Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дворецът в Балчик прилага високо специализирана технология за опазване на културното наследство

Снимка: wikipedia.org

Множеството артефакти и архитектурни елементи, разположени във външните части на културен център Двореца- Балчик, бяха заснети по иновативен метод в началото на тази година, съобщават от Държавния културен институт.

Рефлексно-преобразователна фотография е фотографски метод, който улавя повърхността, формата и цвета на обекта. Чрез многократни заснемания с различно местоположение на светлинния източник се получава интерактивно изображение. Това изображение дава много подробна информация относно характеристиките на материала – текстура, релеф, дълбочина и т.н. С този метод се разкрива информация за обекта, която не се долавя по друг начин. На практика обектът бива заснеман с фиксирано местоположение на камерата и осветен под различни ъгли с насочена светлина (светкавица или силна лампа), подредена по определен начин и на определено разстояние. След това всички фотографии се обработват със специализиран РТИ софтуер. Полученият краен продукт е РТИ файл – двуизмерно изображение, наподобяващо триизмерен модел, представящ подробна информация относно повърхностните характеристики на заснетия обект. Този файл може да бъде много подробно разглеждан без да се налага присъствието на наблюдаващия до обекта или обратно. По този начин може да се направи подробно изследване на повърхностния релеф на обекта навсякъде и по всяко време без той да бъде местен. Този вид заснемане е изключително подходящ за проучване на обекти от културно историческото наследство от всякакъв вид и размер. Сполучлив е в изследването и разчитането на надписи от стенописи, големи и малки каменни плочи, релефи, монети, ръкописи и други.

Заснемането на тези архитектурни елементи в Двореца е извършено от двама научни сътрудници от Националния исторически музей, които на 1 септември от 11 ч. ще представят резултата от своя труд в Каменна зала на комплекса. Поканата е и към гражданите, които проявяват интерес.

Информация на Албена Иванова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, представя от днес, 23 април, до 18 май 2024 г. самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов..

публикувано на 23.04.24 в 14:42

Фестивал на любителските състави в Балчик на Лазаровден

Традиционният общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” ще се проведе и тази година в Балчик.  19-ото издание ще събере na 27 април колективи от общинските читалища и пенсионерските клубове.  Тази година обичайната сцена на проявата се променя и мястото ще бъде информационният център "Мелницата", като за първа година там ще се организира и..

публикувано на 23.04.24 в 14:39

Маратон на четящите хора във Варна

И тази година на 23 април (Международния ден на книгата и авторското право) празнуваме книгите и четящите хора в една инициатива, родена във Варна, и превърнала се вече в национална кампания. 22-то издание на „Маратон на четящите хора“ се провежда под мотото „Литературата среща образите” и търси връзките между пространствата на въображението, които..

публикувано на 22.04.24 в 19:04

Седмица на камерната музика започва днес в Добрич

Седмица на камерната музика започва от днес в Добрич. Настоящото ѝ издание е посветено на 100-годишнината от рождението на създателя ѝ проф. Константин Илиев – диригент, композитор, музикален педагог и критик. Програмата е избрана внимателно и с професионализма на диригента на Българския камерен оркестър маестро Арто Чифчиян.  Проф. Константин Илиев..

публикувано на 22.04.24 в 10:30

Варненската IV ЕГ спечели специалната награда на кмета във „Франкофонските сцени на България“

Варненската IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ спечели специалната награда на кмета на Община Варна Благомир Коцев на XXVII-ия Фестивал за франкофонски училищен театър „Франкофонските сцени на България“. Френската култура и образование имат дългогодишна история и традиции в България и аз съм щастлив, че сме домакини на този фестивал. Надявам се още дълги..

публикувано на 21.04.24 в 08:11

Колеца и Вантката ни предизвикват да се поразходим из Лос Одесос

Добре дошли в Лос Одесос! Величественият град от сънищата. Мистичният метрополис, скрит за хорските предубеждения. Ако минавате наблизо, отбийте се, разходете се, пийте по едно, запознайте се с местните. Ще ви хареса! Лос Одесос определено пленява със своята фантастичност. Тук илюзиите се сливат с реалността и възбуждат въображението. Открай време..

публикувано на 20.04.24 в 15:45

Наградиха победителите от Националните състезания по професии за млади таланти

Приключиха Националните състезания по професии за млади таланти.  До 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна беше център на младежката мода и красота. 21 професионални гимназии в страната се срещнаха във Варна, за да участват в националните състезания по професии „ Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и..

публикувано на 17.04.24 в 19:22