Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Варненско лято за деца” на 18 октомври с магията на славянската музика

На 18 октомври от 11 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център млади таланти от Националното училище по изкуства „Добри Христов” ще представят музикални и танцови изпълнения на руски, украински и български шедьоври.

Утре варненските малчугани ще бъдат зарадвани от новия концерт от поредицата „Варненско лято за деца” в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. На 18 октомври Симфоничният оркестър на НУИ „Добри Христов” под палката на маестро Страцимир Павлов ще излезе на сцената, за да поведе родители и деца на музикално пътешествие с „Приказките на госпожа Виола”.

В ролята на обожаваната от децата г-жа Виола, директорът на НУИ „Добри Христов” Румяна Петрова ще бъде водещ на спектакъла, в който музикални и танцови теми на композитори от Русия, Украйна и България ще се сплетат в пъстра плетеница. Темата на концерта е „Магията на славянската музика”.

„Идеята ни тръгва от приказните сюжети в руската музика – от творбите на Чайковски и Глинка. Искаме нашата детска публика да почувства как героите от приказките оживяват в творбите на великите композитори. Българският фолклор е част от славянската традиция, затова включваме и магичните български песни, изпълнени от представителния народен хор на НУИ „Добри Христов“. Хористите ще изпълнят две народни песни, които със сигурност ще очароват публиката. Малките ни гайдари, които винаги са посрещани с  ентусиазъм, също ще излязат пред публиката в Зала 1. Те са в изключително добра форма – тази година спечелиха много награди от всички конкурси, на които се явиха, и ние ще ги приветстваме за постиженията им на концерта. Все по-голяма скорост в НУИ „Добри Христов“ набира класическият танц. Този път ще зарадваме публиката не само с масови сцени от „Лешникотрошачката“, но и с някои характерни танци на солисти. Руски танц, украински гопак и унгарски чардаш ще дадат възможност за изява на нашите танцьори. Финалът ще е с любимия Валс №2 на Шостакович. Каним децата и техните родители да споделим магията на славянската музика“, споделя Румяна Петрова.

Концертът е безплатен за децата до 6-годишна възраст. Цената на билета за по-големите и родителите е 2 лева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синелибри" започва във Варна на 28 октомври

Международният кино-литературен фестивал "Синелибри" започва във Варна на 28 октомври с новия филм на Алехандро Аменабар „По време на войната“. Тази година изданието се провежда под мотото „Възпитание на чувствата“ в знак на почит към Гюстав Флобер, един от най-влиятелните френски писатели на XIX век. Фестивалът се финансира със съдействието на фонд..

публикувано на 19.10.20 в 10:48
Парк-музей Владислав Варненчик

Парк-музей „Владислав Варненчик“ има нов директор

Нов директор има Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“ , съобщиха от музея. Д-р Невян Митев е доктор по История на България (История на българските земи XV – XVII в.). Научните му интереси са насочени към средновековната история и археологията, ранния османски период и нумизматиката. От 2012 г. е част от екипа на Парк-музей..

публикувано на 19.10.20 в 10:28

Фолклорна работилница слага финала на Varna Jazz Days

Музикална работилница "Отвъд фолклора с кавала на Живко Василев" ще се проведе днес от 11ч. в НУИ „Добри Христов“ във Варна. Работилницата е част от фестивала Varna Jazz Days, който се реализира с подкрепата на Фонд „Култура“ на Община Варна. Идеята на организаторите е  по-младите да се докоснат до магията на фолклора по един неповторим..

публикувано на 19.10.20 в 09:39

Представят „Паяжината на паяка“ от Чела Серги в Художествената галерия в Балчик

Романът на Чела Серги „Паяжината на паяка“ ще бъде представен днес от 16.30 часа в Художествената галерия в Балчик. Организатори на събитието са Историческият музей, Народното читалище „Паисий Хилендарски“, издателство „Нордиан“ в Балчик и Художествената галерия в града. Румънската авторка е трайно свързана с морското място, родена в Констанца,..

публикувано на 19.10.20 в 09:35

Джаз триото JP3 представя нов албум във Варна

Четвърти студиен албум ще представи тази вечер във Варна JP3 – джаз триото на Живко Петров, Димитър Карамфилов и Димитър Семов. Началото на концерта е от 19 часа във Варненската опера. Албумът "Change the Way" е записан в студиото на Радио Варна. Варна оставя следа и върху снимката на обложката с бреговите тетраподи, направен от Димитър Семов, който е..

публикувано на 18.10.20 в 15:52

Годишна изложба на Сдружението на художниците – Варна, се открива в деня на Свети Лука

Откриването е на 18 октомври 20 20 г., от 1 7 ч. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна По традиция Сдружението на художниците – Варна, отправя покана към почитателите на изкуството в морския град за ежегодната представителна изложба на варненските творци, посветена на светеца покровител на художниците...

публикувано на 18.10.20 в 07:08

RADAR 2020 - специален фестивал в специално време

Фестивалът  RADAR  се завръща за седми път, този път от  23 до 25 октомври.  В негово вдъхновение и обстоятелства се превръща социалната изолация, в която не само целият свят, но и изкуството постави под въпрос своите физически и духовни граници. Голяма част от творбите са създадени и репетирани именно в това време. Организаторите намират за..

публикувано на 17.10.20 в 22:43