Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недостиг на авирон, азитромицин и на термометри във Варна

Снимка: БГНЕС

Ще стигнат ли лекарствата за домашно лечение? 

От Асоциацията на собствениците на аптеки сигнализират, че вече има дефицити. Засега обаче държавата не е засякла проблем. 

Аптечната мрежа отразява като в огледало случващото се в последните няколко седмици. 

Колкото повече се увеличават новозаразените с COVID-19, толкова по-празни остават чекмеджетата на фармацевтите.

"Различни са препаратите, които се използват, съобразно тежестта и симптоматиката на пациентите. 

От здравното министерство твърдят, че на българския пазар има налични антитромбитични лекарствени продукти, кортикостероиди и антибиотици от различни групи. 

Каква е реалната ситуацията в една от големите аптеки в центъра на Варна може да разберете от разговора на репортера ни Ваня Славова с магистър-фармацевта Станиела Христова в прикачени звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нощ на музеите и галериите във Варна предстои на 18 май

Музеи, галерии, творчески и алтернативни пространства за изкуство и култура ще се включат в Европейската нощ на музеите на 18 май във Варна тази година.  Подробната програма на събитията може да бъде проследена тук  ,  както и на Фейсбук страницата на варненската Нощ на галериите. Водещо събитие в Нощта на музеите и галериите е официалния..

публикувано на 09.05.24 в 16:38

Максуда: живот между сметта и канализационната вода

Най-голямата ромска махала във Варна е Максуда. Впечатлява с това, че е разположена в центъра на града: южно от ул. „Капитан Pайчо“. Разделена е на три района: ул. „Петко Напетов“, „Корея“ до хлебозавода и „Дерето“. В Максуда ромите са единни, но не обичат неканени гости. Ежедневието им е потопено в една различна реалност...

публикувано на 09.05.24 в 14:09

Търсят се още между 20 и 40 доброволци за Маратон Варна

Между 20 и 40 доброволци още се търсят за Маратон Варна. Надпреварата е тази неделя – 12 май. Стартът е в 9.30 ч. в неделя от площад „Независимост“, а началото на трасето преминава през пешеходната зона до главния вход на Морската градина, през част от нея и след това по пътя за „Златни пясъци“ от ИУ – Варна до Евксиноград. Общият..

публикувано на 09.05.24 в 11:41

Празнуваме Летен Никулден

Днес Православната църква отбелязва т.нар. “Летен Никулден”. На този ден християните честват пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия). Николай Мирликийски е роден през 3 век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област...

публикувано на 09.05.24 в 06:13

Насърчават осиновяването на бездомни кучета от приюта в Каменар

Различни демонстрации, както и беседи за живота с домашни любимци и разговори с хора, осиновили животни, са част от събитията в кампанията „Подай ръка – спаси лапа“. Събитието ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина.  Целта е да се насърчи осиновяването на животни от приюта за безстопанствени кучета в..

публикувано на 08.05.24 в 19:20

БЧК - Варна отличи доброволци и активисти

Областният съвет на БЧК във Варна връчи почетни отличия на 33-ма изявени членове на организацията, доброволци и партньори по повод Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец.  На церемонията присъстваха началникът на щаба на Военноморските сили капитан I ранг Ваньо Мусински, заместник.-кметът Снежана Апостолова, комисар Тихомир..

публикувано на 08.05.24 в 16:42

8 май - Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

По случай 8 май, Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец, Областният съвет на Българския червен кръст във Варна ще награди с отличията на организацията свои изявени доброволци и активисти от областта, както и партньори-представители на държавната и местна власт, неправителствения сектор и бизнеса.  Церемонията се провежда в Арт салона на..

публикувано на 08.05.24 в 10:25