Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мариус Куркински: Всеки ден трябва да изпитваме благодарност

Снимка: БГНЕС

Талантливият актьор и режисьор Мариус Куркински с размишления за времето, за живота, за театъра, за вярата и за Бог в интервю на Даниела Стойнова.

Мариус споделя, че с всяка изминала година се чувства все по-добре у дома във Варна сред най-близките си хора. В навечерието на рождения си ден, актьорът отново се срещна с варненската публика и направи поредното представление на юбилейния си моноспектакъл.

Във Варна има много театрална публика, но все пак сега заради пандемията се усеща едно паническо състояние навсякъде. Аз също съм притеснен и се чудя какво да правя занапред, казва Мариус.

Той допълва, че въпреки ситуацията обаче,  хората продължават да са жадни за изкуство и култура и така преборват страховете си.  Казва, че се чувства щастлив, че вижда българския дух жив на много места из България. Впечатлен е, че хората от по-малките градове са предпазени от суетата на съвременния живот и те най-чисто съпреживяват всичко в театъра.

Обиколките му из страната му дават надежда, че българинът успява да устоява на изпитанията.

„Българинът не е смлян от тази агресия, която се спуска към него съвсем тенденциозно (…)“

„Информационният поток е така замислен, че да бъгва, да прави луди хората, да не могат да имат тишина в себе си. Да не могат да чуват своите мисли“, убеден е актьорът.

Той е на мнение, че театърът и изкуството не са само малко време за бягство от реалността, а шанс да се върнем към вярата си. Убеден е, че всеки може да бъде озарен от божията промисъл, чрез изкуството.

Споделя, че всеки ден изпитва благодарност. Ние не сме подложени на чак такива страдания, имаме мир в страната и трябва да сме благодарни и на мястото, в което живеем.

Цялото интервю на Даниела Стойнова с Мариус Куркински чуйте в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ
Елена Вутова

Ще изгубим ли човечността си заради страх от зараза

Тя е на 17 години и има мнение за всичко, което се случва около нас. Може да решава задачи и да пише есета. Математиката я е научила, че всеки проблем има решение, а литературата, че във всяко решение може да се намери проблем. Така съчетавайки двете науки расте във време на ковид-пандемия и съвсем скоро й предстои да поеме пътя си след..

публикувано на 24.11.20 в 12:25

Кой трябва да оборудва домашния офис

Светът реагира на бързото разпространение на COVID-19 чрез различни мерки, една от които е преминаване към работа от вкъщи. Все повече хора и у нас са принудени да работят в режим  "home office", след като на  работодателите бе дадена възможност едностранно да възлагат дистанционна работа на персонала. Едновременно с това те са длъжни да осигурят..

обновено на 23.11.20 в 16:05

Мариан Желев призовава "Спете спокойно"

Малки художествени форми, предимно разкази и фейлетони, есета и импресии, омесени с мемоарна, пътеписна, лирична или социално ангажирана белетристика. В практиката на книгопечатането това значи, че в ръцете си читателят ще разгърне една на пръв поглед с не много висока корица книжка, но с приличен обем и с лекота на прочитане и възприемане...

публикувано на 22.11.20 в 12:00

Пламен Монев: Чудото на картините е дарът на несъществуващото в реалността

Животът не спира и ситуацията ме провокира да осъществя една отдавнашна своя мечта – да рисувам места, където съм бил и искам да отида отново. Пътувам единствено в Стария свят – Италия, Франция, Германия...Винаги ме тегли към моретата, крайбрежията. Всичко ми е интересно, всичко може да бъде видяно с нови очи, казва варненският художник Пламен Монев в..

обновено на 21.11.20 в 20:45

Арх. Христо Топчиев: Нека варненската общественост реши, високи сгради навсякъде или обособени в определена зона

Високите сгради във Варна пораждат високи страсти. И не защото до сега не е имало такива в морската столица. Страстите дори не касаят въпроси свързани както със сигурността, така и с безопасността. По скоро споровете са в посока естетика и функционалност. Периодично в общественото пространство възниква напрежение, предимно за начина по..

обновено на 21.11.20 в 14:41

Д-р Десислав Тасков: Нямаме пациенти в състояние, което не изисква хоспитализация

При разкрити 219 легла, до тази сутрин настанените с коронавирусна инфекция в усложнено състояние в шуменската болница са 256, съобщи за Радио Варна, депутат от БСП за България, доброволец в в Шуменската болница. Нямаме пациенти, в състояние, което не изисква хоспитализация. Болшинството от настанените в болницата са неадекватно или недостатъчно..

обновено на 21.11.20 в 14:40

Рорик, Елица и Яна разказват „Семейната история на едно куче”

Елица Парушева е на 15. В София учи и живее от една година. В столицата носи любовта към морето и брега на Варна, любопитството за всичко, което се създава в по-големия град, и...кучето си. Представя си как помага на дакела да намери достойно място сред кучетата-инфлуенсъри. „От Рорик би станал страхотен инфлуенсър”, казва Елица. А той вече е в..

публикувано на 20.11.20 в 13:44