Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво не трябва да правите и какво не трябва да пропускате в Добрич

7
Снимка: Авторът

Днес е 25 септември - празникът на Добрич.

По този повод реших да ви кажа какво не трябва да правите и какво не трябва да пропускате, ако се озовете в столицата на Добруджа /поне според мен/.

Не пропускайте да опитате варените гевреци от „Стария Добрич“. Вярно, че не са като една време, но все пак са си вкусни. И така сте в този район, трябва да пробвате и баничките от „Пчелата“.

Не си уговаряйте среща с приятели на „Стара къща“ за да отидете на кафе в заведението отсреща. Всички си уговарят срещите там или до "Валентина"-та и рискът да попаднете на гневно бившо гадже е много голям.

Ако не можете да се биете или поне да се защитавате, не ходете в дискотеката до хотел „Добруджа“ / добричлии знаят за коя дискотека говоря /. По мое време почти всяка вечер завършваше с меле пред нея. Сигурно и сега си е така…

Не минавайте с колата си по улица „Отец Паисий“ в пазарен ден. Особено в събота и особено в сезон, в който се подготвя зимнината. На тази улица се намира Кооперативния пазар и тапите са страшни. Хайде сега някой да ми каже, че в Добрич нямало задръствания.

Не пропускайте да посетите битака. Сега вехтошарите не се събират заради пандемията, но по принцип той се провежда всяка събота. И е супер интересно. Там можете да видите, както резбован дървен шкаф в стил Луй XV за 1500 лева, така и велосипеди, чиито собственици в Европата още си ги издирват, за по 50 лева.

Задължително отидете на разходка в парка, особено край езерото. Но…добре е това да се случи в светлата част на деня, освен ако не сте любител на екстремните преживявания. Имах една позната, която в късна доба реши да си разхожда кучето в градската градина и след една година разхождаше детска количка по жълтите плочки.

Не питайте защо тия въпросни плочки на много места са изпочупени и не питайте колко е струвал мегапроекта за ремонта на центъра. Е, може да питате, разбира се, но едва ли ще се намери някой да ви отговори. Най-много да ви запознаят в подробности с градските клюки по повот този ремонт.

Знаете, че водата е човешко благо, на което всеки гражданин имам неотменно право. В Добрич обаче това не важи. Ако се събудите сутринта и няма вода, да знаете, че това си е нормално. По-странното би било, ако има. Сигурно и за това вместо с „Добър ден“, в Добрич се поздравяват с въпроса „Кога ще пуснат водата…?“.

Не се хвалете, че сте от Варна и най-вече не казвайте, че добричлии не могат да шофират. Какво означават варненските безмислици Транспортен Хаос, Текстас, ТеХеран и т.н, за добричлии няма никакво значение. Те са сигурни, че не са по-лоши шофьори и, честно да ви кажа, като виждам как шофират някои варненци, може хората от Добрич да са прави…

Не пропускайте да отидете с цялото си семейство в Зоологическата градина. Центърът за защита на природата и животните е уникален за цялата страна и наистина си струва да се посети. Вярно, че екзотични животни почти липсват и, че доскоро мини кенгурата не се виждаха, защото тревата беше по-висока от тях, но все пак преживяването си заслужава и децата ви ще го помнят дълго.

Ако никога не сте били в Добрич, сигурен съм, че след като сте прочели написаното ще отделите поне един уикенд за да го посетите. Спокойно отидете там, все пак вече знаете както не трябва да правите, но и какво не трябва да пропускате.

А на добричлии, Честит празник!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почитаме паметта на Света Великомъченица Марина

На 17 юли Православната църква почита паметта на Света Великомъченица Марина. Светицата е родената в Антиохия през III век. Тя е дъщеря на езически жрец идолопоклонник, възпитавал дъщеря си в идолопоклонство. Марина силно желаела да получи свето кръщение и изповядала вярата си на Олимврий, управител на източните провинции, който я..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

"Алея на книгата" с 15-о издание във Варна

15-ото издание на "Алея на книгата" предстои във Варна. Тази година то ще се проведе от 2 до 11 август  на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  Във всеки от десетте дни могат да бъдат посетени 19-те шатри на 50 издателства с над 40 000 заглавия.  Работното време..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
огън, пожар, дим

Доброволци, гасили пожари във Варна: Като държава нямаме много възможности, важно е да сме силни като общество

Десетки доброволци помагаха на пожарникарите във Варна за овладяване на огнищата, разразили се на няколко места в града през последните дни. Без колебание, а водени от моралния си дълг,  се впускат в акцията  Младен Богданов и Станислав Йорданов.  Това бедствие ни показа колко сплотени можем да бъдем, споделят те. Като държава нямаме много възможности,..

публикувано на 16.07.24 в 14:14

Варна ще отбележи с общоградско честване 187 години от рождението на Васил Левски

С общоградско честване във Варна ще бъдат отбелязани 187 години от рождението на Васил Левски.  Церемонията по полагане на венци и цветя, съпроводена с военен ритуал, ще се проведе на 18 юли от 9 часа на паметника на Апостола в Алеята на Възраждането в Морската градина, съобщиха организаторите от Община Варна.  Съорганизатори на събитието са..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 08:29

Отец Генадий и неговата "Малка България" в украинския Арциз

"Малка България" - така настоятелят на храма „Пресвета Богородица“ в украинския град Арциз – отец Генадий Мартинов, определя градежа на храмовия комплекс, зад който стои.  Около половината от населението на Арциз и Арцизски район са украински българи.  Идеята за храма е от около 15 години, понастоящем градежът, който включва освен храмов..

публикувано на 16.07.24 в 08:05

Варна е домакин на най-голямото състезание с дронове у нас

Събота и неделя Варна е домакин на най-голямото състезание за дронове у нас – DRON CUP VARNA FAI 2024. Събитието ще се проведе на 20 и 21 юли, в близост до квартал Аспарухово, в зоната до игрищата на местния парк. Състезанието се провежда с подкрепата на Община Варна. В надпреварата ще се включат над 75 пилоти на дронове от целия свят. Сред заявилите..

публикувано на 15.07.24 в 18:27