Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За 17-ти път Международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE

128 филма ще бъдат прожектирани на 17-ия Международен фестивал за късометражно кино „В Двореца” /IN THE PALACE/. Фестивалът се открива днес във Варна и ще продължи до 22 септември.

В състезателната програма за най-добър български филм ще се борят 3 анимационни и 4игрални филма. В категорията за студентски филм ще се състезават 28 филма, два от които български. 19 заглавия ще бъдат показани в програмата „Ново българско кино“.

Срещите на актьорите с публиката ще се случват на специални сесии.

IN THE PALACE e посветен на продуктите на късометражното кино, новите медии и дигиталните изкуства с продължителност до 30 минути. Той e единственият фестивал в страната, сертифициран да номинира професионални късометражни филми в три категории за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ за наградите „Оскар”.

Още за фестивала - от неговия директор Цанко Василев:
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПФА “Добруджа” с богата концертна програма

Богата концертна програма предстои да осъществи Професионалният фолклорен ансамбъл „Добруджа“ в Добрич и други градове. Пандемията от Ковид-19 е осуетила голяма част от културния им календар, но намеренията на ръководството на ансамбъла е те да бъдат компенсирани с предстоящите изяви, тъй като родната публика е зажадняла за стойностен културен живот...

обновено на 19.09.20 в 17:16

Духовият оркестър на ВМС с концерт на входа на Морската градина

Пореден концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили ще се проведе тази вечер във Варна.Той ще се състои на входа на Морската градина, с начало 18,30 ч. Входът е свободен. В програмата се очаква да бъде застъпен богатия репертоар на оркестъра - от класически произведения до интерпретации на съвременна поп и рок музика. Идеята..

публикувано на 18.09.20 в 16:36

"Аз не съм балон" - размислите за живота в страната на Цветан Стоянов

Преподавателят в Художествената академия представя за пръв път своя най-нов проект в Зала Ателие "Георги Велчев" на Градската художествена галерия - Варна. Откриването бе на 17 септември и може да бъде видяна до 17 октомври 2020 г. Доц. д-р Цветан Стоянов, преподавател в Националната художествена академия в София, избира Варна, за да представи..

публикувано на 18.09.20 в 14:55

Ново издание на книгата "Добруджанци" ще има премиера в регионалната библиотека в Добрич

Ново издание на книгата "Добруджанци" /1934 г./ на Яни Калиакренски ще има премиера в регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич, съобщават от културния институт. Литературната среща на 24 септември е посветена на 80-годишнината от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България. Новото издание на сборника..

публикувано на 18.09.20 в 13:35

Атанас Атанасов представя тази вечер новите си живописни платна

Нова самостоятелна изложба-живопис на Атанас Атанасов открива тази вечер във Варна от 18:00 ч. в Арт галерия Тереза Зиковска. Атанас Атанасов, който гостува в галерията миналата есен с експозицията си със Станимир Желев - "Икони", ще ни вдъхнови със своите мечтателни, но живи творби. Експозицията ще остане в галерията до 8 октомври. Чуйте още от..

публикувано на 18.09.20 в 08:56

„Откритие 2020” с он-лайн уъркшоп за млади певци

Изпълнителското изкуство също има своите тайни и много млади певци в своето развитие търсят как да се усъвършенстват. Фестивалът „Откритие“ в своето 29-то издание ще предостави възможност на младите вокалисти от България и чужбина да научат повече за певческите тайни on-line и от вокален урок с джаз-певицата Александрина Симеон.Това обяви..

публикувано на 18.09.20 в 08:37

Продължава 17-я Международен фестивал на късометражното кино „В двореца“

IN THE PALACE International Short Film Festival  e посветен на продуктите на късометражното кино, новите медии и дигиталните изкуства с продължителност до 30 минути. Първоначално стартира като международен състезателен форум за студентски филми, който бързо прераства в професионален. През годините успява да се утвърди като значима и..

публикувано на 18.09.20 в 06:57