Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Докога ще продължат ремонтните дейности на пътя за "Кабакум"

| обновено на 19.10.20 в 09:59

Разкопаният път на ул. „Боян Бъчваров“ във варненската местност „Кабакум“ и продължаващите по него ремонтни дейности, без това да е оповестено, възмути за пореден път живеещи в района, които отново се обърнаха към Радио Варна, за да отправят въпросите си към отговорните институции. Големи насипи и невъзможност за реакция ако ремонтните дейности достигнат до домовете на хората, за това ни сигнализира проф. д-р Зоя Младенова, която живее на ул. „Боян Бъчваров“ № 37 в местност „Кабакум“.

Нейният двор е "блокиран" от тежката техника, която е разположена буквално пред дома й. Притеснението й е, че утре може да се събуди и да няма възможност да изкара от двора автомобила си заради огромните насипи, които се получават от изравянето на пътя, където се полагат ВиК тръби за канализация. Тя не е единствената, постоянно живееща в района.


"Тук живеят много семейства с деца, които пътуват всяка сутрин рано за работа, училище или детска градина. Пътят е затворен от миналата година, няма друга алтернатива за движение, освен пътят през ВСУ", добави проф. Младенова. От една година живеещите в района нямат и автобусен транспорт заради ремонтните дейности. Очакванията на всички засегнати в този район на Варна, е да има яснота докога ще продължат ремонтните дейности, да има оперативност от страна на строителните екипи, тъй като идват по-студени дни.

Припомняме, че от началото на годината новата битова канализация, която се изгражда в района, трябваше да отвежда отпадъчните води на селищно образувание "Ален мак" към пречиствателната станция, заради което е настоящият ремонт на пътя от Дървен мост до разклона за хотел „Ной“. Два от клоновете й обаче все още не са изградени.

Панорамният път за "Златни пясъци" e затворен, защото битовата канализация, която се изгражда в района, все още не е готова. Проектът трябваше да приключи в началото на 2020 година.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Плажуващи край Атина, 28 юни 2021 г.

Плуването след употреба на алкохол е опасно

Плуването в горещината след употреба на алкохол може да доведе до вазоспазъм, с рискове от инфаркт и инсулт, казва пред РИА Новости главният психиатър-нарколог на свободна практика в Министерството на здравеопазването на Русия Евгений Брун, съобщава РИА Новости. "Промените в температурата, особено за нетрениран човек, са опасно нещо. Ако човек..

публикувано на 25.07.21 в 10:24

На 25 юли църквата почита паметта на света Анна

Българската православна църква отбелязва зачатието на света Анна на 9 декември, а нейната смърт – на 25 юли. Света Анна е сочена от традицията за майка на Дева Мария и баба на Исус Христос. Тя е потомка на известен род – Аароновия. Култът към светицата се разпространява широко през VI век, когато в Константинопол е построена първата черква,..

публикувано на 25.07.21 в 08:15

Отличия за варненски ученици на Олимпиада по лингвистика

Български ученици спечелиха 4 бронзови и 2 сребърни медала от международната олимпиада по лингвистика. Двама от тях са Александър Димитров и Ивайло Димитров от Математическата гимназия във Варна - със сребърен и бронзов медал. Те наблюдаваха онлайн награждаването, което се проведе в Рига, Латвия: "Ние гледахме обясненията на решенията на..

публикувано на 24.07.21 в 18:19
Висшето военноморско училище отбеляза 79 години от разстрела на своя патрон – Никола Йонков Вапцаров.

Морско училище отбеляза 79 години от разстрела на Вапцаров

Висшето военноморско училище отбеляза 79 години от разстрела на своя патрон – Никола Йонков Вапцаров. На церемонията по полагане на венци и цветя пред паметника на поета в Училището присъстваха: командирът на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, областният управител на Варна – Марио Смърков, зам.-кметът на Община Варна – Пейчо Пейчев, генерали,..

публикувано на 23.07.21 в 14:18
Част от екипа на

Фондация от Добрич с пореден спечелен проект в подкрепа на жени с интелектуални затруднения

Фондация „Свети Николай Чудотворец“ от Добрич е една от 12-те организации в страната, които са класиране за финансиране в конкурса „Феминизъм в действие“ на Българския фонд на жените. Проектът на добричката неправителствена организация е класиран на първо място, неговото име е „И ние можем повече“ и е насочен към осигуряването на работа на жени с..

публикувано на 23.07.21 в 11:27

Отбелязваме 79 години от разстрела на Никола Вапцаров

Днес се навършват 79 години от смъртта на Никола Вапцаров. На 21 юли преди 79 години, в разгара на Втората световна война, състав на Софийски военен съд осъжда на смърт шестима души за подривна дейност. Един от разстреляните е Никола Вапцаров – тогава на 32 години, издал само една книга със стихове - „Моторни песни“ (1940). Присъдата е изпълнена още..

публикувано на 23.07.21 в 09:42

Във Варна дариха пет комплекта сензорни устройства за деца с диабет

Пет комплекта  сензорни устройства за отчитане на кръвната захар, бяха дарени в рамките на кампанията на асоциация "Докосни дъгата"  на деца, дошли с родителите си в Първа детска клиника на университетската болница "Св.Марина" във Варна. С тяхна помощ се извършва мониторинг на състоянието на деца с диабет на възраст от 1,5 до три години за период..

публикувано на 22.07.21 в 13:52