Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР обяви за персона нон грата руски дипломат

Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи на Република България обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София и му даде 72 часа срок да напусне страната заради действия, несъвместими с дипломатическия му статут. Нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на дипломатическата мисия, който бе извикан в сградата на МВнР.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева получи писмо от главния прокурор Иван Гешев, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна. Въпросното деяние представлява престъпление по чл. 104 ал. 1 от Наказателния кодекс. Тъй като извършителят се ползва с имунитет по Виенската конвенция за дипломатическите отношения, досъдебното производство е прекратено.

По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че в четвъртък главният прокурор е информирал вътрешният министър за пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага. /БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обсъждат предстоящите избори на национално съвещание във вътрешното министерство

Организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори ще бъде тема на разговори на националното съвещание, свикано от вътрешния министър Атанас Илков с участието на служебния премиер Димитър Главчев. В срещата ще участват политическото и професионалното ръководство на МВР, директорите на главни и областни дирекции, министърът на..

публикувано на 12.09.24 в 06:56

Парламентът ще регламентира доброволчеството със закон

Народното събрание ще разгледа проект на Закон за насърчаване на доброволчеството. Вносители са Атанас Зафиров и група народни представители от „БСП за България“.  Целта на законопроекта е да създаде цялостна правна уредба на доброволчеството, като основа за насърчаване на гражданската активност и солидарност в българското обществото. Също..

публикувано на 12.09.24 в 06:36

Въпросът за референдума отново е в полето на съветниците от община Добричка

Областният управител на Добрич Румен Русев върна за ново обсъждане решението на Общински съвет на община Добричка, свързано с провеждане на местен референдум относно изграждане на ветроенергийни паркове. Според приетото решение, на насрочения местен референдум гражданите трябваше да отговарят на въпроса: „Против ли сте определяне на територии за..

публикувано на 12.09.24 в 06:28

Слънчево, без валежи

Днес ще преобладава слънчево време. Все още по-значителна облачност ще има сутринта в крайните североизточни райони, но без валежи. По-късно и там облачността ще намалее до предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен западен вятър, който следобед ще отслабне и ще се обърне от южна четвърт. Максимални температури между 25° и 30°, за Варна около..

публикувано на 12.09.24 в 05:55

ЦИК регистрира ДПС-Ново начало на Пеевски и отказа регистрация на Джевдет Чакъров

Централната избирателна комисия (ЦИК) регистрира коалиция "ДПС- ново начало" за участие във вота през октомври. Малко по-късно ЦИК гласува да откаже регистрация на партия ДПС. Това се случи на заседание на комисията снощи. Решението за регистрация на „ДПС – ново начало“ бе подкрепено с 15 гласа „за“. По-рано Върховният административен съд (ВАС)..

публикувано на 12.09.24 в 05:35

Адресите без ток

На 12.09.2024, от 09:00 до 16:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съораженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Варна - кв. Чайка - 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 184, 185, 186, 187, 188, 203, ул. Бриз-юг - 2, 297, 2047, ул. Д-р Любен Попов 28, 30, ул. Д-р Петър Скорчев 22, м-ст Свети..

публикувано на 12.09.24 в 05:00

Планирано е увеличение на учителските заплати с 15%

Трябва да продължи тенденцията за заплатите на учителите да са 125 процента от средната работна заплата, каза министър Галин Цоков, предаде БНР. Съгласувателната процедура за бюджета за 2025 г. започна и бяха изпратени най-общи рамки в Министерството на финансите по отношение на бюджета и те са свързани с разходите от предходния бюджет, но ние..

публикувано на 11.09.24 в 19:57