Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Литературният клуб "Йордан Кръчмаров" в Балчик открива новия творчески сезон

Днес започва поредната творческа година на литературен клуб "Йордан Кръчмаров" при читалище "Паисий Хилендарски" в Балчик. Предстои ни много работа – срещи с творци, разговори за същината и предназначението на поезията и прозата, за начините на писане, участия в различни конкурси. В тях ще участват всички членове със своя начин на мислене и изразяване, което гарантира оригиналността, сподели председателят на клуба Николай Мирчев. 
В дните на 150-годишнината на НЧ "Паисий Хилендарски - 1870" ще продължи работата по издаването на поредния брой на алманаха за литература, изкуство и публицистика "Брегове". Стремеж на всички членове е да помогнат за откриването на таланти сред учениците и младите хора в община Балчик. "В тази си дейност отново ще бъдем заедно с работещите в библиотеката при НЧ "Паисий Хилендарски - 1870", с учителството и различните клубни формации, работещи в морския град. Нека е спорен трудът ни!", си пожелават местните творци. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Интерпол: Престъпни мрежи ще се опитат да продават фалшиви ваксини за COVID-19

Глобалната агенция за полицейска координация на Интерпол предупреди, че организираните престъпни мрежи могат да се насочат към ваксините срещу Covid-19 и биха могли да продават фалшиви. Интерпол, със седалище във Франция, заяви, че е издал глобален сигнал за правоприлагащите органи в своите 194 страни-членки, предупреждавайки ги да се подготвят за..

публикувано на 02.12.20 в 17:17

Петър Райчев дарява 100 дръвчета Пауловния за любимия Добрич

Доброто съществува и се проявява по всяко време. Дори преди Коледа.  Сега, когато се изсичат много елхи, има хора, които милеят за природата и се стремят да я облагородят.  Петър Райчев е от Добрич. Сред редовните слушатели и един от най-големите почитатели на Радио Варна. Впечатлен от красотата на дървото Пауловния, той решава да дари фиданки, които..

публикувано на 02.12.20 в 10:25
Яница Петрова

Доброто е заразно!

Доброто е заразно повече от COVID-19. Доказва го Яница Петрова, преподавател по Български език и Литература. "Още по време на практиката си в университета разбрах, че работата с деца е моето призвание", разказва Яница, която предлага през група в социалните мрежи да предостави на две деца от семейства в затруднено положение безплатни онлайн..

обновено на 02.12.20 в 09:43

Онлайн в първи клас

Трети ден продължава дистанционната форма на обучение и за най-малките ученици: първокласниците. Учебните часове за децата от най-голямото основно училище във Варна ОУ "Добри Чинтулов" са по 20 минути, междучасието е 10.  В 8 часа, както е по план в реалното училище, започва и виртуалното.  Стаята за връзка и обединение на учениците е google classroom...

публикувано на 02.12.20 в 07:33

Бяла приказка край Варна /СНИМКИ/

Бяла пелена покри полета и пътища край Варна, видя фоторепортерът на Радио Варна Румен Сарандев. Кадрита са от пътя за село Долище. Снегът вече не е мираж и за морската столица. Някои от кварталите, разположени на по-голяма надмо рска височина, също осъмнаха със снежна покривка.

публикувано на 01.12.20 в 16:18

Четирима от 10 родители са небрежни при превозване на децата си в кола

Всеки четвърти родител проявява небрежност при превозване на децата си в автомобил , сочат данните от приключилото в края на октомври 2020 г. национално проучване за нагласите и поведението на родителите по отношение на детската безопасност в колата. Проучването обхваща 1127 родители на деца до 12-годишна възраст, като 70% от тях не са склонни да..

публикувано на 01.12.20 в 14:55

ХИВ дейностите са прекратени от половин година

24 граждански организации, работещи с уязвими общности, предлагат промени в Закона за здравето, с които да се гарантира устойчиво държавно финансиране на дейностите по превенция и грижи за ХИВ, туберкулоза и вирусни хепатити в България. "А ко законодателна реформа не бъде проведена, то обществените поръчки ще  останат единствената форма за разпределяне на..

публикувано на 01.12.20 в 10:41