Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите камиони с ваксината на Pfizer-BioNTech тръгнаха от Белгия

Снимка: БГНЕС

Камиони, превозващи първите партиди коронавирусни ваксини за граждани на ЕС, напуснаха гигантския завод на Pfizer в Белгия в сряда, предаде АФП.

Държавите-членки ще започнат да ваксинират с Pfizer-BioNTech своето население от 27 декември, след като регулаторът на лекарствата на Европейския съюз даде зелена светлина в понеделник.

Журналист на Франс прес видя три хладилни камиона да напускат фабриката на американския фармацевтичен гигант Pfizer в североизточна Белгия с по две полицейски коли, които ескортират ценния товар.

Pfizer отказа да каже за къде в ЕС са се насочили първите доставки. ЕС се стреми да ускори началото на ваксинациите, след като Великобритания и Съединените щати започнаха да дават обнадеждаващо убождане на хората по-рано през декември.

В сряда Швейцария стана последната страна, която започна да ваксинира, като домът за грижи, когато 90-годишен , живеещ в старчески дом, стана първият човек в страната, получил ваксинация. Европейско решение за друг кандидат за ваксина, произведено от американската фирма Moderna, трябва да се появи до 6 януари, а още няколко са в процес на тестване./БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спира дейността на пунктовете за технически прегледи, които не са се свързали с Автомобилна администрация

От понеделник, 22 юли 2024 г., ще бъде преустановена дейността на пунктовете за технически прегледи, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване (газоанализатор, димомер и спирачен стенд) със системата на ИА „Автомобилна администрация“ (ИААА). До момента 964 пункта вече предават данните автоматично, 8 са частично свързани, а 96 все още..

публикувано на 21.07.24 в 12:14

Фекални води са залели подлеза на спирка „Акациите"

Заради запушена канализационна тръба от квартал „Чайка“ във Варна фекални води са залели подлеза на спирка „Акациите“-сигнализираха граждани. Аварията е отстранена от ВИК, но подлезът е все още мръсен, а през него минават хора, установи проверка на място. Заместник-кметът по обществен ред и сигурност в общината Илия Коев каза, че е..

публикувано на 21.07.24 в 12:04

Онлайн услугите на Wizz Air вече са достъпни

 Авиокомпанията съобщава, че системите вече функционират нормално. Въпреки че причината за смущенията е извън контрола на Wizz Air, клиентите, чиито полети са били отменени, ще получат автоматично възстановяване на 120% от сумата в кредити WIZZ в рамките на 24 часа след заминаването на планирания полет. Ако пътниците предпочитат да направят нова..

публикувано на 21.07.24 в 12:00

Заради Олимпиадата забраниха дъвките на френските полицаи

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен забрани на полицаите да дъвчат дъвка по време на дежурство по време на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., съобщава изданието „Соар“. „Не дъвчете дъвка, не гледайте мобилния си телефон, обръщайте се към хората официално и запазете спокойствие при..

публикувано на 21.07.24 в 09:40

Четири хеликоптера и два самолета ще се включат в гасенето на пожара край Воден

Общо четири хеликоптера и два самолета ще се включат в гасенето на пожара край..

публикувано на 21.07.24 в 09:26
Ираклион

Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер е регистрирано тази сутрин в 07:01 ч. местно време на 76 км югозападно от Палайохора, Гърция. Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC) съобщи за сеизмичното явление малко след настъпването му...

публикувано на 21.07.24 в 09:18
Снимката е илюстративна

Затварят част от улицата към Морска гара за шест часа в неделя

Част ул. „Вълноломна“ - от кръстовището с бул. „Приморски“ до паркинга на пристанищната зона, ще бъде затворена за движение на автомобили в неделя - 21 юли, от 17:30 ч. до 24:00 ч. Причината е провеждане на музикален концерт на Южния плаж. Водачите на МПС, посещаващи търговските обекти на свободната пристанищна зона и в сградата на Морска гара, могат..

обновено на 21.07.24 в 09:14