Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Рорик, Елица и Яна разказват „Семейната история на едно куче”

Елица Парушева е на 15. В София учи и живее от една година. В столицата носи любовта към морето и брега на Варна, любопитството за всичко, което се създава в по-големия град, и...кучето си. Представя си как помага на дакела да намери достойно място сред кучетата-инфлуенсъри. „От Рорик би станал страхотен инфлуенсър”, казва Елица. А той вече е в историята на книга, в която животът с куче е разказан в 16 авторски илюстрации от Ели и 15 истории, написани специално за всяка рисунка от Яна – нейната майка.

„Решението да създадем „Дакел. Семейната история на едно куче” някак естествено последва ентусиазма  на мама. Тя е човекът с идеите у дома. Една вечер, много късно, аз нарисувах руса жена с дакел, показах я и тя просто видя продължението. Мислехме да бъдат картички с позитивни послания. После, когато мина достатъчно време, мама седна, взе всички рисунки пред себе си и след един следобед аз бях от първите й читатели. Всичко, което тя направи, ме засмя. Думите й във всички разкази, това, че нарича дакела ни „лепка”, това, че си спомня мънички моменти от семейния живот, за да ги превърне в сърцето на една книга. Много е хубаво да имам подкрепата й. А редакторът е татко. Това е негова професия. В тази книга се събираме четиримата с най-изявените си таланти. Аз рисувам. Майка ми, която професионално създава истории за бизнеси, написа разказите в книгата. Татко редактира мама, което извън професионалната им връзка, в живота почти не се е случвало. Рорик е центърът и на книга, и в живота ни. Той не упражни никакъв труд. Докато ние създавахме „Дакел” и го правехме известен, той не промени нито един свой навик, само от скука си поспиваше повечко”.

Елица учи в езикова гимназия, но е убедена, че в бъдеще изкуството ще я води в професионалния й път. Първата й книга с илюстрации излезе от печат на 20 ноември. Историята на историята Елица и Яна разказват в страницата на „Дакел. Семейната история на едно куче“.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на филма "100 години Икономически университет – Варна с академични традиции в бъдещето"

Поради удължаването на противоепидемичните мерки в страната премиерата на документалния филм "100 години Икономически университет – Варна с академични традиции в бъдещето" ще се състои онлайн в официалния  YouTube  канал на университета  https://www.youtube.com/user/uevarnabg  на 1 декември 2020 г. от 17.00 ч. Документалният филм се подготвя от екип на..

обновено на 30.11.20 в 07:54

Светлозар Желев: Книгите са жизнено важни за оцеляването на духа и психиката на хората

Много е важно книжарниците да останат отворени, защото книгите, литературата и културата са жизнено важни за оцеляването на духа и психиката на хората. Книгите са лекарство в това време, в което мерките за справяне с коронавируса се засилват. Това каза Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“ към НДК...

публикувано на 27.11.20 в 12:11

Актьорът Свилен Стоянов за театъра през човешката съдба

За любовта към театъра, за театъра през човешката съдба, за богатия творчески път, за публиката, за ценните приятелства, вдъхновението и за хората, които не могат без морето разказва актьорът Свилен Стоянов в интервю на Даниела Стойнова. Актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ бе удостоен с годишната награда на клуб „Отворено общество“..

публикувано на 25.11.20 в 12:53
Елена Вутова

Ще изгубим ли човечността си заради страх от зараза

Тя е на 17 години и има мнение за всичко, което се случва около нас. Може да решава задачи и да пише есета. Математиката я е научила, че всеки проблем има решение, а литературата, че във всяко решение може да се намери проблем. Така съчетавайки двете науки расте във време на ковид-пандемия и съвсем скоро й предстои да поеме пътя си след..

публикувано на 24.11.20 в 12:25

Кой трябва да оборудва домашния офис

Светът реагира на бързото разпространение на COVID-19 чрез различни мерки, една от които е преминаване към работа от вкъщи. Все повече хора и у нас са принудени да работят в режим  "home office", след като на  работодателите бе дадена възможност едностранно да възлагат дистанционна работа на персонала. Едновременно с това те са длъжни да осигурят..

обновено на 23.11.20 в 16:05

Мариан Желев призовава "Спете спокойно"

Малки художествени форми, предимно разкази и фейлетони, есета и импресии, омесени с мемоарна, пътеписна, лирична или социално ангажирана белетристика. В практиката на книгопечатането това значи, че в ръцете си читателят ще разгърне една на пръв поглед с не много висока корица книжка, но с приличен обем и с лекота на прочитане и възприемане...

публикувано на 22.11.20 в 12:00

Пламен Монев: Чудото на картините е дарът на несъществуващото в реалността

Животът не спира и ситуацията ме провокира да осъществя една отдавнашна своя мечта – да рисувам места, където съм бил и искам да отида отново. Пътувам единствено в Стария свят – Италия, Франция, Германия...Винаги ме тегли към моретата, крайбрежията. Всичко ми е интересно, всичко може да бъде видяно с нови очи, казва варненският художник Пламен Монев в..

обновено на 21.11.20 в 20:45