Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осмото заседание на Общински съвет-Варна отново без граждани и журналисти

Снимка: Румен Сарандев

Започна заседание номер 8 на Общинския съвет мандат с мандат 2019-2023. Заседанята продължават да се провеждат без присъствието на външни лица, вкл.журналисти,  при осигурено ПРЯКО ИЗЛЪЧВАНЕ от Зала „Пленарна“ на Община Варна. Независимо от това точка 15-т , последна в Проекта за дневния ред е формулирана като Дискусия с гражданите. Общинският съветник от Демократична България Стела Николова посочи, че пред залата има няколко граждани, които при възможност биха влезли на сесията. Председателят на Съвета Тодор Балабанов подложи предложението й на гласуване, но то не беше прието от мнозинството. Балабанов посочи, че като варненския ОС работят Бургаският и Пловдивският, а СОС все още заседава дистанционно.

Днес Съветът ще гласува актуализирана Икономическа рамка за 2020 г. ; даване на съгласие за банков кредит за нуждите на „Градски транспорт“ ЕАД. Предстои също гласуване на средства от бюджета на Община Варна за предпроектни проучвания за изграждане на кръстовища на две нива и одобряване на допълнителни средства за финансиране чрез банков заем за обект „Основен ремонт на пътни връзки фактически свързани с бул. „Васил Левски“ от бюджета на Община Варна за 2020 г.

Ще се гледа и предложението на администрацията за отпускане на финансови средства за предпроектни проучвания за обект: „Изграждане на скоростен екологичен транспорт /леко метро/ - направление на трасето от индустриална зона Варна до кк „Златни пясъци“.

Комисия в широк експертен състав, вкл. от АПИ, община Варна и граждани да обследва състоянието на Аспарухов мост. Това предложи Костадин Костадинов от партия Възраждане. По думите му съоръжението трябва да се обследва на всеки 20 г., и то вече закъснява трета година. Марица Гърдева от ГЕРБ репликира, че Няма начин да бъдат задължени всички тези експерти, вкл. на АПИ в такава смесена комисия и определи предложението като „политическа инсинуация“. Христо Атанасов от листата на ПП Земеделски съюз “Александър Стамболийски” заяви, че подобни комисии водят по-скоро до раздор, а не до резултат и предложи алтернативното обследване на моста, след това на АПИ, да бъде направено и външна фирма. Мартин Златев от „БСП за България” обяви, че тази сутрин от АПИ са обявили, че ще възложат обследването на външна фирма и призова ОС-Варна да изчака резултата от него. Предложението на Костадинов не беше прието от мнозинството.

Ивайло Митковски от Демократична България поиска оставката на председателя на ОС-Варна, заради изоставане работата на съвета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голям клон счупи бронираното стъкло на Шишковата градинка (СНИМКИ)

Бронираното стъкло, което покрива археологическите находки в Шишковата градинка във Варна, отново е счупено.  Причината за инцидента е паднал голям клон от дървото в близост до покритите със стъкло артефакти, разказа за Радио Варна Иван Киров, който е седял на пейка точно срещу дървото и е успял да отскочи встрани, има и леки охлузвания...

публикувано на 14.08.24 в 09:46

25 чужденци от Узбекистан чистят улиците на Варна

25 чужденци от Узбекистан са ангажирани със сметопочистването във Варна. Техните договори са за срок от три години, настанени са в квартири и работят главно като метачи. Служителите са всяка сутрин по улиците на морската столица. Все повече кадри и в този бранш, и в туризма, идват от Индия, Шри Ланка, Непал, и това е световна тенденция, съобщи Николай..

публикувано на 14.08.24 в 09:40

Инвеститор иска да постави 20 ВЕИ турбини в землищата Соколово и Тригорци

Продължителен дебат „За“ и „Против“ изграждането на вятърни централи в землищата на балчишките села Соколово и Тригорци се проведе в самото начало на август, по време на заседание на Общинския съвет в Балчик . Съветниците оттеглиха проекторешението за одобряване на подробните устройствени планове (ПУП) за разполагане на перките, защото..

публикувано на 14.08.24 в 08:25

BREEZE BY EXIT ще е безплатен през всички дни

Фестивалът BREEZE BY EXIT ще е безплатен за жителите и гостите на Варна не само на 15 август, а във всичките му дни. Това съобщи кметът Благомир Коцев. Договорката с организаторите е за сметка на скъсяване на програмата с един ден. Така фестивалът ще се проведе от 15 до 18 август. И двете сцени ще са разположени в района на Пантеона, като..

публикувано на 14.08.24 в 06:23

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна : ·   На  14.08.2024  г. В периода  09:00  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна -..

публикувано на 14.08.24 в 05:55

Слънчево с високи температури и в сряда

Днес отново ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър, по Черноморието от източна четвърт, следобед подсилен от бриза. Максимални температури от 33° до 38°,  по Черноморието между 28° и 33°, за Варна около 32°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 26° до 28°. Температурите, измерени в 6..

публикувано на 14.08.24 в 05:51
Аркади Шарков

Аркади Шарков: Таван в цената на частните медицински прегледи ще създаде повече проблеми

Като лоша определя здравният икономист Аркади Шарков идеята за таван в цената на частните медицински прегледи. Според него това ще доведе до още по-голям отлив на медицински специалисти от страната, но също ще създаде риск от укриване на данъци. „Когато медицинският специалист не работи с НЗОК, може да определя цена по своя преценка, но е задължен да..

публикувано на 13.08.24 в 17:29