Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Наплив за даряване на кръвна плазма във Варна, рязък спад на кръводарителите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

40% от желаещите да дарят кръвна плазма не са подходящи за дарители поради различни причини, стана ясно след първата седмица откакто във варненския кръвен център е апаратът за плазмафереза. Желаещите са много, но не всички отговорят на условията.

Интересът към кръвния център във Варна е огромен. Възможностите са същите като в София, категоричен беше областният управител Стоян Пасев.

Директорът на центъра д-р Жанина Йорданова обясни, че за да бъде предоставена за лечение, плазмата трябва да има налични антитела - но тези, които имат под определената норма, не могат да станат дарители, предаде БНТ.

Какви са останалите причини?

"Недобри вени, не много добро отношение към самото кръводаряване, например, има хора, на които им прилошава, още като влязат в центъра, но въпреки всичко полагаме усилия да можем да осигурим необходимите искания. Имаме вече искания от Русе, от Разград, от Бургас, осигуряваме за Шумен, така че всички усилия са в тази посока", каза още д-р Йорданова.

На ден средно има по 10-15 желаещи да дарят кръвна плазма, но при подбора на донорите досега са вземали между 6 и 8 човека. Рязко е спаднало обаче кръводаряването.

"Благодарни сме на община Варна, че успя да активира доболничната помощ, тъй като се оказа, че доста хора имат нужда от преглед, от образна диагностика. Още две ДКЦ-та се включиха в тази кампания, тоест, през цялата седмица имаме ангажиран екип с доктор, медицинска сестра, образна диагностика и бърз антигенен тест, което е изключително важно", заяви областният управител.

Само за събота и неделя 100 човека са минали през едно от ДКЦ-тата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Омбудсманът поиска отмяна на матурите за IV и X клас

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев с настояване да бъдат отменени изпитите за Национално външно оценяване (НВО) след завършване на IV и X клас през настоящата учебна година Повод за препоръката на доц. Ковачева са жалби и подписки на родители до..

публикувано на 22.01.21 в 18:00

До края на деня включват Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" в енергийната система

Очаква се до края на деня Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде включен в енергийната система, предаде БНР. Блокът беше аварийно спрян през нощта след задействане на защита на реактора при рутинна процедура. Изключването не е довело до изтичане на радиация или проблеми с електрозахранването. „В 1 часа и 16 минути бе изключен 5-и блок от енергийната..

публикувано на 22.01.21 в 17:30

12-те млрд. евро от ЕС да са и за зелен рестарт на българската икономика и стартъп компании

За това настоява Коалиция “За зелен рестарт” и поиска спешно да бъде преработен Националният план за възстановяване и устойчивост на България, с който се кандидатства пред Европа. Европейският парламент одобри седемгодишния бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. Дългосрочният бюджет на ЕС, съчетан с механизма “Следващо поколение ЕС” — временният..

обновено на 22.01.21 в 17:11

Гърция удължи ограничителните мерки до 8 февруари 2021 г.

Гръцкото правителство удължи до 8 февруари 2021 г. ограниченията за всички пристигащи с въздушен, сухоземен или морски транспорт в страната , съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи /МВнР/. От пътниците се изисква да представят негативен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването, както и попълнена PLF..

публикувано на 22.01.21 в 16:50

За година разчистиха 780 трошки от улиците във Варна

780 излезли от употреба автомобила са премахнати от улиците на Варна през миналата година. 119 от тях са репатрирани принудително от ОП „Общински паркинги и синя зона“, а останалите 661 броя са премахнати доброволно от собствениците след направени предписания. Акцията по разчистването на стари коли от обществени пространства започна през ноември 2017..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

Кипър отваря границите за туристи от всички страни на 1 март

Кипър отваря границите и летищата за туристи от всички страни от 1 март, съобщава Turprom с позоваване на държавния телевизионен канал CyBC. Пристигащите чужденци ще трябва да предоставят отрицателен резултат от тест за коронавирус. Освен това гостите от "червената" зона, в допълнение към теста, направен в тяхната страна, ще трябва да направят още един..

публикувано на 22.01.21 в 15:34

Активираха мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ след изключването на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Електроенергийният системен оператор активира заместващи мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната за компенсиране на генерацията при изключването на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ от електроенергийната система в 1 часа и 16 минути на 22 януари 2021 г. Електроенергийният системен оператор осигурява стабилната и непрекъсната работа на електроенергийната..

публикувано на 22.01.21 в 15:27