Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Днес започва XXI Коледен музикален фестивал

| обновено на 19.11.20 в 11:27
ДТ "Стоян Бъчваров"
Снимка: Ивелин Коцев

Днес започва XXI Коледен музикален фестивал на Държавна опера Варна, в които заедно ще докажем, че животът не може без изкуство. То ни е необходимо, за да надмогнем страха от Covid и да продължим напред. При всички културни събития се спазват стриктно противоепидемичните мерки с редуциран брой на зрителите до 30% от капацитета на Основна сцена. За да се осигури необходимата дистанция между оркестрантите, те излизат от оркестрината на сцената, включително и при оперните спектакли, които се предлагат като концертни изпълнения с костюми. Covid ограниченията не са непременно и само рестриктивни. Те могат да бъдат и креативни, мотивирайки солистите, хористите, балетистите и музикантите да се раздават докрай във вече по-редките, затова и по-стойностни срещи с любимата публика.

С тези мисли артистите на Театрално-музикален продуцентски център Варна очакват своите зрители днес 19 ноември, 19.00 на Основна сцена, когато XXI Коледен музикален фестивал на Варненската опера стартира със специален Симфоничен концерт, посветен на 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен. На диригентския пулт ще застане Маестро Георги Николов, за когото кариерата на диригент е естествено продължение на работата му като виолончелист и вокалист. Той е от младото поколение диригенти, които особено допадат на публиката.

Акцентите в XXI Коледен музикален фестивал от директора на ТМПЦ-Варна Даниела Димова.


На 23 ноември започва V Международен балетен форум. Той ще предложи нови и утвърдени заглавия, сред които коледната класика „Лешникотрошачката“.

Магията на балета е задължителна част от коледното настроение и от Международния балетен форум, който Държавна опера Варна организира за пети път. В продължение на един месец, от 23 ноември до 19 декември 2020, балетното си и артистично майсторство ще покажат артистите от балетната трупа на Варненската опера, чийто облик оформят балетисти както от България, така също и от Русия, Испания, Италия и други страни.

Директорът на Варненската опера Даниела Димова с повече подробности за оперните и балетните спектакли.


Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров” ще участва в „Нощта на театрите” с четири представления на 20 и 21 ноември.

В знаменателния 100-тен юбилеен сезон Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ отдава почит на традициите, призвани да отстояват изкуството на всяко време. С чувство за отговорност и с усещането за празник екипът се посвещава и на коледната традиция - Коледните театрални седмици, които през тази 2020 година имат своето XI издание. От 20 ноември до 21 декември варненските драматични артисти поднасят на своята вярна публика най-новите, както и най-утвърдените заглавия от своя репертоар.  

Още за XI Коледен театрален фестивал от Даниела Димова.

Източник: Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – Варна, Държавна опера – Варна.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова специалност в АМТИИ-Пловдив

Нова бакалавърска програма в направление „Теория на изкуствата“ открива Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Четиригодишната бакалавърска програма „Маркетинг и комуникации в изкуството“ е без аналог в България.  Тя бе изготвена буквално преди седмици.  Създават я двамата водещи професори –..

публикувано на 04.03.21 в 09:55

Военноморският музей представя артефакти от морските битки, предшестващи Освобождението

В деня на националния празник 3 март Военноморският музей във Варна предлага на посетителите си изложба с непоказвани артефакти от своите фондове, съобщават оттам. Художествени и документални свидетелства от XVIII и XIX век представят поредицата от конфликти между черноморските империи – Руската и Османската, които дават облика на двете столетия,..

публикувано на 03.03.21 в 11:53

Приказен Трети март на сцената на Държавен куклен театър - Варна

"За първи път в историята на нашия театър решихме, че децата трябва да преживеят Трети март. Не случайно този спектакъл носи заглавието "Аз съм българче", обяснява Вера Стойкова - директор на Държавен куклен театър-Варна. "Децата трябва да заживеят с мисълта, че са българи, където и да се намират по света", добавя още Стойкова в интервю на Мартин Николов...

обновено на 03.03.21 в 09:37
Мария Бакалова и Саша Барън Коен в сцена от „Борат 2“

Мария Бакалова остана на крачка от "Златен глобус"

В категорията „Най-добра актриса в мюзикъл или комедия“ призът грабна Розамунд Пайк за ролята й във филма „Много ми пука“. Другите претенденти в категорията, освен Мария Бакалова за участието й в продължението на Борат, бяха Кейт Хъдсън, Мишел Пфайфър и Аня Тейлър-Джой. По-рано, комедийните актриси Тина Фей и Ейми Полър откриха 78-а церемония за..

публикувано на 01.03.21 в 07:00

Културни прояви на 1 март в Добрич

Награждаване на отличените от конкурса "Мартеница ти дарявам" ще се проведе в 10ч. в голяма заседателна зала на Община град Добрич.  Организатор на конкурса са Община град Добрич и „Екопак България“ АД; Мартенички чудни! – онлайн утро с беседа по повод 1 март – Ден на мартеницата, очаква децата в Добрич тази сутрин в 10.30ч., а следобед, в..

публикувано на 01.03.21 в 06:52

Режисьорът Анри Кулев: "Новият Закон за филмовата индустрия е лобистки"

Новият закон за филмовата индустрия беше приет на второ четене от парламента и влезе в сила със задна дата от 1 януари 2021 година. Между първо и второ четене обаче бяха внесени промени, които разгневиха гилдията. Над 300 кино дейци се подписаха под отворено писмо, в което изразяват несъгласие с промените и призовават президента Румен Радев да наложи..

публикувано на 28.02.21 в 12:55

Премиера на танцовия спектакъл "RE..." във Варна днес

Премиера на танцовия спектакъл "RE..." на Варна Денс Театър е насрочена за днес. Спектакълът заговаря тематиката на нашето забързано, суетно ежедневие, като в същото време призовава да погледнем по-дълбоко в себе си, за да открием там нещата, които в действителност имат значение. Спектакълът е изграден от три танцови миниатюри с трима хореографи, пред..

публикувано на 28.02.21 в 08:15