Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Осмото заседание на Общински съвет-Варна отново без граждани и журналисти

Снимка: Румен Сарандев

Започна заседание номер 8 на Общинския съвет мандат с мандат 2019-2023. Заседанята продължават да се провеждат без присъствието на външни лица, вкл.журналисти,  при осигурено ПРЯКО ИЗЛЪЧВАНЕ от Зала „Пленарна“ на Община Варна. Независимо от това точка 15-т , последна в Проекта за дневния ред е формулирана като Дискусия с гражданите. Общинският съветник от Демократична България Стела Николова посочи, че пред залата има няколко граждани, които при възможност биха влезли на сесията. Председателят на Съвета Тодор Балабанов подложи предложението й на гласуване, но то не беше прието от мнозинството. Балабанов посочи, че като варненския ОС работят Бургаският и Пловдивският, а СОС все още заседава дистанционно.

Днес Съветът ще гласува актуализирана Икономическа рамка за 2020 г. ; даване на съгласие за банков кредит за нуждите на „Градски транспорт“ ЕАД. Предстои също гласуване на средства от бюджета на Община Варна за предпроектни проучвания за изграждане на кръстовища на две нива и одобряване на допълнителни средства за финансиране чрез банков заем за обект „Основен ремонт на пътни връзки фактически свързани с бул. „Васил Левски“ от бюджета на Община Варна за 2020 г.

Ще се гледа и предложението на администрацията за отпускане на финансови средства за предпроектни проучвания за обект: „Изграждане на скоростен екологичен транспорт /леко метро/ - направление на трасето от индустриална зона Варна до кк „Златни пясъци“.

Комисия в широк експертен състав, вкл. от АПИ, община Варна и граждани да обследва състоянието на Аспарухов мост. Това предложи Костадин Костадинов от партия Възраждане. По думите му съоръжението трябва да се обследва на всеки 20 г., и то вече закъснява трета година. Марица Гърдева от ГЕРБ репликира, че Няма начин да бъдат задължени всички тези експерти, вкл. на АПИ в такава смесена комисия и определи предложението като „политическа инсинуация“. Христо Атанасов от листата на ПП Земеделски съюз “Александър Стамболийски” заяви, че подобни комисии водят по-скоро до раздор, а не до резултат и предложи алтернативното обследване на моста, след това на АПИ, да бъде направено и външна фирма. Мартин Златев от „БСП за България” обяви, че тази сутрин от АПИ са обявили, че ще възложат обследването на външна фирма и призова ОС-Варна да изчака резултата от него. Предложението на Костадинов не беше прието от мнозинството.

Ивайло Митковски от Демократична България поиска оставката на председателя на ОС-Варна, заради изоставане работата на съвета.


ВИЖТЕ ОЩЕ

14 инспектори от Агенцията по храните във Варна с COVID-19

14 инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните във Варна са дали положителни проби за COVID-19. Това каза областният управител на Варна- Стоян Пасев. Той уточни, че всички контактни на заразените служители са поставени под карантина. Пасев подчерта, че няма други гнезда на заразата в институции, а само единични случаи. 

публикувано на 21.10.20 в 16:51

В Добрич още търсят преброители

Наближава крайният срок, в който желаещи могат да се включат в националното преброяване през 2021 г. , съобщават от Областната управа в Добрич. Оттам призовават за повече активност от страна на гражданите, тъй като записаните за участие до този момент са твърде малко. Апел за по-голяма активност от страна на хората, желаещи да участват в процеса по..

публикувано на 21.10.20 в 15:40

Пасев: Всички болници във Варна трябва да увеличат двойно капацитета си за COVID-пациенти

Всички болници във Варна трябва да увеличат двойно капацитета си за COVID-отделенията . Цифрите показват скок в заболеваемостта. В момента сме пред алтернатива да нямаме повече места в болниците. Това каза областният управител на Варненска област - Стоян Пасев, който проведе среща с представителите на институциите.   Стана ясно, че 22-ма болни с..

публикувано на 21.10.20 в 15:17

Забравен куфар край старите гробища във Варна вдигна накрак полицията /СНИМКИ/

Забравен куфар на алеята, която минава покрай старите гробища във Варна, е предизвикал за кратко отцепване на района , съобщиха от Областната дирекция на МВР. Специализиран  екип е на място ,извършен е контролиран взрив и се проверява дали в него има опасни предмети или вещества. Снимки: РУМЕН САРАНДЕВ

публикувано на 21.10.20 в 14:57
Варненско езеро

Ангел Забуртов: Проектът за удълбочаване на Варненското езеро има всички разрешителни

Проектът за удълбочаване на каналите на варненското пристанище е започнал без доклад за оценка на въздействието върху околната среда, защото така са преценили експертите от Министерството на околната среда и водите, но проектът има всички разрешителни. Това каза за Радио Варна генералният директор на държавно предприятие „Пристанищна..

обновено на 21.10.20 в 14:48

Христо Иванов от брега на Варненското езеро: Стотици милиони отиват за "порт Доган"

Стотици милиони левове отиват за изграждането на пристанището на Ахмед Доган във Варна вместо за развитието на пристанище Варна . Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Той посочи, че в момента се строи „порт Доган“ и се обслужват неговите интереси. Това става чрез удълбочаването на подстъпите на Варненското езеро..

обновено на 21.10.20 в 14:47
Снимката е илюстративна.

Подводница от "изгубения флот" на Хитлер открита на дъното на Черно море

Подводницата U-20 от „изгубения флот“ на Адолф Хитлер от Третия райх е открита на дъното на Черно море. Кадрите от дъното на морето показват подводница, покрита с пясък, риболовни мрежи, водорасли и кал. Тя лежи на дълбочина 20 метра и е открита от водолази близо до северното крайбрежие на Турция. "U-20 е една от изгубените подводници на Хитлер...

публикувано на 21.10.20 в 13:46