Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Яжте кисело зеле за естествен имунитет

Клиниката на д-р Емилова в момента работи онлайн, а пациенти, които вече са се убедили за ползите от здравословния начин на живот от цял свят търсят съвети в тази специфична ситуация. Още полезна информация можете да намерите на сайта на клиниката.

Защо една стара българска храна вече я наричаме супер храна? Става въпрос за домашно приготвените туршии?

Така е защото туршиите по магазините са наситени с доста химикали, за да се запазят за по-дълго време. Много то тях да варени и преварени и тогава всичко полезно вече го няма в тях. Съдържанието в тях на едни микроскопични частички Лактобацилус плантарум е причината от сурово зелето да стане кисело и суровите зеленчуци да се превърнат в туршия. Тези миниатюрни лактобацили имат засилващ имунитета ни ефект. Хората преди години са били здрави, защото винаги на масата е имало туршия и кисело зеле. Ако ги приготвим у дома сами, без да влагаме допълнителни химикали или да преваряваме, то ползата е абсолютно никаква. Ако са преварени те не са полезни, защото това просто е много кисело и солено, но без полза за здравето. Моят съвет е, когато лично си приготвяме киселото зеле да се ориентираме с колко най-малко сол можем да го приготвим. Може да се сложи хрян, джинджифил, които са естествени консерванти и това ще ни помогне да ги приготвим с по-малко сол.

Каква е ползата?

Заедно с киселото зеле поглъщаме и Лактобацилус плантарум, който има доказан ефект за повишаване на имунитета. Той има и противораков ефект. За това ги наричаме тези храни супер храни. Бихме могли да ползваме и специални продукти провиотик с подобно съдържание на Лактобацилус плантарум. Освен всички вируси и бактерии той убива и гъбичките. На тази основа бе създаден и един продукт в началото на пандемията, който съдържа големи количества Лактобацилус плантарум и убити 6 вида бактерии, които причиняват възпаление на белия дроб най-често. И съчетанието на двата продукта води до добър ефект при здрави хора, но при вече разболелите се този имуноактиватор не трябва да се ползва.

Можем ли да пием сока?

Ако не сме използвали много сол, сокът от зелето е много полезен. Ако го приготвим по правилния начин можем да пием от сока.

Д-р Емилова, вие слагате ли туршии?

Да. На село си приготвяме зеле и туршии всяка година и го ползваме аз, децата внуците. Част от зелето използваме да приготвяме и храна за персонала в клиниката и за пациентите, които са на природосъобразно хранене.

Все още не  късно да си приготвим...

Не е късно. Има още зеле, има и още зеленчуци.

Екипът на д-р Емилова може да ви посъветва как да обърнете повече внимание на своето здраве онлайн чрез сайта на клиниката. Допълнителна информация за адреса и контактите бихте могли да намерите на emilova.eu. Телефоните за връзка са 0888 951 288 и 0886 919 944.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо е полезна лещата?

Лещата е с високо съдържание на протеини и трябва да я консумираме поне два пъти седмично, съветва д-р Людмила Емилова. Лещата е полезна и в състояние на покълване, защото така се увеличават полезните вещества в нея. Това я прави изключително здравословна. Още за полезността д-р Емилова разказва пред Габриела Гаврилова. Кой от всички видове лещи са..

публикувано на 01.03.21 в 07:00

Почивка за здраве в клиниката на д-р Емилова

Иван Иванов от Плевен вече десет години идва в клиниката на д-р Людмила Емилова. С него разговаря Габриела Гаврилова. Аз съм търсил с години решение на високото кръвно налягане, наднорменото тегло и диабета. Още след първата седмица кръвното налягане и захарта се нормализираха и спрях хапчетата. Трудно ли се прави тази програма? Не,..

публикувано на 22.02.21 в 09:00

В клиниката на д-р Емилова се учиш как да живееш

Семейство Станимирови от Габрово отново е в клиниката на д-р Людмила Емилова във Варна. Радосвета е пациент на доктор Емилова от лятото на 2018-та година. И за тези три години животът й коренно се променя. Със Станимир и Радосвета ни среща Габриела Гаврилова. Какво се промени толкова много? Радостина : Аз открих себе си, разбрах,..

публикувано на 15.02.21 в 10:15

В клиниката на д-р Емилова за по-малко килограми и без йо-йо ефект

Да подобри начина си на живот, да „намали напрежението“ и да си почине от ежедневието са част от причините, които отвеждат в клиниката на д-р Людмила Емилова Красимир Пеловски.  Той е арендатор от гр. Кнежа и вече 28 години се занимава със земеделие, а всеки негов ден е изключително натоварен. Как дойдохте в клиниката? С..

публикувано на 08.02.21 в 08:55

Плодове и зеленчуци - предпочитана храна и през зимата

Клиниката на д-р Людмила Емилова вече посреща своите пациенти отново след няколко месечно прекъсване. С повече зеленчуци и плодове трябва да се храним през зимните месеци, съветва д-р Емилова и разказва, че е важно не толкова кои зеленчуци избираме, а как ги обработваме преди да ги сложим на трапезата си. С д-р Емилова разговаря Габриела Гаврилова...

публикувано на 01.02.21 в 11:14

Защо е полезно да има кълнове и поници в менюто ни през зимата?

Кълнове и поници може да си отгледа всеки у дома, разказва д-р Людмила Емилова и уточнява, че за това са подходящи всички видове семена. От пшеница, овес, ръж, люцерна, леща, боб мунг, сминдух, елда, нахут, репички, лук и т.н..... Често в здравословните магазини се предлагат и готови миксове от различни видове семена за покълване, а от години..

публикувано на 26.01.21 в 09:56

Как да откажем цигарите с плодолечение?

Цигареният дим уврежда най-силно артериите на сърцето и това е причина дългогодишните пушачи често да преживяват инфаркт. През клиниката на д-р Людмила Емилова са преминали над 50 000 пациенти с различни проблеми през годините. Част от тях успяват да се преборят и с вредния навик тютюнопушене. Д-р Емилова си спомня за срещата си с такива пациенти още от..

публикувано на 18.01.21 в 09:45