Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клуб Отворено общество Варна раздаде годишните си награди

За 28 пореден път и в навечерието на Деня на народните будители клуб Отворено общество раздаде годишните си награди, в които по традиция отличи личности и колективи, постигнали личен и професионален успех.

Наградата „За граждански принос в областта на образованието и духовното развитие“ е за екипа на Детския и средношколски комплекс на Регионална библиотека „П. Славейков“, който възпитавате четящи поколения, творци и мечтатели, стимулира децата и младежите на Варна да открият в книгите съкровища и да променят бъдещето си.

Наградата „Отличие на победителя“ по традиция се дава за ярки изяви на млади хора от Варна, дръзнали да вървят по трудния път на личностно израстване, да трупат знания, умения и лидерски качества. Отличието е за старшина първа степен Венелин Нешев - курсант в IV курс, специалност "Корабоводене" на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“. Той е сред 16-те млади хора от цялата страна, избрани в програмата "Младежки посланици на НАТО" за 2020 година. Наградата е за волята и категоричната му решимост да развива своя професионален и личен потенциал, а с това и да утвърждава името и престижа на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“.

Отличие на победителя получи задочно и 24 годишната Мария Атанасова, дипломирана по специалност „Акушерка“ в МУ – Варна, която в този момент е на подготовка за магистърската си степен в Централния европейски университет в Будапеща. Мария е наставник на ромската младеж и член на Европейската мрежа за ромска младеж в България, доброволец и ментор на младежи от ромски произход. Вярва в мисията на доброволчеството и знае, че може да мотивира своите връстници да учат, да се развиват, да търсят възможности, да имат професия и по-добър живот.

Награда за принос в областта на здравеопазването и медицината тази година клуб Отворено общество присъди с неизмерима по своята сила БЛАГОДАРНОСТ на доц. д-р Диана Радкова ръководител на втора Клиника Инфекциозни болести, към УМБАЛ „Св. Марина" – Варна, за всеки един от нейните колеги, както и за целия екип медицински сестри от Клиниката по инфекциозни болести.

Благодарност за изключителната отдаденост, за безрезервната подкрепа, за безкромпромисния професионализъм. Благодарност затова, че преодоляват всекидневно страха пред неизвестните на диагнозата КОВИД и не изместват фокуса от най-важното – опазването здравето на пациентите. Благодарност затова, че въпреки нечовешката умора всеки ден продължават битката за живот.

Годишната награда „За принос в областта на културата на град Варна“ клубът присъжда на Свилен Стоянов - артист от ДТ „Ст. Бъчваров“ като признание за всичките 40 творчески сезона на сцената. Актьорът има в творческата си биография 1077 роли, изиграни в 2900 представления. Той е бард и поет, преподавател по сценична реч, ръководител на театралната формация "Феникс" за млади хора, вкл. с двигателни проблеми. Отличието е за верността му към варненския театър, за таланта и изключителната му мисия да зарази с обич към театъра млади хора, независимо от тяхната съдба.

Критичната ситуация предизвикана от дифузното разпространение на Ковид – 19 промени изцяло вида на церемонията и при спазване на всички изисквания за защита на здравето, отличените получиха наградите си в институциите, в които работят.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хиляди се стекоха на връх Шипка на националния празник

Хиляди хора се събраха днес на националния празник 3 март на историческия връх Шипка и района около него, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България, предаде БНР. Слово произнесе президентът Румен Радев, който посрещнат с ръкопляскания и одобрителни викове. Той заяви, че е горд да види толкова много родолюбиви българи на Шипка и..

публикувано на 03.03.24 в 16:00

Варна почете 146 години от Освобождението на България

Варна почете 146 години от Освобождението на България от турско робство. Десетки варненци и гости на града се включиха в събитията, посветени на националния празник във Варна,  които започнаха с вдигане на националния флаг пред катедралния храм "Свето успение Богородично". Кметът  на града Благомир Коцев, областният управител проф. Андрияна..

публикувано на 03.03.24 в 14:49

В Бяла честваха 146 години от Освобождението на България

С официално честване, тържество и културни прояви жители и гости на Бяла отбелязаха националния празник на България – 3 март. Десетки граждани се стекоха на централния площад в Черноморския град днес в 10:00 часа, за да се включат в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Щерион Певтичев и да отдадат почит на..

публикувано на 03.03.24 в 14:30

Празник на свободата в Балчик

Всички сме прескъпо платени с кръвта на Бога и загиналите. Да тачим двата си най-големи дара – живота и свободата, заръча в заупокойната молитва, част от общоградското честване на националния празник Трети март в Балчик, отец Стратия Александров. След церемонията по издигане на знамената в центъра на града балчиклии сведоха чела в минута мълчание и..

публикувано на 03.03.24 в 13:58

61-ва Щафетна обиколка на Радио Варна (ВИДЕО и СНИМКИ)

Днес за 61-ви път се провежда традиционната Щафетна обиколка на Радио Варна, по случай Националния празник - 3 март. Това е най-голямата аматьорска проява в региона, както и с най-дълга история. Интересен факт е, че само веднъж от 1962 г. насам обиколката не се е състояла, въпреки че десетина атлети са дошли за бягането. Причината е много ниски..

публикувано на 03.03.24 в 11:58

Плувната щафета на Радио Варна (ВИДЕО и СНИМКИ)

Плувната щафета, част от спортния празник на Радио Варна, по случай 3 март, започна. Началото бе дадено от директора на Радио Варна Наталия Чешмеджиева. Благодаря, че сме заедно тук - от година на година ставаме все повече, в името на този прекрасен спорт плуването, каза тя. Тя отправи поздравления към родителите и треньорите, които мотивират децата да се..

публикувано на 03.03.24 в 11:00

40 участници се включиха в надпреварата на Радио Варна по спортно катерене (ВИДЕО и СНИМКИ)

40 участници се включиха в надпреварата по спортно катерене, част от 61-вата Щафетна обиколка на Радио Варна. Стартът бе даден от директора на Радио Варна Наталия Чешмеджиева. Тя пожела успех на участниците. Клубът по спортно и скално катерене "Варна клайминг"  участва за втора поредна година в  Щафетната обиколка на Радио Варна , която се провежда..

публикувано на 03.03.24 в 09:59