Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксини срещу COVID-19 на "Пфайзер" идват у нас в края на годината

Снимка: pixabay

Първите ваксини срещу Covid-19, които ще дойдат в България, ще бъдат на "Пфайзер/Бионтек", а първите количества се чакат още в края на 2020 година.

Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството, предаде БНР.

През изминалата седмица над 12 хиляди души са излекувани от Covid-19.

София излиза от областите с най-висока заболеваемост със над 1000 на 100 хиляди от населението, но в тази категория остават Габрово и Кюстендил. 

Рисковите групи ще са първите, които ще бъдат ваксинирани - освен медиците и полицаите, се добавят и други категории, обяви здравният министър Костадин Ангелов:

„Възрастните хора от домовете, трябва да отдадем изключително важно значение на българските учители, които също са на първа линия. Вървим напред по отношение на създаването на логистика за пристигането на ваксината - по предварителни данни първата ваксина, която очакваме да дойде в България, това е ваксината на "Пфайзер", вероятно преди Нова година или непосредствено в началото на следващата година.

Създали сме необходимата логистика - първо в страната ще пристигнат от тази ваксина 125 000 дози.

Премиерът смята, че трябва да има баланс между противоепидемичните мерки и подкрепата на икономиката:

„Тази седмица е изключително важна, защото по нея ще видим платото, намалението дали върви. Втората седмица ще видим натиска върху болниците и какво е положението. И тогава вече може да помислите за яслите, детските градини - поели сме ангажимент на 21 декември да отворим.

Дай Боже, цифрите да са такива и бизнесът сам да си изкарва парите, за да може да се запази 10-процентният данък, за да може да се запази 9-процентното ДДС, което направихме. Но всичко това е в помощ на бизнеса“.

Кандидатстването за компенсиране на бизнесите, които затвориха, с процент от оборота ще факт съвсем скоро. Ще се кандидатства по електронен път през системата ИСУН.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов посочи:

„Очакваме процедурата да бъде изключително бърза, в рамките на седмица да се подават документите и в подобен срок да отговорим със средства от НАП, които в последствие да бъдат възстановени от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

„И се надявам парите да пристигнат при заявилите подкрепа в рамките на годината - тоест веднага след приключването на триседмичните ограничения“, допълни вицепремиерът Томислав Дончев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Учени от пет страни ще изследват с подводни роботи поляните от морски треви в Черно море

Наши учени, заедно със свои колеги от още четири страни, започват наблюдение на морските треви с подводни роботи. Те ще бъдат обследвани обстойно. В проекта за изследване на състоянието на поляните от морски треви в Черно море с подводни роботизирани апарати се включват учени от България, Грузия, Турция, Румъния и Гърция.  П артньори по проекта..

публикувано на 03.10.24 в 15:24

От 8 октомври затварят част от пътя Варна - Златни пясъци

От следващия вторник, 8 октомври, затварят част от  бул. „Княз Борис I“ - от входа на Университетска ботаническа градина до Евксиноград.  Ограничението се налага заради втория етап от проекта за водния цикъл на ВиК-Варна. Той е за реконструкция и доизграждане на магистрални водопроводи по трасето "Варна – КК „Златни пясъци". По време на..

публикувано на 03.10.24 в 14:56

От вторник започва ремонтът до Двете кули, има обходни маршрути

От 8 октомври започва работата по изграждането на канализационен колектор с голям диаметър и две канализационни шахти, част от мащабния проект на ВиК. За съоръжението ще бъдат инвестирани 138 372 410,80 лв., от които: 82 246 182,48 лв. от кохезионния фонд; 14 514 032,18 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет  и 18 774 369,99 лв. собствен..

публикувано на 03.10.24 в 14:44

Обжалват решение на ОИК за отказана регистрация на независим кандидат за частичния вот

Дело по жалба на Инициативен комитет, издигащ независим кандидат за кмет на район "Приморски", е образувано в Административния съд във Варна. Жалбата е заради отказана регистрация на независим районен кмет от страна на Общинската избирателна комисия.  Жалбоподателят претендира съдът да отмени обжалвания акт като  незаконосъобразен и Общинската..

публикувано на 03.10.24 в 14:37
архив

Утре затварят бул. „Христо Смирненски“ от ул. „Карамфил“ до ул. „Евлоги Георгиев“

От 8:30 ч. до 17:00 ч. на 4 октомври (петък) ще бъде затворен за движение част от бул. „Христо Смирненски“ - от ул. „Карамфил“ до ул. „Евлоги Георгиев“. В този участък ще бъде положен последният пласт асфалт. Това стана ясно на седмичната среща на кмета Благомир Коцев и екипа му с представители на ВиК, строителните фирми и „Градски транспорт“, на която..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Сезон 2024 в Балчик: По-сложен и с по-малко туристи

На Балчик му липсва туристически пътеводител, който да разкрие потенциала на целия град, да разходи гостите извън крайбрежната алея и Двореца и така да удължи престоя им тук. Наличието му ще даде благоприятно отражение върху бизнеса не само на хотелиери, но и собственици на магазинчета и обекти на различни места в Балчик. В това е убеден..

публикувано на 03.10.24 в 13:57

Отлагат доставката на новите два медицински хеликоптера за догодина

Доставката на новите два медицински хеликоптера у нас се отлага за началото на следващата година. Това става ясно от съобщение на здравното министерство, в което се цитира писмо от производителя на машините - италианската фирма "Леонардо", предаде БНР. От фирмата са посочили, че новият срок за доставка на единия хеликоптер е януари 2025 година, а за..

публикувано на 03.10.24 в 13:47