Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тиквените семки – естествени мултивитамини

Снимка: БГНЕС

30 грама тиквени семки съдържат около 150 kcal, 15 грама здравословни мазнини и 8-10 грама растителен протеин. "Риа Новости" разказва какви други предимства имат тиквените семки и как да ги включим в менюто си.

Тиквените семки са богати на минерали.

Те съдържат големи количества магнезий, манган, мед, цинк и желязо. Магнезият подобрява настроението и съня. Манганът е важен за производството на колаген, така че без него няма да имате здрава кожа и кости. Медта осигурява енергия, а желязото помага за доставянето на кислород до клетките. Цинкът поддържа имунитета, красотата на кожата и зрителната острота. Само една порция тиквени семки осигурява 14 до 42% от дневната ви нужда от тези хранителни вещества.

Те са с високо съдържание на антиоксиданти

А именно каротеноиди и витамин Е. Антиоксидантите облекчават възпаленията в тялото и по този начин предотвратяват заболявания.

Тиквените семки са богати на здравословни мазнини.

Това е един от най-добрите растителни източници на омега-3 мастни киселини. Те предпазват тялото от сърдечни заболявания, намаляват риска от втвърдяване на артериите и също намаляват възпаленията.

Тиквените семки помагат за контрол на кръвната захар

Изследванията показват, че този продукт помага да се избегне развитието на диабет тип 2 и намалява риска от усложнения. Това се дължи на факта, че семената подобряват регулирането на инсулина и предпазват органите от последиците от болестта.

Тиквените семки ще помогнат и на имунитета ви.

Те помагат на организма да се бори с бактериите и вирусите, но обикновено за разлика от други полезни ядки не причиняват алергии или непоносимост.

Можете да поръсите тиквени семки върху почти всяко ястие - от овесена каша до сладкиши и салати. Можете да ги добавите в сурово състояние към коктейли, кисело мляко, зърнени храни, десерти. Просто не се опитвайте да ги обработвате топлинно – полезните вещества в тях намаляват с високите температури.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителният базар за грамофонни плочи с кауза "Аз вярвам и помагам" с четвърто издание във Варна

На 3 август, неделя, от 11 до 19 ч. на площад "България" във Варна (до статуята "Рибарят и златната рибка") ще се проведе третото издание на базар за грамофонни плочи в подкрепа на благотворителната кампания за събиране на капачки и стотинки "Аз вярвам и помагам". Нейна основна цел е събирането на средства в полза на отделения, в които оцеляването на..

обновено на 03.08.24 в 15:30

Във Варна откриха 15-ата "Алея на книгата"

15-ото издание на "Алея на книгата" беше официално открито във Варна. Кметът на морската столица Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева дадоха начало на събитието, което ще продължи до 11 август на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  "Алея на..

публикувано на 02.08.24 в 18:58

Отбелязваме Илинден по стар стил

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 09:41

Изложбата "Разкази от злато и сребро" от днес в Балчик

От днес до 14 октомври в Каменната зала на Двореца в Балчик е достъпна богата и много различна изложба, създадена да допълни събитията по отбелязването на 100-годишнината от началото на построяването на Двореца - бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург, съобщават домакините от Държавния културен институт Представената в Каменна..

публикувано на 01.08.24 в 16:00

БАБХ въвежда допълнителни мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция и заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта у нас. Ръководството на Министерството на земеделието и..

публикувано на 01.08.24 в 12:45

80 години от рождението на изследователя на Варненския некропол отбелязват във Варна

През 2024-та се навършват 80 години от рождението на Иван Иванов, изследователят на варненския халколитен некропол и откритото в него най-старо обработено злато в света. По този повод от 18 часа днес, 1 август – рождената дата на Иван Иванов , в зала „Одесос“ на Варненския археологически музей ще бъде представен юбилейният сборник „Да оставиш..

публикувано на 01.08.24 в 08:00

Поливно земеделие - възможно ли е в България?

От началото на тази година вече няколко пъти бяха подобрявани дневните рекорди за високи температури от времето, в което са били извършени първите измервания. Високите температури през зимата и екстремно горещото време през лятото, започнало още през месец юни, повдигнаха на дневен ред отново темата за поливното земеделие и огромната нужда от неговото..

публикувано на 31.07.24 в 17:15