Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Клуб Отворено общество Варна раздаде годишните си награди

За 28 пореден път и в навечерието на Деня на народните будители клуб Отворено общество раздаде годишните си награди, в които по традиция отличи личности и колективи, постигнали личен и професионален успех.

Наградата „За граждански принос в областта на образованието и духовното развитие“ е за екипа на Детския и средношколски комплекс на Регионална библиотека „П. Славейков“, който възпитавате четящи поколения, творци и мечтатели, стимулира децата и младежите на Варна да открият в книгите съкровища и да променят бъдещето си.

Наградата „Отличие на победителя“ по традиция се дава за ярки изяви на млади хора от Варна, дръзнали да вървят по трудния път на личностно израстване, да трупат знания, умения и лидерски качества. Отличието е за старшина първа степен Венелин Нешев - курсант в IV курс, специалност "Корабоводене" на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“. Той е сред 16-те млади хора от цялата страна, избрани в програмата "Младежки посланици на НАТО" за 2020 година. Наградата е за волята и категоричната му решимост да развива своя професионален и личен потенциал, а с това и да утвърждава името и престижа на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“.

Отличие на победителя получи задочно и 24 годишната Мария Атанасова, дипломирана по специалност „Акушерка“ в МУ – Варна, която в този момент е на подготовка за магистърската си степен в Централния европейски университет в Будапеща. Мария е наставник на ромската младеж и член на Европейската мрежа за ромска младеж в България, доброволец и ментор на младежи от ромски произход. Вярва в мисията на доброволчеството и знае, че може да мотивира своите връстници да учат, да се развиват, да търсят възможности, да имат професия и по-добър живот.

Награда за принос в областта на здравеопазването и медицината тази година клуб Отворено общество присъди с неизмерима по своята сила БЛАГОДАРНОСТ на доц. д-р Диана Радкова ръководител на втора Клиника Инфекциозни болести, към УМБАЛ „Св. Марина" – Варна, за всеки един от нейните колеги, както и за целия екип медицински сестри от Клиниката по инфекциозни болести.

Благодарност за изключителната отдаденост, за безрезервната подкрепа, за безкромпромисния професионализъм. Благодарност затова, че преодоляват всекидневно страха пред неизвестните на диагнозата КОВИД и не изместват фокуса от най-важното – опазването здравето на пациентите. Благодарност затова, че въпреки нечовешката умора всеки ден продължават битката за живот.

Годишната награда „За принос в областта на културата на град Варна“ клубът присъжда на Свилен Стоянов - артист от ДТ „Ст. Бъчваров“ като признание за всичките 40 творчески сезона на сцената. Актьорът има в творческата си биография 1077 роли, изиграни в 2900 представления. Той е бард и поет, преподавател по сценична реч, ръководител на театралната формация "Феникс" за млади хора, вкл. с двигателни проблеми. Отличието е за верността му към варненския театър, за таланта и изключителната му мисия да зарази с обич към театъра млади хора, независимо от тяхната съдба.

Критичната ситуация предизвикана от дифузното разпространение на Ковид – 19 промени изцяло вида на церемонията и при спазване на всички изисквания за защита на здравето, отличените получиха наградите си в институциите, в които работят.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Пукнаха бронираното стъкло, което пази разкопките на Шишковата градинка

Пукнаха бронираното стъкло, което покрива археологическите находки на Шишковата градинка. Припомняме, при ремонта на градинката, който обхвана и ул. "Михаил Колони",  беше открита късноримска крепостна стена на Древния Одесос, а разкопките бяха вградени в своеобразен кораб и експонирани под стъкло. Сигнал за предполагаемия вандалски акт подаде в..

публикувано на 28.06.22 в 17:00

Преди да влезе в сила още това лято, синята зона в Балчик влиза на поредна сесия

Този път за приемане на решение за избор на членове на съвета на директорите на общинското дружество „Кибела 2014“ ЕАД, което е определено да оперира платеното паркиране в района на улица „Приморска“ и в центъра на града. Заседанието на 30 юни ще започне в 9,00 часа с тази точка като първа в дневния ред. Местният парламент се очаква да..

публикувано на 28.06.22 в 15:19

Средно 17 дни са пребивавали украинците в Балчишко

313 534 нощувки са реализирали украинските граждани, пребивавали в община Балчик от началото на годината до края на месец май. Те са общо 18 426, сочат обобщените данни на Общинска данъчна служба – Балчик. Сравнено с миналата година – за този период от годината тук са били 53-ма украинци с реализирани 177 нощувки. Общият брой на нощувките в община..

обновено на 28.06.22 в 14:42

Окончателно: От 1 юли минималната пенсия става 467 лв.

Парламентът одобри окончателно от 1 юли минималната пенсия да достигне 467 лева , а максималната се покачва до 2000 лева, предаде БГНЕС. Таванът на пенсиите ще бъде вдигнат още веднъж от 1 октомври - до 3400 лева, колкото е размерът на максималния осигурителен доход. Сага минималната пенсия е 370 лв., но от началото на годината всички пенсионери..

публикувано на 28.06.22 в 13:41

Безмитният внос на зърно от Украйна ще доведе до фалити в бранша

Директива на Европейския съюз, позволяваща премахване на вносните мита за стоки, идващи от Украйна , застрашава българското земеделие. За това алармират представители на бранша. Според тях внасянето на зърно и плодове от Украйна ще се отрази негативно на цената на българската продукция, чиято себестойност драстично е нараснала заради повишените цени на..

обновено на 28.06.22 в 13:40
Добрич болница

Липсват лекари в област Добрич

За втора поредна година област Добрич се нарежда на предпоследно място в страната по осигуреност от лекари на брой население, показват данните на Националния статистически институт. Водещи по този показател са областите, в които има медицински университети, а на последно място в класацията е област Кърджали. Липсата на лекари, особено в някои..

обновено на 28.06.22 в 13:40

Приключиха консултациите, очаква се връчване на първия мандат за съставяне на правителство

Приключиха консултациите на президента Румен Радев с политическите партии за съставяне на правителство. Очаква се президентът да обяви дата за връчване на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, предаде  БГНЕС. „С днешната ми среща с групата на „Възраждане“ цикълът консултации приключи, предстои връчване на мандат на първата..

публикувано на 28.06.22 в 12:20