Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Какво не трябва да правите и какво не трябва да пропускате в Добрич

7
Снимка: Авторът

Днес е 25 септември - празникът на Добрич.

По този повод реших да ви кажа какво не трябва да правите и какво не трябва да пропускате, ако се озовете в столицата на Добруджа /поне според мен/.

Не пропускайте да опитате варените гевреци от „Стария Добрич“. Вярно, че не са като една време, но все пак са си вкусни. И така сте в този район, трябва да пробвате и баничките от „Пчелата“.

Не си уговаряйте среща с приятели на „Стара къща“ за да отидете на кафе в заведението отсреща. Всички си уговарят срещите там или до "Валентина"-та и рискът да попаднете на гневно бившо гадже е много голям.

Ако не можете да се биете или поне да се защитавате, не ходете в дискотеката до хотел „Добруджа“ / добричлии знаят за коя дискотека говоря /. По мое време почти всяка вечер завършваше с меле пред нея. Сигурно и сега си е така…

Не минавайте с колата си по улица „Отец Паисий“ в пазарен ден. Особено в събота и особено в сезон, в който се подготвя зимнината. На тази улица се намира Кооперативния пазар и тапите са страшни. Хайде сега някой да ми каже, че в Добрич нямало задръствания.

Не пропускайте да посетите битака. Сега вехтошарите не се събират заради пандемията, но по принцип той се провежда всяка събота. И е супер интересно. Там можете да видите, както резбован дървен шкаф в стил Луй XV за 1500 лева, така и велосипеди, чиито собственици в Европата още си ги издирват, за по 50 лева.

Задължително отидете на разходка в парка, особено край езерото. Но…добре е това да се случи в светлата част на деня, освен ако не сте любител на екстремните преживявания. Имах една позната, която в късна доба реши да си разхожда кучето в градската градина и след една година разхождаше детска количка по жълтите плочки.

Не питайте защо тия въпросни плочки на много места са изпочупени и не питайте колко е струвал мегапроекта за ремонта на центъра. Е, може да питате, разбира се, но едва ли ще се намери някой да ви отговори. Най-много да ви запознаят в подробности с градските клюки по повот този ремонт.

Знаете, че водата е човешко благо, на което всеки гражданин имам неотменно право. В Добрич обаче това не важи. Ако се събудите сутринта и няма вода, да знаете, че това си е нормално. По-странното би било, ако има. Сигурно и за това вместо с „Добър ден“, в Добрич се поздравяват с въпроса „Кога ще пуснат водата…?“.

Не се хвалете, че сте от Варна и най-вече не казвайте, че добричлии не могат да шофират. Какво означават варненските безмислици Транспортен Хаос, Текстас, ТеХеран и т.н, за добричлии няма никакво значение. Те са сигурни, че не са по-лоши шофьори и, честно да ви кажа, като виждам как шофират някои варненци, може хората от Добрич да са прави…

Не пропускайте да отидете с цялото си семейство в Зоологическата градина. Центърът за защита на природата и животните е уникален за цялата страна и наистина си струва да се посети. Вярно, че екзотични животни почти липсват и, че доскоро мини кенгурата не се виждаха, защото тревата беше по-висока от тях, но все пак преживяването си заслужава и децата ви ще го помнят дълго.

Ако никога не сте били в Добрич, сигурен съм, че след като сте прочели написаното ще отделите поне един уикенд за да го посетите. Спокойно отидете там, все пак вече знаете както не трябва да правите, но и какво не трябва да пропускате.

А на добричлии, Честит празник!


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво е да си наследствен пощенец?

През последните месеци добруджанското село Пчеларово се прочу с културните събития, които организират в артистичния дом на Константина Петкова. Но в населеното място има и много история – от 16 век до днес. Сградата на пощата например е строена по времето, когато Пчеларово, както и цяла Добруджа са били под румънско управление. Ако влезете в..

обновено на 22.10.20 в 12:21

Колекция от автентични преселски носии показват в сградата на Централната поща в Добрич

Автентични преселски носии са изложени в сградата на Централната поща в Добрич. Те са от колекцията на Калина Михайлова от с. Шуменци, община Тутракан. Събирани са десетилетия и показват „душевността, бита и чувствата” на българката. Изложбата е посветена на 141 годишнината от създаване на пощенските станции в Добрич и Балчик и на 80-сет..

публикувано на 22.10.20 в 11:53
magi4eski

При заекване е необходимо своевременно да потърсим специалист

22-и октомври е МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА ИНФОРМИРАНОСТ ОТНОСНО ЗАЕКВАНЕТО. Учреден през 1998 г. в Йоханесбург,   Южна Африка, по време на 5-ия Световен конгрес на заекващите.  Инициативата е   на Международната асоциация по проблемите на заекването, за да се оказва помощ на милионите хора по света с говорни дефекти. Заекването- има..

публикувано на 22.10.20 в 09:22

"Капачки за бъдеще" тази събота във Варна, Шумен и Бургас

Тази събота, всички, които събират пластмасови капачки могат да ги предадат в 16 от по-големите градове в България, съобщиха организаторите на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще” - Лазар Радков и Мартина Йорданова. Кампанията само за 3 години събра и рециклира над 400 000 кг пластмасови капачки. Само в първите две години от..

публикувано на 22.10.20 в 06:50

В рая на гьола

Постоянно сме в коронавирусна обстановка. Предстои смяна на часовото време този уикенд. Ще врътнем стрелките час назад. От днес до 25-и октомври има магнитни бури. Магнитните бури се усещат от хората с лабилно здраве – възможни са прояви на безсъние, неразположение, тревожност и главоболие.   Магнитните бури възникват, когато поток от слънчева..

публикувано на 21.10.20 в 16:09

Ваксината за COVID-19 е неефективна при хора с имунодефицит

Ваксинирането срещу COVID-19 ще бъде неефективно при хора с имунодефицит , каза д-р Анатолий Алтщайн, лекар по вирусология, в интервю за ura.ru. Той обясни, че това е свързано с трудността при производството на антитела. "Хората се различават по способността си да произвеждат антитела, но е доста трудно да се разграничат ясно по групи. Това не зависи..

публикувано на 21.10.20 в 10:37

Ученици от Варна изпращат картички в Космоса

От 15-ти септември до сега, в Основно училище “Христо Ботев”- град Варна се проведе инициатива за рисуване на картички, които ще бъдат изпратени в Космос , съобщават от школото. Космическата поща е инициатива, която в България се координира от детския научен център „Музейко“. Космическата поща дава уникална възможност за учениците от цялата страна да..

публикувано на 20.10.20 в 10:35