Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Докога ще продължат ремонтните дейности на пътя за "Кабакум"

| обновено на 19.10.20 в 09:59

Разкопаният път на ул. „Боян Бъчваров“ във варненската местност „Кабакум“ и продължаващите по него ремонтни дейности, без това да е оповестено, възмути за пореден път живеещи в района, които отново се обърнаха към Радио Варна, за да отправят въпросите си към отговорните институции. Големи насипи и невъзможност за реакция ако ремонтните дейности достигнат до домовете на хората, за това ни сигнализира проф. д-р Зоя Младенова, която живее на ул. „Боян Бъчваров“ № 37 в местност „Кабакум“.

Нейният двор е "блокиран" от тежката техника, която е разположена буквално пред дома й. Притеснението й е, че утре може да се събуди и да няма възможност да изкара от двора автомобила си заради огромните насипи, които се получават от изравянето на пътя, където се полагат ВиК тръби за канализация. Тя не е единствената, постоянно живееща в района.


"Тук живеят много семейства с деца, които пътуват всяка сутрин рано за работа, училище или детска градина. Пътят е затворен от миналата година, няма друга алтернатива за движение, освен пътят през ВСУ", добави проф. Младенова. От една година живеещите в района нямат и автобусен транспорт заради ремонтните дейности. Очакванията на всички засегнати в този район на Варна, е да има яснота докога ще продължат ремонтните дейности, да има оперативност от страна на строителните екипи, тъй като идват по-студени дни.

Припомняме, че от началото на годината новата битова канализация, която се изгражда в района, трябваше да отвежда отпадъчните води на селищно образувание "Ален мак" към пречиствателната станция, заради което е настоящият ремонт на пътя от Дървен мост до разклона за хотел „Ной“. Два от клоновете й обаче все още не са изградени.

Панорамният път за "Златни пясъци" e затворен, защото битовата канализация, която се изгражда в района, все още не е готова. Проектът трябваше да приключи в началото на 2020 година.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-мощните природни антибиотици: хрян, чесън и босилек

Има храни с чудодейни свойства срещу вируси и инфекции - като хрян, чесън и босилек. Вместо да чакаме в аптеките за скъпи лекарства и имуностимуланти, ние можем да повишим имунитета си с продуктите, които имаме в кухнята. Хрян Хрянът се използва в народната медицина за лечение на кашлица, настинка, бронхит и синузит. Действа като силно средство..

публикувано на 24.11.20 в 17:40
Исландия

Исландия ще издава дългосрочни визи за състоятелни туристи

Исландските власти откриха начин да помогнат на туризма и да привлекат туристи , съобщи „Travel and Leisure“. Правителството планира да привлече богати граждани от други държави, за да прекарват повече време в страната. Този ход би трябвало да помогне за възстановяването на туристическата индустрия, която е намалила със 79% през 2020 г. приходите от..

публикувано на 24.11.20 в 17:34

"Подарък с кауза" в името на живота

„ПОДАРЪК С КАУЗА“ е традиционната онлайн благотворителна кампания на „Искам бебе“, която вече няколко години се реализира в сайта и социалните канали на фондацията.  С подкрепата на автори, доброволци и съмишленици на каузата, се предлагат уникални, ръчно изработени с много любов и внимание подаръци, които да останат скъп спомен за вашите близки и..

обновено на 24.11.20 в 15:37

СЗО: Ваксините няма да спрат вируса

Ваксините няма да спрат напълно COVID-19, но те дават голяма надежда в борбата срещу вируса, заяви в онлайн брифинг Ханс Клюге, регионален директор за Европа към Световната здравна организация (СЗО). "Технологичните и фармацевтични разработки ни разкриват нови хоризонти. Въпреки че ваксините няма да спрат напълно COVID-19 и няма да отговорят на..

публикувано на 24.11.20 в 15:37

„Тренд”: 40% от българите смятат коронавируса за биологично оръжие

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на земята. Малко над една трета (33%) са на мнение, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. 880 хил. българи са на мнение, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. Това се посочва в..

публикувано на 24.11.20 в 11:17

Варненската обсерватория награждава призьорите от конкурса "Роботи в Космоса"

Днес от 15 часа на площадката зад Обсерваторията (планетариума) в морската градина във Варна ще се състои награждаването на призьорите в конкурса "Роботи в Космоса". В конкурса се включиха 203 ученици под ръководството на 21 учители от 16 училища със 185 работи в четири категории - есе/научно съчинение, макети и модели, рисунки и видеоклипове и..

публикувано на 23.11.20 в 11:10

За първи път от Средновековието насам: През декември ще наблюдаваме рядко астрономическо явление

Учени от университета Райс в САЩ са изчислили, че след залез слънце на 21 декември Юпитер и Сатурн ще се доближат максимално. Такова сближаване на двете планети, видимо на нощното небе, не се е случвало от Средновековието, съобщава сайтът Phys.org Двете планети се доближават доста рядко – приблизително веднъж на 20 години, но..

публикувано на 23.11.20 в 10:25