Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметник на Махатма Ганди откри посланикът на Индия

| обновено на 20.10.20 в 14:33

Паметник на световноизвестния миротворец и борец за човешка свобода Махатма Ганди беше открит днес във Варна , в градинката до Икономическия техникум, в близост до Градската художествена галерия „Борис Георгиев”. Скулптурата на индийския духовен водач беше открита лично от Нейно превъзходителство г-жа Пуджа Капур – посланик на Индия в България. Мястото на паметника, който е дарение на Варна от Правителството на Индия, беше определено преди месец на среща на г-жа Капур с представители на общината и галерията.

Церемонията по откриването събра голяма част от културната общност във Варна. За Радио Варна Ганчо Ганчев-диригент на варненската Детско-юношеска опера, художникът Тодор Игнатов, скулпторът Киро Янев, както и поетесата и галерист Елка Няголова споделиха, че приносът на Ганди към миротворчеството в света му отрежда място сред хората, които можем да почетем с паметник и във Варна, а също и че и избраното място е най-доброто. А, то не е случайно до Брадската художествена галерия , носеща името на „Борис Георгиев”, защото именитият български художник се е познавал лично с Ганди и го е рисувал, а творчеството му е повлияно от живота и идеалите на индийския духовен водач. Нещо повече големият хуманист Махатма Ганди позволява единствено на Борис Георгиев да му направи портрет, като под портрета Ганди написва: “В нозете на Бога, в сърцето на бедните”. По този повод посланик Капур каза: Световноизвестният варненски художник Боорис Георгиев се среща с Ганди на кораб за Индия и се завързва особено приятелство като прекарва значително време с него в ашрама му във Вартха. Той рисува портрети на Матхатма Ганди и съпругата му Кастурба, които сега красят ГХГ”Борис Георгиев” във Варна”.

Г-жа Капур добави още : „Мохандас Карамчанд Ганди, познат като Махатма Ганди, което означава „Велика душа” е необикновен човек и в много отношения най-великото човешко същество на 20-ти век. Като водач на двиежението за извоюване на свободата на Индия по ненасилствен път, той превръща в политически неизбежно тове, което за времето си се смята за политически немислимо„. 

Дарението е част от мащабна двугодишна световна кампания по повод 150-та годишнина от рождението на Махатма Ганди, в рамките на която са били открити 85-т паметници на миротвореца в различни градове. „Първият с паметник на Ганди беше българската столица, където точно преди две години в Южния парк, а днес откриваме последния – морската столица на България – Варна. Целта ни е добрината на Махатма Ганди да достигне и до хората в България”, каза посланикът на Индия. Тя сподели и любимата си мисъл на Ганди: ”Бъдете промяната, която желаете да видите в света”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Служебният кабинет ще заседава днес

Служебният кабинет ще проведе заседание в от 13 часа днес. Днешното второ заседание на кабинета "Главчев" ще се случи след първия извънреден съвет за служебния премиер в Брюксел. Дневният ред на министрите предвижда 23 точки. Кабинетът ще определи представители в няколко национални съвета, както и председател на Комисията за борба с трафика на хора...

публикувано на 19.04.24 в 09:31
Корнелия Нинова

БСП поиска оставката на Росен Желязков

Оставката на председателя на Народното събрание Росен Желязков поискаха от БСП. "Защото ограничава гласа на опозицията", поясни  лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.  “Вчера издаде заповед, в която председателят на НС нарежда пресконференции, брифинги и кръгли маси с журналисти да се провеждат само по мотивирано предложение на..

публикувано на 19.04.24 в 09:28

Пропуски забавят въвеждането на "зелената зона" във Варна

Има установени грешки по време на работата по проекта за зелена зона във Варна и това може да наложи забавянето на влизането ѝ в сила. Това каза за Радио Варна Младен Иванов, директор на Общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона" във Варна.  По време на редовната си пресконференция вчера кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че ще..

публикувано на 19.04.24 в 09:20

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1, предаде БНР. Те ще бъдат в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.  ЦИК обявява списък на местата извън страната..

публикувано на 19.04.24 в 08:52

24-часова акция "Скорост" се провежда във Варна

Полицията във Варна стартира 24-часова акция за контрол на скоростта. Камери са поставени в целия град, съобщава Nova.bg.  „2217 са установените нарушения от 15 април до момента. 96 са случаите само за последните часове”, заяви Димитър Дреков, полицейски инспектор в сектор „Пътна полиция” - Варна.

публикувано на 19.04.24 в 08:16
Николай Костадинов

Разширението на бул."Цар Освободител" ще утвърди "Владиславово" като най-комуникативния квартал на Варна

Разширението на бул. „Цар Освободител“ ще утвърди квартал „Владиславово“ като най-комуникативния квартал на Варна, коментира за Радио Варна кметът на района Николай Костадинов. Относно градската железница или т.нар леко метро, той посочи, че ще е от полза за целия град, но отново най-големи ползи ще имат жителите на квартала, защото за няколко..

публикувано на 19.04.24 в 08:10

Израел нанесе удари по Иран

Израел нанесе удари по Иран, но не с ракети, както твърдяха първоначалните информации на световните информационни агенции, а с дронове, съобщaват американски служители, цитирани от Би Би Си. Към момента е ясно, че експлозия е била чута северозападно от иранския град Исфахан. Градът е третият по големина в ислямската държава, като провинцията е дом на..

публикувано на 19.04.24 в 08:05