Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пасев: Всички болници във Варна трябва да увеличат двойно капацитета си за COVID-пациенти

Снимка: БГНЕС

Всички болници във Варна трябва да увеличат двойно капацитета си за COVID-отделенията . Цифрите показват скок в заболеваемостта. В момента сме пред алтернатива да нямаме повече места в болниците. Това каза областният управител на Варненска област - Стоян Пасев, който проведе среща с представителите на институциите.  Стана ясно, че 22-ма болни с коронавирус от Добрич, Бургас, Шумен, Търговище и Разград са настанени в КОВИД отделения във Варна, 114 са общо леглата в здравните заведения, незаетите са едва 25. В момента се обсъжда откриването на КОВИД отделения в болниците в Провадия  и в Девня, където проблем е липсата на персонал.

Пасев подчерта, че започват масови проверки за спазването на противоепидемичните мерки във Варна. До 17 часа всеки ден в областната администрация ще постъпва информацията за проверките и наложените глоби, които от утре включват и носенето на маски на открито. Пасев посочи, че възникват и казуси, които се решават от областния кризисен щаб. 

Като пример посочи акция на Инспекцията по труда в офис с повече от 25 служители.  При проверката е установено, че мерките не се спазват, служителите не са носили маски. В този случай според правомощията на инспекторите, санкциониран може да бъде само работодателят. Той обясни, че институциите ще бъдат в непрекъснато взаимодействие.

Подробности чуйте от интервюто на Даниела Стойнова с Стоян Пасев:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Присъствено учат 55% от училищата в мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник“

В 55% от училищата в мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник“ са възстановили напълно присъствената форма на обучение. Това показват резултатите от проучване на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. Проучването на неправителствената ромска организация, базирана във Велико Търново, е обхванало 127 училища от мрежата училища „Всеки..

публикувано на 28.11.21 в 14:35

Ранените от катастрофа на АМ „Струма“ са в стабилно и добро общо състояние

Пациентите, настанени за лечение в „Пирогов“ след тежката катастрофа на автомагистрала „Струма“, са в стабилно и добро общо състояние. Това съобщават от лечебното заведение. В момента в Клиниката по изгаряния и пластична хирургия са четирима от ранените. В Клиниката по неврохирургия е настанен един пациент, на когото са направени две успешни операции...

публикувано на 28.11.21 в 12:34

Първото заседание на новия парламент се очаква на 1 декември

Очаква се президентът Румен Радев да издаде указ за свикване на новоизбраното 47-ото Народно събрание в сряда - 1 декември. Най-неотложната задача, която стои пред новия парламент, е приемането на държавния бюджет за 2022 година. В 47-ото Народно събрание ще има 7 политически сили, две от които нови - избраната с най-много гласове „Продължаваме..

публикувано на 28.11.21 в 12:30

Конкурс за коледна картичка организира и тази година община Добрич

В надпреварата за най-красива ръчно изработена картичка могат да участват ученици от първи до четвърти клас от училищата на територията на град Добрич. Картичките трябва да бъдат двойни, формат – бизнес клас, рисувани или изработени с материали и техники по избор. На гърба на всяка трябва да се изпишат трите имена, възрастта, класа и..

публикувано на 28.11.21 в 10:21

Над 200 000 ферми са изчезнали за десетилетие, но обработваемата земя се увеличава

Над 60 процента от земеделските стопанства у нас са изчезнали през последното десетилетие, според данни от Анализ на структурата на земеделските стопанства в България. Използваната земеделска площ обаче се увеличава. Ако през 2003 броят на земеделските стопанства е бил над 665 хиляди, през 2010 той вече е малко над 370 хиляди, а през 2020 година броят им..

публикувано на 28.11.21 в 09:27

Външно министерство препоръчва да не се пътува до Южна Африка

Българското външно министерство препоръча избягване на пътуванията до южноафриканския регион заради Омикрон - новия вариант на коронавируса, обявен за притеснителен от Световната здравна организация. В съобщението на МВнР се посочва, че заради новооткрития вариант Омикрон на Covid-19 и въведените противоепидемични мерки, голяма част от международните..

публикувано на 28.11.21 в 09:21

Какво трябва да знаят родителите за ваксинацията срещу COVID-19 на деца на възраст 5 – 11 г.

Какво трябва да знаят родителите за ваксинацията срещу COVID-19 на деца на възраст 5 – 11 г. Деца от 5 до 11 години вече отговарят на условията за ваксина срещу COVID-19 в Съединените щати. (В България ваксинацията на деца от същата възрастова група също е разрешена – бел. ред.) Консултативният комитет за имунизационни практики на Центъра за контрол и..

публикувано на 28.11.21 в 06:39