името „Вертикални брегове“, чрез нея посетителите се потопят в суровата романтика на отвесните скали, в настроенията на брега и морето, в енергията на пространството и..

публикувано на 26.08.24 в 14:00

Еколагер в Езерец: обучение по пчеларство за млади природозащитници

Сдружение „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ организира еколагер в с. Езерец, община Шабла,от 29 август до 1 септември. Около 10 педагози, аниматори, еколози и младежи ще се обучават да изработват сламен кошер, ще участват в практически пчеларски дейности и ще видят отблизо какви са необходимите грижи за отглеждането на..

публикувано на 23.08.24 в 10:02