Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Трайчев: Крайно време е във Варна да произведем един продукт, който да ударим на тезгяха!

Каква беше 2020-а за за човека на изкуството? Въпрос, който предаването на Радио Варна „Гравитация нула“ зададе на автори от различни сфери на културата. Държим да ви срещаме с мислещи хора, които създават качествени продукти и които умеят да различат доброто изкуство от имитацията. Затова на фокус е графичният дизайнер и художник Димитър Трайчев. През 2020 година той осъществи и няколко творчески проекта, леко встрани, макар и в пряка връзка с графичния дизайн. Според него в тази изолация си длъжен да направиш концентрация и е крайно време във Варна да се произведе един продукт, който, грубо казано, да ударим в тезгяха - това много отдавна не се е случвало.

Можем ли да наречем 2020 година позитивна?

Във всеки случай не и негативна. Изпитанието е предизвикателство, нали? Така ни убеждават от рекламите. Някои свършихме добра работа, естествено, че всичко клони към нулата, но в тази изолация си длъжен да направиш концентрация. А като направиш концентрация, изведнъж виждаш, че въпреки дигитализацията човешкото отношение става все по-ценно. Аз мисля, че дигитализацията, насилствената /в образованието и в администрацията, в здравеопазването не се е случила все още/ свърши добра работа.

В семеен план човекът погледна другия до себе си, срещу себе си, видя, че и той е човек, че и той има проблеми. А пък за моята професия, графичния дизайн, е почти златно време. Защото за пръв можеш един проект да го устискаш от край до край, сроковете сега са по-меки, поради всеобщото разбиране за трудност, и се свършват доста прилични неща, в областта на графичния дизайн говоря само.

Ако трябва да разширим областта и да говорим за изкуството като цяло, там направи ли се достатъчно, за да могат творците да продължат да правят това, което най-добре умеят?

За художниците например сега е много добро време, тъй като художникът по принцип е дресиран, че публиката му трябва, когато творбата бъде приключена и започва собствен път, който е далеч от неговити първоначални намерения даже.

Това време всъщност изкара ли човека от човека, показахме ли истинските си лица?

Не го изкара, а го вкара, защото истинското лице е вътре в теб, а кой е пенсионер и кой тийнейджър, това е подробност от пейзажа.

Каква беше годината за Димитър Трайчев? Излезе „АЗ и другите“ – едно книжно издание, квадратно, прави ми впечетление, че обичате квадрата...

Нещата, които правя тази година, не са посветени на Малевич, но квадратът е дълбоко заложен в мен. Даже серията „Монокъл“, която правих през март, тази серия кръг, вписан в квадрат, продължи своя живот и сега вече са натрупани 45 работи. А „АЗ и другите“ е като отчетен доклад, тъй като изданието за култура А 3 е плод на 20-годишни усилия. Тук са фокусирани  усилията на много хора, аз съм селектирал само своите неща, върху тях имам права и мога да ги покажа на публиката, събрах това, което съм написал във виртуалното издание А 3.

Тъжно ми е малко, че неща, писани преди 14 години, звучат актуално и днес. Това е малко тъжно.

А не е ли тъжно 20 години да са събрани в сантиметър дебела книга?

Изглежда така само на пръв поглед, но ако видите първите броеве от 1994 година, там за един месец са се случвали толкова неща, в които съм бил участник или свидетел, описани в едно изречение, които сега са културният календар за цяла година.

Имаше един кипеж в началото на демокрацията, дай, Боже, сега да се възстанови това нещо! Защото освен потребители, ние трябва и да произведем нещо. То може и да е глупост, но трябва да произведем нещо. Особено за Варна, която е консуматорски настроена и това е стара традиция, е крайно време да произведем един продукт, който да ударим на тезгяха! Това отдавна не се е случвало, за съжаление...

Цялото интервю на Мартин Николов с Димитър Трайчев може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00