Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК представя стратегия за предпазване от COVID-19 през зимата

Европейската комисия прие стратегия за устойчиво управление на пандемията през следващите зимни месеци, когато може да съществува риск от по-голямо предаване на вируса поради специфични обстоятелства, като например събирания на закрито. В стратегията се препоръчва да продължим да бъдем бдителни и предпазливи през зимния период и през 2021 г., когато ще разполагаме с безопасни и ефективни ваксини. След това Комисията ще предостави допълнителни насоки за постепенна и координирана отмяна на противоепидемичните мерки.

Изключително важно е ЕС да действа координирано, за да се осигури яснота за гражданите и да се избегне нова вълна след празниците в края на годината. При всяко облекчаване на мерките трябва да се вземат предвид епидемичната обстановка и наличието на достатъчен капацитет за тестване, проследяване на контактите и лечение на пациентите, съобщиха от ЕК.

Препоръчителни мерки за контрол

Стратегията за предпазване от COVID-19 през зимата съдържа препоръки за овладяване на пандемията, докато ваксините станат широко достъпни. Основните акценти в нея са:

Физическото дистанциране и ограничаването на социалните контакти са изключително важни за зимните месеци, включително през ваканционния период. Мерките следва да бъдат съобразени с местната епидемична обстановка, за да се ограничи тяхното социално и икономическо въздействие и да бъдат по-добре приемани от хората.

Тестването и проследяването на контактите са много важни за откриването на огнища и прекъсването на разпространението. Повечето държави членки вече разполагат с национални приложения за проследяване на контакти, а европейският портал за оперативна съвместимост на националните сървъри (EFGS) дава възможност за трансгранично проследяване.

За да се осигури безопасно пътуване, е важно да се действа координирано по отношение на евентуалното увеличаване на пътуванията през празничните дни в края на годината. Транспортната инфраструктура трябва да бъде подготвена и хората да бъдат ясно информирани за условията за налагане на карантина, която може да бъде изисквана, ако епидемичната обстановка в страната на отпътуване е по-лоша от дестинацията на пътуване.

Капацитет и персонал в здравната система: Необходимо е здравните заведения да приложат планове за непрекъснатост на дейността, за да може огнищата на COVID-19 да бъдат управлявани без да се ограничава достъпът до лечение на други заболявания. Недостигът на медицинско оборудване може да бъде решен чрез съвместното възлагане на обществени поръчки.

Умората от пандемията и проблемите с психичното здраве са естествено явление в настоящата ситуация. Държавите членки трябва да следват насоките на Европейския регион на Световната здравна организация за мобилизиране на обществена подкрепа за справяне с умората от пандемията. Следва да се подобрят възможностите за получаване на психосоциална подкрепа.

Национални стратегии за ваксиниране Комисията е готова да подкрепи при необходимост държавите членки при въвеждането на ваксините в съответствие с техните планове за подготовка и провеждане на ваксинация . Възприемането на общ подход на ЕС към сертификатите за ваксинация би подобрило действията на здравните власти в държавите членки и доверието на гражданите в кампанията по ваксиниране. /БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите на 9 юни

Централната избирателна комисия заличава регистрацията на партия "Атака" за изборите на 9 юни. Това става ясно от решение на комисията, публикувано снощи. Причината е, че при извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели. Решението подлежи на обжалване пред Върховния..

публикувано на 26.04.24 в 11:15

На първо четене: Забраняват рекламата на хазарт в медиите

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за хазарта, които предвиждат хазартни зали да има само в населени места с над 5 хиляди жители. Забранява се рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, на обществени места, фасади на сгради, в печатни произведения и електронни медии. Рекламирането ще се допуска само върху билбордове,..

публикувано на 26.04.24 в 11:07

Биляна Якова с коментар по темата за интегрирания градски транспорт и валидаторите

Ръководителят на проекта "Интегриран градски транспорт"-Варна инж. Биляна Якова изпрати писмо до редакцията на Радио Варна  във връзка с публикации в медиите, в които е отразена пресконференция на кмета на Община Варна Благомир Коцев и неговия екип от 18 април 2024 г.  Внесоха сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на проекта за интегриран..

публикувано на 26.04.24 в 10:31
Ангел Кунчев

Доц. Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюша

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи за БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш. Според Кунчев не се налагат извънредни мерки, а карантина ще се въвежда само в конкретни училища и..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Днес трябва да бъде последният работен ден на депутатите от 49-ото Народно събрание. Заседанието ще се проведе без председател на институцията, след като в четвъртък бе гласувана оставката на Росен Желязков. Парламентът освободи предсрочно председателя на НС Росен Желязков Очаква се депутатите да гласуват на първо четене забраната на реклама на..

публикувано на 26.04.24 в 08:35

Започва изплащането на великденските добавки на пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Майските пенсии ще се изплащат..

публикувано на 26.04.24 в 08:18

Правителството решава днес дали да бъде обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството днес,  съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да бъде обявена..

публикувано на 26.04.24 в 08:00