Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Журналистът Спас Спасов: Купените медии създават фалшива картина

| обновено на 25.10.20 в 11:02
2
Снимка: БГНЕС

"Нещата стават индиректно, чрез бюджети. Във всички градове в държавата това е практика." Това каза в предаването „Новият ден“ на Радио Варна кореспондентът на в-к "Дневник" Спас Спасов, който тази година получи Грамота от Програма "Достъп до информация" /ПДИ/ за задълбочената си работа по разследването за хилядите кубически метра замърсени отпадни води, излели се във Варненското езеро от скъсан тръбопровод.

В интервюто Спасов коментира, че ако "държавата плаща на медии чрез бюджети за публичност по програми на Европейския съюз може да бъде контролирано и видимо за хората, това, което се случва в градове като Севлиево, Ловеч, Враца, Смолян - остава невидимо за гражданите. А там местните администрации харчат около един процент от бюджетите си всяка година, за да купуват буквално всички медии. По този начин няма как проблемите на града да станат ясни на широката аудитория - няма кой да ги направи публични. Картината, която създават купените медии е фалшива".

Радио Варна припомня, че това е второ отличие за Спасов от Програма "Достъп до информация". През 2016 г. той получи наградата „Златен ключ“ за разследването си за финансирането на частни медии в десет български общини през местните им бюджети бе отличено в категорията журналистически материал, подготвен с използването на Закона да достъп до обществена информация.

Политическият натиск над журналистите се увеличава - това показва и петото годишно проучване за усещането за свобода на словото в страната ни, направено от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ). Нейният председател Ирина Недева, журналист в БНР, коментира за Радио Варна, че "външният натиск от политически лица върху медиите не само че не си е отишъл, не е намалял, но и е сравнително двойно по-голям от другите центрове на влияние върху медийното съдържание".  
От вчера голяма част от журналистите в общественото радио обявиха в Отворено писмо до президента, председателя на Народното събрание, премиера и дипломатическия корпус у нас, че ще реагират остро при всеки опит за подмяна и вмешателство в журналистическата свобода. "Няма да допуснем медията ни да бъде зависима от политически или икономически интереси и хвърляна в нов колапс", се казва в Отвореното писмо до институциите. Тя е и в подкрепа на позицията на Генералния директор на Българското национално радио Андон Балтаков да не се допуска вмешателство в независимостта на общественото БНР. 
Пропомняме, че в сряда Балтаков поиска от СЕМ предсрочно да прекрати договора му за управление, както и оставката на министъра на културата Боил Банов.

Според Андон Балтаков, в доклада на министъра на културата Боил Банов, с който се предлага проект на закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, е подменен текстът, одобрен от БНР.  "Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио", подчерта Балтаков пред БНР.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Светлозар Желев: Книгите са жизнено важни за оцеляването на духа и психиката на хората

Много е важно книжарниците да останат отворени, защото книгите, литературата и културата са жизнено важни за оцеляването на духа и психиката на хората. Книгите са лекарство в това време, в което мерките за справяне с коронавируса се засилват. Това каза Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“ към НДК...

публикувано на 27.11.20 в 12:11

Актьорът Свилен Стоянов за театъра през човешката съдба

За любовта към театъра, за театъра през човешката съдба, за богатия творчески път, за публиката, за ценните приятелства, вдъхновението и за хората, които не могат без морето разказва актьорът Свилен Стоянов в интервю на Даниела Стойнова. Актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ бе удостоен с годишната награда на клуб „Отворено общество“..

публикувано на 25.11.20 в 12:53
Елена Вутова

Ще изгубим ли човечността си заради страх от зараза

Тя е на 17 години и има мнение за всичко, което се случва около нас. Може да решава задачи и да пише есета. Математиката я е научила, че всеки проблем има решение, а литературата, че във всяко решение може да се намери проблем. Така съчетавайки двете науки расте във време на ковид-пандемия и съвсем скоро й предстои да поеме пътя си след..

публикувано на 24.11.20 в 12:25

Кой трябва да оборудва домашния офис

Светът реагира на бързото разпространение на COVID-19 чрез различни мерки, една от които е преминаване към работа от вкъщи. Все повече хора и у нас са принудени да работят в режим  "home office", след като на  работодателите бе дадена възможност едностранно да възлагат дистанционна работа на персонала. Едновременно с това те са длъжни да осигурят..

обновено на 23.11.20 в 16:05

Мариан Желев призовава "Спете спокойно"

Малки художествени форми, предимно разкази и фейлетони, есета и импресии, омесени с мемоарна, пътеписна, лирична или социално ангажирана белетристика. В практиката на книгопечатането това значи, че в ръцете си читателят ще разгърне една на пръв поглед с не много висока корица книжка, но с приличен обем и с лекота на прочитане и възприемане...

публикувано на 22.11.20 в 12:00

Пламен Монев: Чудото на картините е дарът на несъществуващото в реалността

Животът не спира и ситуацията ме провокира да осъществя една отдавнашна своя мечта – да рисувам места, където съм бил и искам да отида отново. Пътувам единствено в Стария свят – Италия, Франция, Германия...Винаги ме тегли към моретата, крайбрежията. Всичко ми е интересно, всичко може да бъде видяно с нови очи, казва варненският художник Пламен Монев в..

обновено на 21.11.20 в 20:45

Арх. Христо Топчиев: Нека варненската общественост реши, високи сгради навсякъде или обособени в определена зона

Високите сгради във Варна пораждат високи страсти. И не защото до сега не е имало такива в морската столица. Страстите дори не касаят въпроси свързани както със сигурността, така и с безопасността. По скоро споровете са в посока естетика и функционалност. Периодично в общественото пространство възниква напрежение, предимно за начина по..

обновено на 21.11.20 в 14:41